Doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının çevresel bozulma üzerindeki etkisi
The effect of foreing direct investments on environmental degradation
- Tez No: 905072
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM KUTLU FURTUNA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonometri, İşletme, Econometrics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: CO2 Salınımı, Çevresel Sürdürebilirlik, DYY, CO2 Emission, Environmental Sustainability, FDI
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnovasyon, Girişimcilik ve Yönetim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Doğrudan yabancı yatırımlar, ülkeler arasında teknolojik ve yönetimsel bilgi transferi sağlayarak ekonomik büyümeye katkıda bulunur. Ülkeler yabancı yatırım aldıkça endüstriyel yapılarında, enerji tüketim oranlarında ve ekonomik faaliyetlerinde sıklıkla değişiklikler yaşanır. Çevresel sürdürülebilirlik hava kirliliği, su kirliliği, atık yönetimi ve biyoçeşitliliğin korunması gibi konuları ele alarak çevre sorunlarını en aza indirgemeye odaklanır. İnsan faaliyetlerinin çevre üzerindeki etkisinin çevreye olan olumsuz yansımaları, toplum üzerinde bir farkındalık yaratmaya başlamıştır. Artan çevre problemleri, sürdürülebilir çevrenin şimdiki ve gelecek nesillerdeki devamlılığını tehdit altında bırakmıştır. Özellikle iklim değişikliğinin etkilerini yoğun olarak yaşadığımız günümüzde, çevresel duyarlılık hakkında toplumsal bilinç oluşturmak oldukça önemlidir. Bu çalışmanın amacı finansal araç olarak önem taşıyan doğrudan yabancı yatırımların çevreye yaydığı karbondioksit oranı ve çevre üzerinde bıraktığı etki hakkında araştırma yaparak çevresel sorunlara ışık tutmaktır. Yapılan çalışmada 2022 yılı içerisinde en fazla karbondioksit salınım oranına sahip 19 ülkenin karbondioksit salınım oranı, ekolojik ayak izi, doğrudan yabancı yatırım, ekonomik ekonomik gelişim oranı, enflasyon oranı ve mal ve hizmet ihracatı degişkenleri panel veri analizi yöntemleri kullanılarak incelenmiştir. Araştırma bu ülkeler için 1996 ve 2022 yılları arasındaki verileri kapsamaktadır. Yapılan analizler sonucunda, doğrudan yabancı yatırımların karbon emisyonuna ve ekolojik ayak izine etkisinin istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif olduğu gözlemlenmiştir. İncelenen ülkelerde doğrudan yabancı yatırımın artmasının karbon emisyonunu ve ekolojik ayak izini arttırdığı sonucuna ulaşılmıştır. Çevresel sürdürülebilirliğin devamlılığı yerel, ulusal ve küresel bir mücadele gerektirmektedir. Sürdürülebilir bir gelecek sağlamak için küresel iş birliği ve politika girişimleri şarttır.
Özet (Çeviri)
Foreign direct investments contribute to economic growth by providing technological and managerial knowledge transfer between countries. As countries receive foreign direct investment, there are frequent changes in their industrial structures, energy consumption rates and economic activity. This could impact environmental sustainability, positively through the adoption of more environmentally friendly technologies, and negatively through increased industrialization and energy consumption. Environmental sustainability focuses on minimizing environmental problems by addressing issues such as air pollution, water pollution, waste management and biodiversity conservation. The negative reflections of the impact of human activities on the environment have begun to raise awareness in society. Increasing environmental problems have threatened the continuity of the sustainable environment for present and future generations. Especially today, when we are experiencing the effects of climate change intensively, it is very important to raise social awareness about environmental sensitivity. The aim of this study is to shed light on environmental problems by conducting research on the carbon dioxide rate emitted by foreign direct investments, which are important as financial instruments. In this study, the variables of carbon dioxide emission rate, ecological footprint, foreign direct investment, annual economic growth rate, inflation rate and exports good and products of 19 countries with the highest carbon dioxide emission rate in 2022 are analyzed using panel data analysis methods. The study covers the data between 1996 and 2022 for these countries. As a result of the analysis, it was observed that the effect of foreign direct investments on carbon emissions and ecological footprint was statistically significant and positive. It has been concluded that the increase in foreign direct investment in the examined countries increases carbon emissions and ecological footprint. Environmental sustainability requires a local, national and global challenge. Global cooperation and policy initiatives are essential to ensure a sustainable future.