Elit taekwondocularda dolyo çagi tekniğinin kinematik analizi: cinsiyet karşılaştırması
Kinematic analysis of roundhouse kick in elite taekwondo athletes: Gender comparison
- Tez No: 904575
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN ÖZDEN YURDAKUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Taekwondo, Spor Biyomekaniği, Kinematik Analiz, Hareket Analizi, Taekwondo, Sports Biomechanics, Kinematic Analysis, Movement Analysis
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu tez çalışmasında, kadın ve erkek elit sporcuların Taekwondo Dolyo Çagi temel tekniğinin kinematik analizi yapılmıştır. Kadın ve erkek katılımcıların yer aldığı en az siyah kemere sahip, milli takım düzeyindeki sporcular, Dolyo Çagi temel tekniğini uygularken, hareket yakalama sistemleri ile kayıt altına alınarak, ilgili yazılımlar aracılığıyla görüntüler sayışal verilere dönüştürülmüş ve tekniğin lineer kinematik (yer değiştirme, hız ve ivme) özellikleri ortaya konmuştur. Vücudun simetrik olduğu varsayımına dayanılarak vücudun yarısından toplanılan verilerle iki-üç boyutlu analizler yapılarak inceleme gerçekleştirilmiştir. Üç boyutlu uzayda elde edilen antropometrik noktaların konum ve zaman verilerine temel hareket yasaları uygulanarak hız ve ivme değerleri elde edilmiştir. Yoğun bir veri elde edilmiş ve bu veri içerisindeki zamana karşı dağılımlar grafik şeklinde sunularak farklılıklar ortaya konmuştur. Elde edilen bulgular tablolaştırılmış ve cinsiyete göre benzerlik ve farklılıkları tespit edilerek yorumlanmıştır. Araştırmacılar, taekwondonun en etkili tekniklerinden biri olan Dolyo Çagi tekniğini bilimsel yöntemlerle incelemişlerdir. Sporcuların hareketlerini kaydederek elde edilen veriler sayesinde, teknik sırasında vücutta meydana gelen fiziksel değişimler detaylı bir şekilde analiz edilmiş ve sonuçlar tartışılarak literatüre katkı sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, kinematic analysis of Taekwondo Dolyo Çagi basic technique of female and male elite athletes was performed. While athletes with at least black belts, including female and male participants, at national team level, were applying Dolyo Çagi basic technique, motion capture systems were recorded, images were converted into numerical data through relevant software and linear kinematic (displacement, velocity and acceleration) properties of the technique were revealed. Based on the assumption that the body is symmetrical, the data of the study were collected from half of the body and the examination was carried out as a two/three dimensional analysis. Speed and acceleration values were obtained by applying basic laws of motion to the position and time data of anthropometric points obtained in three dimensional space. Intensive data was obtained and the distributions against time in this data were presented in graphical form and differences were revealed. The findings obtained were tabulated and similarities and differences were determined and interpreted according to gender. Researchers examined Dolyo Çagi, one of the most effective techniques of taekwondo, with scientific methods. Thanks to the data obtained by recording the movements of the athletes, the physical changes that occur in the body during the technique were analyzed in detail and the results were discussed and contributed to the literature.