Aktif yetişkin erkeklerde CYP1A2 rs762551 gen polimorfizminin yo-yo ıntermıttent recovery 2 test (Yo-Yo aralıklı toparlanma 2 testi) performansı üzerindeki etkilerinin incelenmesi
Evaluating the influence of the CYP1A2 rs762551 gene polymorphism on the performance of physically active adult males in the yo-yo intermittent recovery 2 test
  1. Tez No: 904811
  2. Yazar: DİDEM ÇATALO
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MESUT CERİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Genetik, Genetics
  6. Anahtar Kelimeler: CYP1A2, Polimorfizm, Kafein, Egzersiz, CYP1A2, Polimorfizm, Kaffein, Exercise
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: LOKMAN HEKİM ÜNİVERSİTESİ
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Soyaçekimden kaynaklı varyasyonlar kişiler arasındaki performans farklılıklarını, antrenman uygulamalarına verilen cevapları, enerji ihtiyacını, toparlanma ve dinlenme sürelerini, anaerobik ve aerobik performans kapasitesini, enzim ve hormonların aktivitesini ve kafein gibi ergojenik desteklerin olası etkilerini belirlemektedir. Kafein alımını takiben egzersiz performansında gözlemlenen etkileşimlerde hem bireyler hem de çalışmalar arasında önemli farklılıklar olduğu bildirilmiştir. Kafein ergogenitesi üzerinde etkili olduğu düşünülen CYP1A2 geni tüm kafein metabolizmasından sorumlu bir enzim olan Sitokrom P450 1A2'yi kodlamaktadır. Bu gen içindeki bir SNP (rs762551) kafeinin metabolizmada yarattığı akut etkilerin süresini belirlemektedir. AA homozigotlar bu enzimden daha fazlasını üretme eğilimindedir. C alel taşıyıcıları ise daha yavaş kafein klirensine sahip olma eğilimindedir. Bu çerçevede yapılan sınırlı sayıda araştırmanın bulgularında kafein kullanımına verilen reaksiyonların CYP1A2 (rs7625551) gen varyantlarından etkilenmediği, buna mukabil yapılan sayılı çalışmalarda Kafein ergogenitesinin C- alel taşıyıcılarda avantajı veya dezavantaj olarak gözlemlendiği belirtilmiştir. Bu çalışmada, CYP1A2 rs762551 gen polimorfizmlerinin aktif yetişkin erkeklerde 6 haftalık antrenman programına yanıt olarak Yo-Yo IR 2 test performansı üzerindeki etkilerinin açığa çıkardığı farklı sonuçlar ve genotip dağılımların belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada Spor Bilimleri Fakültesi öğrencilerinden oluşan 19-24 yaş arasındaki sağlıklı (n=62) yetişkin erkek gönüllü yer almıştır. Katılımcılardan alınan ağız sürüntü örneklerinden üretici tarafından sağlanan protokol aracılığıyla Isohelix'ten Buccalyse DNA Ekstraksiyon Kiti kullanılarak genomik DNA izole edilmiştir. DNA konsantrasyonu Nano Drop spektrofotometre (Thermo Fisher Scientific, USA) ile belirlenmiştir. Yapılan araştırmadan elde edilen verilerin istatistiksel analizi Mac Excel ve SPSS 27.0 yazılımları aracılığıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya katılan bireylerin genotip değişkenine göre Yo-Yo IR 2 test performans düzeyleri incelendiğinde AA, AC ve CC polimorfizmlerinin p < 0,05 düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Sonuç olarak, kafeinin bireyler üzerindeki performans artırıcı etkileri çok gen ve çok faktörlü varyasyonlara bağlı olabileceği gerçeği göz önüne alınarak CYP1A2 gen varyantlarına ilişkin yaklaşımların daha öngörülebilir olabilmesi için çok daha fazla araştırmanın yapılmasına ihtiyaç olduğunu değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
Variations due to heredity determine performance differences between individuals, responses to training practices, energy needs, recovery and rest periods, anaerobic and aerobic performance capacity, activity of enzymes and hormones, and the possible effects of ergogenic supplements such as caffeine. Interactions observed in exercise performance after caffeine intake have significant differences between both individuals and studies. The CYP1A2 gene, which is believed to have an effect on the ergogenicity of caffeine, encodes cytochrome P450 1A2, an enzyme responsible for the entire caffein metabolism. A SNP (rs762551) in this gene determines the duration of acute effects caffeine produces on metabolism. AA homozigots tend to produce more than this enzyme. C-allel carriers tend to have slower caffeine clearance. A limited number of studies in this context have found that the reactions to caffeine use are not influenced by the CYP1A2 (rs7625551) gene variants, and a number of compatible studies have observed caffein ergogenicity as an advantage or disadvantage in C-allel carriers. The study aims to identify different results and genotype distribution revealed by the effects of CYP1A2 rs762551 gene polymorphisms on Yo-Yo IR 2 test performance in response to a 6-week training program in active adult males. The study included healthy (n=62) adult male volunteers, 19-24 years of age, from students of the Faculty of Sports Sciences. Genomic DNA was isolated from mouth swab samples taken from participants using the Buccalyse DNA Extraction Kit from Isohelix via the protocol provided by the manufacturer. DNA concentration was determined by Nano Drop spectrophotometer (Thermo Fisher Scientific, USA). The statistical analysis of the data obtained from the research was carried out using Mac Excel and SPSS 27.0 software. When examining the Yo-Yo IR 2 test performance levels based on the genotype variable of the participants, it was found that the AA, AC and CC polymorphisms showed a statistically significant difference in p < 0.05 levels. As a result, considering the fact that caffeine's performance-enhancing effects on individuals may depend on multi-gen and multi-factor variations, much more research is needed to make approaches to CYP1A2 gene variants more predictable.