Sosyal bilgiler öğretim programlarında ve ders kitaplarında küresel vatandaşlık söylemleri
Global citizenship in social studies curriculums and textbooks
  1. Tez No: 905819
  2. Yazar: ÖZNUR ÇİFTER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YÜKSEL BÜLBÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, Küresel Vatandaşlık, Sosyal Bilgiler, Öğretim Programı, Ders Kitapları, Globalization, Global Citizenship, Social Studies, Curriculum, Textbooks
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 183
Özet
Bu çalışmanın amacı, 1968'den günümüze kadar olan sosyal bilgiler öğretim programları ve sosyal bilgiler ders kitaplarında küresel vatandaşlık söylemlerini ortaya çıkarmaktır. Çalışma da küresel vatandaşlık ile ilgili 6 kod şeması kullanılmış ve bulgular yorumlanmıştır. Kod şemasında bulunan 6 ayrı şemaya göre küresel vatandaşlık kavramı söz ve söz öbeklerinde detaylı bir şekilde aranmıştır. Bu çalışmayla 1968 yılından 2018 yılına kadar uygulamaya koyulan tüm sosyal bilgiler öğretim programlarında ve yıllara göre değişen sosyal bilgiler ders kitaplarında küresel vatandaşlık söylemlerinin yer alması ve programlarla beraber bu söylemlerin değişim ile ders kitaplarındaki küresel vatandaşlık konuları üzerine 4.,5.,6., ve 7. sınıfların öğretim programları ve ders kitapları incelenmiştir. Araştırmada nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Verilerin analizi kısmında doküman analizi kullanılmıştır. Elde edilen bulgular metnin aslına sadık kalınarak yorumlanmıştır. Araştırmanın sonucunda 1968'den 2018 yılına kadar oluşturulan sosyal bilgiler öğretim programları ve ders kitaplarında küresel vatandaş, küresel vatandaşlık kavramlarına dolaylı olarak ulaşılmaktadır. Kavram doğrudan öğretim programlarında ve ders kitaplarında yer almamaktadır. Kavramın yeterli seviyede bulunmadığı tespit edilmiştir. Ancak yıllara göre kavramın yer alma durumu artmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to reveal the discourses of global citizenship in social studies curricula and social studies textbooks from 1968 to the present. In the study, 6 code schemes related to global citizenship were used and the findings were interpreted. According to the 6 different schemes in the code schema, the concept of global citizenship was searched in detail in words and phrases. In this study, the curricula and textbooks of the 4th, 5th, 6th, and 7th grades were examined on the inclusion of global citizenship discourses in all social studies curricula implemented from 1968 to 2018 and in the social studies textbooks that changed over the years, and the change of these discourses with the programs and the global citizenship issues in the textbooks. Qualitative research method was used in the study. Document analysis was used to analyze the data. The findings were interpreted by remaining faithful to the original text. As a result of the research, the concepts of global citizen and global citizenship are indirectly reached in the social studies curricula and textbooks created from 1968 to 2018. The concept is not directly included in curricula and textbooks. It has been determined that the concept is not at a sufficient level. However, the inclusion of the concept has increased over the years.