6 Şubat 2023 depremini yaşayan evli bireylerin aile yılmazlıklarının incelenmesi
Examining the family resilience of married individuals who experienced the February 6, 2023 earthquake
  1. Tez No: 903940
  2. Yazar: SEDA IRMAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERT AKCANBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Aile yılmazlığı, deprem, Family resilience, earthquake
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalışmada, 6 Şubat 2023 depremini yaşayan evli bireylerin aile yılmazlıklarının incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın örneklem grubunu, Malatya'da depremi yaşamış, 29-57 yaş, evli, okur-yazar, farklı meslek ve eğitim düzeyinden araştırmaya gönüllü katılan 15 birey oluşturmaktadır. Katılımcıların aile yılmazlıklarının belirlenmesinde araştırmacı tarafından oluşturulan“Demografik Bilgi Formu”ve“Aile Yılmazlık Görüşme Formu”kullanılmıştır. Araştırma nitel araştırma yöntemiyle yapılmıştır. Veriler; içerik analizine tabi tutulmuş; Walsh Aile Yılmazlığı modeli çerçevesinde tema ve kategorilere ayrılarak analiz edilmiştir. Çalışmaya katılan 15 evli bireyin 8'i (%53,3'ü) kadın, 7'si (%46,7'si) erkektir. Katılımcıların yaş ortalaması 45,8'dir. Araştırmaya katılan bireylerin %53.2'sini lise ve lisans mezunları oluşturmaktadır. Katılımcıların tamamının algılanan geliri orta seviyededir. Çalışmanın sonuçlarına göre; ailelerin sahip oldukları aile yılmazlık kaynaklarının belirlenmesinde Walsh (1996) tarafından önerilen Aile Yılmazlık Modeli içerisinde yer alan, aile inanç sistemleri, aile yönetim şekilleri ve aile içi iletişim süreçleri, evli bireylerin aile yılmazlığına katkı sağlamıştır. Katılımcıların yılmazlıklarına en çok katkı sunan içsel koruyucu kaynak Maneviyat/Değerler alt kategorisi olmuştur. Elde edilen tüm bulgular;“Aile Yılmazlığı”na ilişkin literatür ışığında tartışılmış ve ileride yapılacak araştırmalara ilişkin önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the family resilience of married individuals who experienced the February 6, 2023 earthquake. The sample group of the study consists of 15 individuals who experienced the earthquake in Malatya, aged 29-57, married, literate, with different occupations and education levels, who volunteered to participate in the study. The“Demographic Information Form”and“Family Resilience Interview Form”developed by the researcher were used to determine the family resilience of the participants. The research was conducted using the qualitative research method. The data were subjected to content analysis; They were analyzed by dividing into themes and categories within the framework of the Walsh Family Resilience Model. Of the 15 married individuals who participated in the study, 8 (53.3%) were female and 7 (46.7%) were male. The average age of the participants was 45.8. 53.2% of the individuals who participated in the study were high school and undergraduate graduates. The perceived income of all participants was at a medium level. According to the results of the study; In determining the family resilience resources that families have, family belief systems, family management styles and family communication processes within the Family Resilience Model proposed by Walsh (1996) contributed to the family resilience of married individuals. The internal protective source that contributed the most to the resilience of the participants was the Spirituality/Values subcategory. All findings obtained were discussed in the light of the literature on“Family Resilience”and suggestions were made for future research.