Okul öncesi dönemdeki çocuğun okula adaptasyonuna ebeveyn tutumlarının etkisi: Acarkent ve Bağcılar örnekleriyle
The effect of parental attitudes on preschool children's adaptation to school: Acarkent and Bağcilar examples
  1. Tez No: 904019
  2. Yazar: YEZDAN YEDİKARDEŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SELAMİ VAROL ÜLKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Erken çocukluk dönemi gelişimsel süreci, ebeveynlik stilleri, okula uyum, Early childhood developmental process, parenting styles, school adaptation
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Okul öncesi dönem çocuklar ve ebeveynler açısından birçok değişimin olduğu yeni bir süreçtir. Bu sürece etki eden birçok farklı değişken bulunmaktadır. Bu çalışmada ise çocuğun mizacını şekillendirecek etkiye sahip olan ebeveyn stillerinin okul öncesi dönemdeki çocuğun okula uyum sürecine etkisi analiz edilmiştir. Araştırmada, okul öncesi dönemdeki çocukların (5 yaş) okula uyum süreçleri üzerinde ebeveynlik stillerinin etkisi ve oluşumlarının sosyo- ekonomik değişkenler baz alınarak incelenmesi hedeflenmiştir. Bu amaçla öncelikle geniş kapsamlı bir literatür taraması yapılmıştır. Literatür taramasında çocuğun gelişimsel süreci, ebeveynlik stillerinin oluşumu, okula uyum süreci ve bu uyum süreci üzerinde ebeveynlik stillerinin etkisi incelenmiştir. Bu doğrultuda İstanbul ili Beykoz ilçesi TED İstanbul Koleji ve Bağcılar ilçesi Pembe Çocuk Köşkü Montessori Anaokulu olmak üzere 2 farklı özel okul öncesi kurumunda uygulama gerçekleştirilmiştir. Araştırma ilişkisel tarama modelinde nicel bir çalışma olarak gerçekleştirilmiştir. Örneklem grubunu, İstanbul ili Beykoz ve Bağcılar ilçelerindeki 2 bağımsız anaokulundan 5 yaş grubu çocuğu olan 82 ebeveyn ve 8 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Veriler; demografik bilgi formu, Ebeveyn Tutumları Ölçeği (ETÖ) ve Beş Yaş Çocukları İçin Marmara Sosyal Duygusal Uyum Ölçeği (MASDU) ile toplanmıştır. Veriler, SPSS 27.0 programıyla analiz edilmiştir. Araştırma değişkenleri arasındaki ilişkininin incelenmesi için Pearson korelasyon analizi uygulanmıştır. Yordayıcı ilişkinin incelenmesi için çoklu regresyon analizi uygulanmıştır. Verilerin normal dağılım gösterdiği tespit edilmiş ve sosyodemografik değişkenler bakımından araştırma değişkenlerinin karşılaştırılmasında bağımsız örneklem t-testi uygulanmıştır. Analiz sonuçlarına göre ebeveyn tutumlarının oluşumuyla sosyo ekonomik değişkenler arasında anlamlı ve pozitif yönlü bir ilişkinin olduğu belirlenmiştir. Aynı zamanda ebeveynlik stilleriyle de çocukların okula uyum süreci arasında anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Preschool period is a new process with many changes for children and parents. There are many different variables affecting this process. In this study, the effect of parenting styles, which have the effect of shaping the child's temperament, on the preschool child's school adjustment process was analysed. In the study, it was aimed to analyse the effect of parenting styles on the school adaptation process of preschool children (5 years old) on the basis of socio-economic variables. For this purpose, firstly, a comprehensive literature review was conducted. In the literature review, the developmental process of the child, the formation of parenting styles, the school adaptation process and the effect of parenting styles on this adaptation process were examined. In this direction, the application was carried out in 2 different private pre-school institutions, namely TED Istanbul College in Beykoz district of Istanbul province and Pembe Çocuk Köşkü Montessori Kindergarten in Bağcılar district. The research was carried out as a quantitative study in the relational survey model. The sample group consisted of 82 parents and 8 classroom teachers with 5-year-old children from 2 independent preschools in Beykoz and Bağcılar districts of Istanbul province. Data were collected using demographic information form, Parental Attitudes Scale (PAS) and Marmara Social Emotional Adjustment Scale for Five-Year-Old Children (MASDU). The data were analysed with SPSS 27.0 software. Pearson correlation analysis was applied to examine the relationship between the research variables. Multiple regression analysis was applied to examine the predictive relationship. The data were found to be normally distributed and independent sample t-test was applied to compare the research variables in terms of sociodemographic variables. According to the results of the analyses, it was determined that there was a significant and positive relationship between the formation of parental attitudes and socio-economic variables. At the same time, it was determined that there was a significant relationship between parenting styles and children's school adaptation process.