Consumer behavior towards online business and the role of social media engagement in adopting online shopping: An exploratory study of Yemeni market
Çevrimiçi ticarete yönelik tüketici davranışı ve çevrimiçi alışverişi benimsemede sosyal medya katılımının rolü: Yemen pazarına ilişkin bir keşif çalışması
- Tez No: 904661
- Danışmanlar: PROF. DR. ERGİNBAY UĞURLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Reklamcılık, İşletme, Advertising, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Çevrimiçi alışveriş benimsemesi, Çevrimiçi tüketici davranışı, Sosyal medya etkileşimi, Yemenli tüketiciler, Ölçek geliştirme, Farkındalık, Sosyal biliş, Çevrimiçi işletme algısı, Fiyat değeri, Kullanılabilirlik, Benimseme niyeti, Online shopping adoption, Online consumer behavior, social media engagement, Yemeni consumers, Scale development, Awareness, Social cognition, Online business perception, price value, Usability, Adoption intention
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 227
Özet
Bu araştırma, Yemenli tüketiciler arasında çevrimiçi alışveriş benimsemesini etkileyen faktörler ve sosyal medya etkileşiminin çevrimiçi tüketici davranışı üzerindeki etkisini araştırmaktadır. Araştırma iki ana çalışmadan oluşmaktadır: ölçek geliştirme için keşifse bir aşama ve nicel analiz aşaması. Çalışma, ölçme araçlarını doğrulamak ve ilişkileri analiz etmek için EFA, CFA ve SEM gibi sağlam istatistiksel teknikler kullanmaktadır. Çalışma, Mayıs-Ekim 2022'de Yemen'deki 395 sosyal medya kullanıcısının örneklem büyüklüğü ile yürütüldü ve Arapça dilinde üç farklı ölçeği benimsedi ve bu ölçekleri doğrulamıştır. Ana bulgular arasında sosyal medya etkileşim ölçeğinin tek boyutlu bir yapı olduğu, çevrimiçi tüketici davranışı ölçeğinin ise üç farklı faktörden oluşan çok boyutlu bir yapı olduğu yer almaktadır: farkındalık, sosyal biliş ve çevrimiçi işletme algısı. Benimsenmeyi tahmin eden üç ana faktörü ölçmek için genişletilmiş Birleşik Teknoloji Kabul ve Kullanım Teorisi (UTAUT) ölçeğinin geçerli bir ölçme aracı olduğu bulunmuştur. Cinsiyet, yaş ve eğitim gibi demografik değişkenlerin çevrimiçi alışveriş davranışı üzerinde sınırlı bir etkisi vardır. Sosyal medya etkileşimi, sosyal bilişi etkileyerek çevrimiçi alışveriş farkındalığını artırarak temel oluşturmaktadır. Bu farkındalık daha sonra çevrimiçi iş algısını ve algılanan kullanılabilirliği etkileyerek çevrimiçi alışverişin algılanan fiyat değerine etki eder. Son olarak, algılanan fiyat değeri, çevrimiçi alışveriş benimseme niyetini şekillendirmede önemli bir rol oynamaktadır. Çalışma, çevrimiçi alışveriş deneyimi izini, sosyal medya etkileşimi, sosyal biliş, farkındalık ve kullanılabilirliğin doğrudan etkisini zayıflatırken çevrimiçi iş algısının etkisini güçlendiren bir moderatör faktör olarak vurgulamaktadır. Bulgular, modeldeki değişkenler arasındaki ilişkileri anlamak için dolaylı etkileri ve aracılık yollarını dikkate almanın önemini vurgulamaktadır. Bu bütünsel bakış açısı, model içindeki dinamikleri ve etkileşimleri kapsamlı bir şekilde anlamak için gereklidir ve araştırmacılara ve uygulayıcılara çevrimiçi alışveriş davranışları bağlamında değerli bilgiler sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study explores the impact of social media engagement on online consumer behavior as well as the factors influencing online shopping adoption among Yemeni consumers. The research includes two main studies: an exploratory phase for scale development and a quantitative analysis phase. The study employs robust statistical techniques, including EFA, CFA, and SEM to validate measurement scales and analyze relationships. The study, conducted with a sample size of 395 social media users in Yemen during May- October 2022, adopted three different scales for the Arabic language and the results showed that the social media engagement scale is a unidimensional concept, while the online consumer behavior scale is a multidimensional concept, consisting of three distinct factors: awareness, social cognition, and online business perception. The extended unified theory of acceptance and use of technology scale was found to be a valid measure of the three key factors that predict adoption: price value, usability, and adoption intention. Key findings include demographic variables like gender, age, and education have limited impact on online shopping behavior. Social media engagement sets the foundation by influencing social cognition, which, in turn, enhances awareness of online shopping. This awareness then affects online business perception and perceived usability, leading to an impact on the perceived price value of online shopping. Finally, the perceived price value plays a crucial role in shaping the intention to adopt online shopping. The study highlights the trail of online shopping as a moderating factor as it weakens the direct impact of social media engagement, social cognition, awareness, and usability while strengthening the influence of online business perception. The findings underscore the importance of considering indirect effects and mediating pathways in understanding the relationships among variables in the model. This holistic perspective is essential for a comprehensive understanding of the dynamics and interplay within the model, providing valuable insights for researchers and practitioners in the context of online shopping behavior.