Cerrahi kliniklerde çalışan hemşirelerin eleştirel düşünme becerileri ile profesyonel değerlerinin birey merkezli perioperatif bakım üzerine etkisi
The effect of critical thinking skills and professional values of nurses working in surgical clinics on individual-centered perioperative care
  1. Tez No: 904771
  2. Yazar: ESRA CEMİLE YILMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEMRA EYİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşire, Bakım, Eleştirel Düşünme, Birey Merkezli Perioperatif Hemşirelik Bakımı, Profesyonel Değerler, Nurse, Care, Critical Thinking, Person-Centered Perioperative Nursing Care, Professional Values
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Amaç: Bu araştırma, cerrahi kliniklerde çalışan hemşirelerin birey merkezli perioperatif bakım algılarını, eleştirel düşünme becerilerini, profesyonel değer düzeylerini değerlendirerek bu faktörleri etkileyen unsurları belirlemeyi ve hemşirelerin eleştirel düşünme becerileri ile profesyonel değerlerinin birey merkezli perioperatif bakım algıları ile olan ilişkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Yöntem: Araştırmanın Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesinde 1 Şubat 2023-30 Haziran 2023 tarihleri arasında hastanenin cerrahi klinik birimlerinde (ilgili servis, ameliyathane ve yoğun bakım) çalışan 162 hemşire ile yapılan kesitsel bir çalışmadır. Veriler araştırmacı tarafından anket yolu ile "Hemşire Tanıtım Formu'', ''Hemşireler İçin Eleştirel Düşünce Ölçeği'', ''Birey Merkezli Perioperatif Hemşirelik Ölçeği'', ''Hemşirelerin Profesyonel Değerleri Ölçeği'' kullanılarak toplanılmıştır. Bulgular: Cerrahi kliniklerde çalışan hemşirelerin HPDÖ toplam puan ortalamasının 121,23 ± 20,88; HİEDÖ toplam puan ortalamasının 333,15 ± 45,71; BMPHÖ toplam puan ortalamasının 79,41 ± 11,88 olduğu ve bu puanların, hemşirelerin tanıtıcı özelliklerinden etkilendiği tespit edilmiştir. Perioperatif hemşirelerin birey merkezli perioperatif hemşirelik ölçeğinden aldığı puanlar %64,1 oranında eleştirel düşünme ve profesyonel değerlerden etkilenmektedir. Hemşirelerin HİEDÖ ve HPDÖ puanlarının artmasının, BMPHÖ puanında istatistiksel olarak anlamlı bir artışa yol açtığı gözlemlenmiştir. Sonuç: Hemşirelerin eleştirel düşünme becerileri, profesyonel değerleri ve bireyselleştirilmiş perioperatif bakım algıları ortalamadan yüksek düzeydedir ve hemşirelerin eleştirel düşünme becerileri ve profesyonel değerleri arttıkça birey merkezli perioperatif bakım algıları da artmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: This research aims to determine the factors affecting these factors by evaluating the individual-centered perioperative care perceptions, critical thinking skills, and professional value levels of nurses working in surgical clinics, and to examine the relationship between nurses' critical thinking skills and professional values and individual-centered perioperative care. Methods: This is a cross-sectional study conducted at Eskisehir Osmangazi University Health, Practice and Research Hospital between 1 February 2023- 30 June 2023 with 162 nurses working in the hospital's surgical clinical units (related service, operating room and intensive care). The data were collected by the researcher through a survey using the“Nurse Introduction Form”,“Critical Thinking Scale for Nurses”,“Individual-Centered Perioperative Nursing Scale”,“Nurses Professional Values Scale”. Results: The total HPDÖ score average of surgical clinic nurses was 121.23 ± 20.88; HIEDÖ total score average was 333.15 ± 45.71; It was determined that the BMPHÖ total score average was 79.41 ± 11.88 and that these scores were affected by the individual and professional characteristics of nurses. The scores that perioperative nurses receive from the individual-centered perioperative nursing scale are affected by critical thinking and professional values at a rate of 64.1%. It was observed that increasing the HIEDÖ and HPDÖ total scores had a statistically significant increasing effect on the BMPHÖ total score. Conclusions: Nurses critical thinking skills, professional value perceptions, and individualized perioperative care perceptions are higher than average, and as nurses critical thinking skills and professional values increase, their individual-centered perioperative care perceptions also increase.