A Milli Boks Takımı ile diğer boksörlerin seçilmiş fiziksel ve fizyolojik özelliklerinin karşılaştırılması
Comparison of the selected physical and physiological characteristics of the Turkish Boxing Team members with others
- Tez No: 90454
- Danışmanlar: PROF. DR. FEHMİ TUNCEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Karşılaştırma, Boks Milli Tokam, Diğer Takımlar, Seçilmiş Fiziksel ve Fizyolojik Değerler
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
68 ÖZET A Milli Boks Takımı İle Diğer Boksörlerin Seçilmiş Fiziksel ve Fizyolojik Özenikleriain Karşdııstirdınası Bu çalışmanın amacı 1998 yılında Türkiye şampiyonu olmuş, A Milli Boks takımında yer alan ve ülkemizi 2000 olimpiyatlarında temsil edecek boksörlerin fiziksel ve fizyolojik değerlerini Ölçerek diğer gruplarla karşılaştırmalarının yapılmasıdır. Çalışmada A Milli Boks takımı ve diğer grupların boyu metreyle, ağırlığı dijital elektronik tartıyla, İstirahat kalp atımları steteskop ile, tansiyonu steteskop tansiyon aletiyle, vücut yağ yüzdesi skinfold kaliper ile, esnekliği esneklik otur ve eriş sehpasıyla, reaksiyon zamanım newtest 1000 reaksiyon zaman ölçeriyle, pençe kuvvetini el dinamometresiyle, çabukluğu 20 m. koşuyla, anaerobik gücü dikey sıçramayla ve aerobik gücü 12 dk/lık yürü-koş testleri kullanılarak ölçümler ve her takımın değişkenleri arasında karşılaştırma yapıldı. İstatistiki değerlendirmelerde ANOVA uygulanmıştır, ölçümlerle elde edilen her bir fiziksel ve fizyolojik değişken a“1 0,05 anlamlılık seviyesinde istatistiki olarak değerlendirildi. Levene Varyans Homojenlik testi sonucuna göre Yaş ve Sese karşı Reaksiyon Zamanı değişkenlerinin (a= 0,05) seviyesinde homojen olmadığına, Kruskall Wallis testi sonucuna göre Yaş değişkeninde istatistiki anlamda (a» 0,05) seviyesinde bir farkın bulunmamasına rağmen, Sese karşı Reaksiyon Zamanı ortalamalarında istatistiki anlamda (a» 0,05) seviyesinde ferk bulundu. Grupların Anova testi sonuçlarına göre Işığa karşı Reaksiyon Zamanlarında ve Aerobik güç ortalamalarında istatistiki anlamda (a« 0,05) seviyesinde ferk bulundu.69 Geriye kaimi fiziksel ve fizyolojik değişkenler ”Boy, Ağırlık, Vücut yağ Yüzdesi, Esneklik, Dinlenik Kalp Atım Sayısı, Tansiyon, Çabukluk, Pençe Kuvveti ve Anaerobİk güç ortalamaları arasında istatistik! anlamda (a= 0,05) seviyesinde fark bulunmadı. Bu çalışmanın sonucunda görülmektedir ki A Milli boks takımının fiziksel ve fizyolojik özellikleri diğer gruplardan istenilen ve beklenilen seviyede çıkmadı.
Özet (Çeviri)
70 SUMMARY Comparison of the Selected Physical and Physiological Charecteristks of the Turkish National Boxing Team Members with Others The purpose of this study was to compare each others by measuring the physical and physiological parameters of the Turkish National Boxing Team that became champion in the year of 1998 and would be joining the Olympics of the 2000. İn this study» to compare the variables with each other all the measurements were taken as allows; height was measured by using meter, weight was measured by using electronic scales, resting heart rate was measured by using stethescope, blood pressure was measured by using stethescope and sphygmomanometer, persent body fat was measured by using skinfold caliper, flexibility was measured by using sit and reach test, reaction time was measured by using newtest 1000 reaction timer, grip strength was measured by using hand tensiometer, speed was measured by using 20 m. run, anaerobic power was measured by using vertical jump, aerobic power was measured by using 12 min. walk-run test. Statistical analysis were done by using Anova. All physical and physiolagical variables were statistically tested at (a» 0,05) significance level. As a result of the Levene test there was significant difference at (a» 0,05) level between age and reaction time-voice variables, there was no significant difference at (a* 0,05) level in age with the other groups and there was significant difference at (a» 0,05) level in reaction time-voice variables at the end of the Rruscall Wallis test and as a result of the Anova test there were significant difference at (a* 0,05) level between reaction time-light variables and aerobic power between the national boxing team members and the others.71 There was not a significant difference at («*= 0,05) level between the remains of age, weight, percent body fat, flexibility, resting heart rate, blood pressure, speed, hand grip and anaerobic power between the national boxing team members and the others. As a result of this study Turkish Boxing National team players' physical and physiological characteristics were not at the expected level. Key Wards: Comparison, Boxing National Team, Other Teams, Selected Variables.