Sağlık turizmi yapmakta olan kurumların sağlık turizmi ile ilgili görüşlerinin değerlendirilmesi: İzmir örneklemi
Evaluation of the opinions of institutions engaged i̇n health tourism regarding health tourism: İzmir sample
- Tez No: 903808
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ESRA MELTEM KOÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Sağlık Yönetimi, Turizm, Healthcare Management, Tourism
- Anahtar Kelimeler: İzmir, Sağlık Turizmi, Turizm Potansiyeli, Uluslararası Pazar, Rekabet, Izmir, Health Tourism, Tourism Potential, International Market, Competition
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Amaç: Bu araştırma, İzmir'de sağlık turizmi alanında faaliyet gösteren kurumların yöneticilerinin sektöre dair düşüncelerini değerlendirerek, bu sektördeki rekabet gücü ve sektörel gelişim konusunda yöneticilerin tutumlarını ortaya koymayı amaçlamaktadır. Yöntem: Araştırmada, İzmir'de sağlık turizmi alanında faaliyet gösteren kurumların yöneticileriyle nitel görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Veriler, yapılandırılmış görüşme formları ve ses kayıtları aracılığıyla toplanmış, ardından tematik analiz yöntemi kullanılarak incelenmiştir. Bulgular: İzmir'in sağlık turizmi potansiyelini tam olarak kullanabilmesi için altyapı, hizmet kalitesi, pazarlama stratejileri ve uluslararası standartlara uyum alanlarında iyileştirmeler yapılması gerektiği ortaya çıkmıştır. Uluslararası uçuşlar ve üst segment konaklama olanaklarındaki yetersizliklerin rekabet gücünü olumsuz etkilediği, ayrıca sağlık turizmi hizmetleri sunumunda sorunlar olduğu ve uluslararası akreditasyon standartlarına uyumun önemli olduğu tespit edilmiştir. Dijital pazarlama faaliyetlerinin yeterli olmadığı ve fiyatlandırma politikalarının şeffaflaştırılması gerektiği ortaya konmuştur.. Nitelikli sağlık personelinin yetiştirilmesinin ise uluslararası pazarlarda rekabet edebilmek için önemli bir unsur olduğu ortaya çıkmıştır. Sonuçlar: İzmir'in sağlık turizmi potansiyelini kullanabilmesi için sağlık altyapısının geliştirilmesi, uluslararası standartlara uyumun artırılması, dijital pazarlamanın güçlendirilmesi ve nitelikli sağlık personeli yetiştirilmesine önem verilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: This research aims to evaluate the perspectives of managers in institutions operating in the field of health tourism in İzmir, shedding light on their attitudes towards competitiveness and sectoral development within the industry. Method: In this study, qualitative interviews were conducted with managers of institutions involved in health tourism in İzmir. The data were collected through structured interview forms and audio recordings, and subsequently analyzed using thematic analysis. Findings: In order for İzmir to fully realize its potential in health tourism, it has been identified that improvements are necessary in infrastructure, service quality, marketing strategies, and alignment with international standards. The insufficient availability of international flights and high-end accommodation facilities has been found to negatively impact its competitive advantage. Additionally, challenges in the delivery of health tourism services and the need for compliance with international accreditation standards have been highlighted. The inadequacy of digital marketing efforts and the necessity for greater transparency in pricing policies have also been emphasized. Moreover, the training of qualified healthcare professionals has been identified as a critical factor for enhancing competitiveness in international markets. Conclusions: In order for İzmir to utilize its health tourism potential, it is essential to enhance healthcare infrastructure, increase compliance with international standards, strengthen digital marketing, and focus on training qualified healthcare professionals.