Normotansif bireylerde kan basıncı paterninin oksidatif stres parametreleri üzerine etkisi
Effect of blood pressure pattern on oxidative stres parameters in normotensive patient
  1. Tez No: 985071
  2. Yazar: CEM KORUCU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZAFER YALIM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Hipertansiyon, Kan Basıncı Paterni, Oksidatif Stres, Hypertension, Blood Pressure Pattern, Oxidative Stres
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, normotansif bireylerde gözlenen farklı kan basıncı paternlerinin (özellikle dipper, non-dipper ve reverse dipper gruplarının) oksidatif stres parametreleri üzerindeki etkilerini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Kardiyoloji Anabilim Dalı'na başvuran, 21-68 yaş aralığında, sistemik hastalığı olmayan toplam 127 sağlıklı birey çalışmaya dâhil edilmiştir. Tüm katılımcılara 24 saatlik ambulatuvar kan basıncı monitörizasyonu uygulanmış; gece ve gündüz kan basıncı ortalamalarına göre bireyler dipper ,non-dipper ve reverse dipper olarak üç gruba ayrılmıştır. Katılımcılardan alınan venöz kan örneklerinde, oksidatif stres parametreleri olan Total Oksidan Seviye (TOS), Total Antioksidan Seviye (TAS) ve Oksidatif Stres İndeksi (OSI) spektrofotometrik yöntemlerle ölçülmüştür. Bulgular: Yapılan analizler sonucunda, TOS ortalamaları dipper grubunda 34,63 μmol/L, non dipper grubunda 73,67 μmol/L,reverse dipper grubunda ise 85,23 μmol/L TAS ortalamaları dipper grubunda 106,00 μmol/L, non dipper grubunda 39,59 μmol/L,reverse dipper grubunda ise 45,86 μmol/L , ve OSI ortalamaları ise dipper grubunda 22,05 μmol/L, non dipper grubunda 84,74 μmol/L,reverse dipper grubunda ise 86,32 μmol/L olarak hesaplanmıştır. Yapılan analizlerde ise OSI ve TOS düzeylerinin dipper ve revers dipper grubunda istatistiksel olarak anlamlı şekilde yüksek, TAS düzeylerinin ise anlamlı şekilde düşük olduğu tespit edilmiştir (p<0.001). Özellikle reverse dipper grubunda oksidatif stres belirteçlerinin en belirgin şekilde bozulduğu gözlenmiştir. Ayrıca bireylerin yaş, beden kitle indeksi (BKİ) ve lipid profilleri (LDL, HDL, TG) ile bazı oksidatif stres parametreleri arasında anlamlı korelasyonlar bulunmuştur. Holter ölçümleri ile TOS, TAS ve OSI değerleri arasında güçlü ilişkiler saptanmış; gece kan basıncı düşüşü azaldıkça OSI değerinin arttığı gözlemlenmiştir. Sonuç: Çalışmamızda kan basıncı sirkadiyen paternlerinin, bireylerdeki oksidatif stres düzeyi üzerinde belirgin bir etkisi olduğunu ortaya koymaktadır. Normotansif olmalarına rağmen non-dipper ve özellikle reverse dipper bireylerde oksidatif stresin anlamlı olarak arttığı gösterilmiştir. Bu durum, bu bireylerin kardiyovasküler sistem açısından sessiz fakat ilerleyici bir risk altında olabileceğini düşündürmektedir. Bu nedenle, sadece hipertansiyon hastalarında değil, normotansif bireylerde de ambulatuvar kan basıncı izlemi ile patern analizi yapılması, potansiyel risk gruplarının erken saptanmasında etkili bir araç olabilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study was to investigate the effects of different blood pressure patterns (especially dipper, non-dipper and reverse dipper groups) observed in normotensive individuals on oxidative stress parameters. Materials and Methods: A total of 127 healthy normotensive individuals aged 21-68 years, without systemic disease who applied to the Department of Cardiology at Afyonkarahisar Health Sciences University, were included in the study. All participants underwent 24-hour ambulatory blood pressure monitoring (ABPM). Based on their daytime and nighttime blood pressure averages, individuals were divided into three groups: dipper, non-dipper and reverse dipper. Oxidative stress parameters such as Total Oxidant Level (TOS), Total Antioxidant Level (TAS), and Oxidative Stress Index (OSI) were measured spectrophotometrically in venous blood samples taken from the participants. Findings: As a result of the analyzes, TOS averages were calculated as 34.63 μmol/L in the dipper group, 73.67 μmol/L in the non-dipper group, and 85.23 μmol/L in the reverse dipper group. TAS averages were calculated as 106.00 μmol/L in the dipper group, 39.59 μmol/L in the non-dipper group, and 45.86 μmol/L in the reverse dipper group, and OSI averages were calculated as 22.05 μmol/L in the dipper group, 84.74 μmol/L in the non-dipper group, and 86.32 μmol/L in the reverse dipper group. In the analyzes, it was determined that OSI and TOS levels were statistically significantly higher in the dipper and reverse dipper groups, while TAS levels were significantly lower (p<0.001). Oxidative stress markers were particularly significantly impaired in the reverse dipper group. Furthermore, significant correlations were found between age, body mass index (BMI), and lipid profiles (LDL, HDL, and TG) of the individuals and some oxidative stress parameters. Strong correlations were found between Holter measurements and TOS, TAS, and OSI values; OSI values were observed to increase as nocturnal blood pressure decreases. Conclusion: The findings reveal that circadian blood pressure patterns have a significant impact on oxidative stress levels in individuals. Oxidative stress has been shown to increase significantly in non-dippers, and particularly in reverse dippers, despite being normotensive. This suggests that these individuals may be at a subtle but progressive risk for cardiovascular disease. Therefore, pattern analysis using ambulatory blood pressure monitoring, not only in hypertensive patients but also in normotensive individuals, may be an effective tool for the early identification of potential risk groups.