Ortaokul 6.sınıf İngilizce dersi öğretim programının Stake'in Uygunluk-Olasılık Modeli ile değerlendirilmesi
Evaluation of the middle school sixth grade English curriculum utilizing Stake's Congruence-Contingency Model
- Tez No: 903582
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLÇİN TAN ŞİŞMAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: program değerlendirme, Stake'in Uygunluk-Olasılık Modeli, İngilizce dersi öğretim programı, ortaokul, program evaluation, Stake's Congruence-Contingency Evaluation Model, English language curriculum, middle school
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 337
Özet
Karma yöntem araştırma desenlerinden kısmi karma eş zamanlı baskın durum desende yürütülen bu çalışmanın amacı, Stake'in Uygunluk-Olasılık Program Değerlendirme Modeli doğrultusunda 2018 İngilizce dersi 6.sınıf öğretim programının değerlendirilmesidir. Araştırmanın verileri 2022-2023 eğitim-öğretim yılında Ordu ilinin Altınordu, Ünye, Fatsa ilçelerindeki 410 ortaokul altıncı sınıf öğrencisi, 314 veli, 129 İngilizce öğretmeni, 62 okul yöneticisiyle yürütülmüştür. Verilerin analizinde hazırbulunuşluk ve başarı testleri, veli bilgi formu, anketler için betimsel istatistik; bireysel görüşme ve odak grup görüşme formları için içerik analizi; sınıf içi gözlem formu için betimleyici analiz kullanılmıştır. Araştırmanın girdi değerlendirme bulgularında, öğrencilerin hazırbulunuşluk seviyelerinin düşük, duyuşsal özellikler açısından İngilizce dersine yönelik olumlu görüşlere sahip oldukları; öğretmenlerin program tanımaya yönelik yeterli eğitim almadıkları ve programa yönelik görüşlerinin olumsuz olduğu; okul yöneticilerinin programın uygulanmasına ilişkin görüşlerinin olumlu olduğu; velilerin İngilizce dersine verdikleri önemin düşük olduğu; okul/sınıf koşullarının kısmen yeterli olduğu belirlenmiştir. Süreç değerlendirmede resmi programla uygulanan program arasında gerek öğeler gerekse uygulama ilkeleri açısından uyumsuzluklar tespit edilmiştir. Ürün değerlendirme bulgularında öğrencilerin 6. sınıf İngilizce dersi öğretim programındaki kazanımları beklenilen düzeyde gerçekleştiremedikleri, duyuşsal özellikler açısından olumlu görüşlere sahip oldukları; öğretmenlerin programa ilişkin görüşlerinin olumsuz olduğu; okul yöneticilerinin programın uygulanmasına ilişkin görüşleri ile velilerin İngilizce dersi öğretimine ilişkin görüşlerinin olumlu olduğu belirlenmiştir. Bu bulgulardan hareketle, değerlendirilen programın etkililiğinin yeterli düzeyde sağlanamadığı; resmi, uygulanan ve ulaşılan program arasındaki uyumun oldukça zayıf olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Programın iyileştirilmesine ve gelecekte yürütülecek program değerlendirme çalışmalarına yönelik olarak sunulan önerilerin paydaşlara yol gösterici olması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to evaluate 2018 sixth grade English language curriculum in line with the Stake's Congruence-Contingency Program Evaluation Model. Employing partially mixed concurrent dominant status design, the data were gathered through readiness tests, achievement tests, surveys, classroom observations and interviews from 410 sixth grade students, 314 parents, 129 English teachers, 62 school administrators in Altınordu, Ünye, Fatsa districts of Ordu in 2022-2023 academic year. Descriptive statistics were used to analyze quantitative data, while content and descriptive analysis were employed for qualitative data. The antecedents evaluation findings indicated that students' readiness levels were low, in terms of affective aspects they had positive views towards English lessons; teachers did not receive adequate training to understand curriculum, teachers' opinions about curriculum were negative; school administrators had positive opinions on curriculum; according to parents English is one of less important courses and the conditions of schools/classrooms were partially adequate. In transactions evaluation, inconsistencies were observed between official and implemented curriculum, both in terms of elements and implementation principles. The outcomes evaluation results indicated that students did not achieve the expected level of learning objectives; they had positive views towards English lessons; teachers' opinions about curriculum were negative; both school administrators and parents had positive opinions about learning-teaching process of English. As a result, the effectiveness of the evaluand curriculum was not sufficiently proved, the alignment between official, implemented, and attained curriculum was considerably weak. The implications provided for improving the curriculum and for future curriculum evaluation studies are expected to guide stakeholders.