The effects of leadership types on student achievement in private and public schoolmanagement in Gemlik district of Bursa province
Bursa ili Gemlik ilçesi özel ve devlet okul yönetimlerinde liderlik türlerinin öğrenci başarısı üzerine etkileri
- Tez No: 904762
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLGÖNÜL BOZOĞLU BATI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul, Gemlik, Liderlik Türleri, Öğrenci Başarısı, School, Gemlik, Leadership Types, Student Achievement
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yalova Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
BURSA İLİ GEMLİK İLÇESİ ÖZEL OKUL VE DEVLET OKUL YÖNETİMLERİNDE LİDERLİK TÜRLERİNİN ÖĞRENCİ BAŞARISI ÜZERİNE ETKİLERİ ÖZET Bu çalışmanın amacı, Özel okullar ile Devlet okullarının mevcut durumlarını ve Bursa İli Gemlik İlçesi Özel ve Devlet Okul Yönetiminde Liderlik Türlerinin Öğrenci Başarısına Etkisini incelemek ve karşılaştırmaktır. Devlet Okulları ve Özel Okulların genel tanımları araştırılarak nitelikleri, idari yapıları, öğretmen kalitesi, müfredatları, öğrencilerine sundukları eğitim ve sosyal olanaklar değerlendirildi. Devlet Okulları ve Özel Okulların yapıları, akademik kalitesi, hem akademik hem de sosyal açıdan okul başarısını etkileyen faktörler belirlenmiş, okul yöneticilerinin rolleri, liderlik türleri ve liderlik türlerinin okuldaki başarıyı nasıl etkilediği belirlenmiştir. Bu çalışmada liderlik türlerini belirlemeye yönelik anketlerin yanı sıra okul müdürleri ve müdür yardımcılarıyla yüz yüze görüşmeler de yapılmıştır. Verilerin sonuçları ve analizleri SPSS analiz sistemi ile işlenmiştir.
Özet (Çeviri)
THE EFFECTS OF LEADERSHIP TYPES ON STUDENT ACHIEVEMENT IN PRIVATE AND PUBLIC SCHOOL MANAGEMENT IN GEMLIK DISTRICT OF BURSA PROVINCE ABSTRACT This study aims to examine and compare the current situations of Private schools and Public schools and The Effects of Leadership Types on Student Achievement in Private and Public School Management in Gemlik District of Bursa Province. General definitions of Public Schools and Private Schools were searched, and their quality, administrative structure, quality of teachers, curriculums, and educational and social opportunities they offer to their students were evaluated. Structures of Public Schools and Private Schools, academic quality, and factors that affect the school success in both academic and social ways were determined, role of school directors, their leadership types, and how their leadership types affect achievement at school were determined. In this study besides surveys to determine leadership types, face-to-face interviews with school principals and vice principals were also conducted. The results and analysis of the data were processed by the SPSS analysis system.