Sağlık sektörü çalışanlarının liderlik tarzlarının incelenmesi: Afyonkarahisar ilinde bir uygulama
Analysis of leadership styles of healthcare sector employees: An application in Afyonkarahisar
  1. Tez No: 708336
  2. Yazar: ALİHAN PASİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KEMAL KARAYORMUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Sağlık Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Healthcare Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Liderlik, Liderlik Tarzları, Liderlik Kuramları, Sağlık Sektöründe Liderlik, Leadership, Leadership Styles, Leadership Theories, Leadership in Healthcare Sector
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu çalışma temel olarak, sağlık sektöründeki yöneticilerin liderlik tarzlarını incelemeyi ve yöneticilerin sahip oldukları liderlik tarzlarının demografik özellikler ile aralarında bağlantı bulunup bulunmadığını tespit etmeyi amaçlamaktadır. Birinci bölümde; lider ve liderlik kavramlarının tanımlamalarından, tarihsel değişimlerinden, liderin özelliklerinden, lider ile yöneticinin farklılıklarından, liderin güç kaynaklarından ve dönemsel olarak klasik, neo-klasik ve modern dönemleri kapsayan ve yönetim yazınında önemli bir yere sahip olan çalışmalara değinilmekte ve her kuramın ortaya çıkma sebepleri, farklılıkları ve varsa eksikliklerinden ve eleştirilerden bahsedilmektedir. İkinci bölümde liderlik tarzları, sağlık sektöründe liderlik ve alanda yapılmış çalışmalar yer almaktadır. Üçüncü bölümde; sağlık sektörü çalışanlarının liderlik tarzları, liderlik tarzlarının incelenmesi amacıyla hazırlanmış bir ölçeğe yer verilmiştir. Uygulanan ölçekten elde edilen verilerin değerlendirilmesi neticesinde sağlık sektörü çalışanlarının liderlik tarzlarında; yaş, cinsiyet, medeni durum, eğitim düzeyleri ve çalıştıkları pozisyonları ile aralarında farklılıklar tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study basically aims to investigate the leadership styles of managers in the health sector and to determine whether there is a link between the leadership characteristics of managers and their demographic characteristics. In the first part; The definitions of the concepts of leader and leadership, historical changes, characteristics of the leader, the differences between the leader and the manager, the power sources of the leader and periodically covering the classical, neo-classical and modern periods and having an important place in the management literature are mentioned and the reasons for the emergence and differences of each theory. and any shortcomings and criticisms are mentioned. The second section includes leadership styles, leadership in the health sector and studies in the field. In the third part; A scale prepared to investigate the leadership styles and leadership styles of health sector employees is included. As a result of the evaluation of the data obtained from the applied scale, in the leadership styles of health sector employees; Differences were determined between them in terms of age, gender, marital status, education levels and positions they worked.