Dentin yüzeyine uygulanan farkli hassasiyet giderci ajanlarin rezin simanin mikrotensile bağlanma dayanimi üzerine etkisi
Effect of different desensitizers applied to dentin surface on microtensile bond strength of resin cement
  1. Tez No: 905974
  2. Yazar: ENSAR SALİH KINACI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT ALKURT
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Dentin desensitizan ajanlar, dentin hipersensitivitesi, mikro tensile bağlanma dayanımı, rezin siman, Dentin desensitizing agents, dentin hypersensitivity, micro tensile bond strength, resin cement
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, farklı etki mekanizmalarına sahip beş hassasiyet giderici ajan kullanılarak self-adeziv rezin simanın mikrotensile bağlanma dayanımı üzerindeki etkisinin incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada 60 adet insan 3. molar dişinden elde edilen dentin örnekler kullanıldı. Kontrol grubu hariç, dentin üzerine önce beş farklı hassasiyet giderici ajan (Biflorid, Teethmate, Gluma, KF, Shield Force Plus) tatbik edildi. Ardından 2 mm yüksekliğinde rezin siman (Panavia SA, Kuraray Notrike, Japonya) uygulandı. Universal kesme cihazıyla (Micracut 152, Metkon, Türkiye) 1 mm2 örnekler elde edildikten sonra bağlantı yüzeylerine, üniversal mikrotensile test cihazı kullanılarak (Bisco, Schaumburg, ABD) 0,5 mm/dk hızla mikrotensile bağlanma kuvveti (μTBS) uygulandı. Verilerin analizi, Kruskal Wallis, Mann Whitney U ve Bonferroni testleri ile değerlendirildi (p=0,001). Bulgular: Biflorid, Teethmate, Gluma, KF, Shield Force Plus uygulanan gruplar ve kontrol grubu arasında istatistiksel olarak anlamlı fark sadece Shield Force Plus'ta görüldü (p0,001). Gluma, Teethmate, Biflorid ve KF μTBS değerleri arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı (p>0,001). Sonuçlar: Çalışmanın sonucuna göre, simantasyon öncesinde rezin içerikli hassasiyet giderici ajanın uygulanması self-adeziv rezin simanın bağlantısını anlamlı olarak artırmaktadır. HEMA, kalsiyum fosfat, potasyum nitrat ve florür içerikli hassasiyet giderici ajanlar ise rezin simanın dentine bağlantısına etki etmemektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aim was to investigate the effect of self-adhesive resin cement on microtensile bond strength using five desensitizers with different mechanisms. Materials and Methods: Dentin samples obtained from 60 human third molars were used in this study. Except for the control group, five different desensitisers (Biflorid, Teethmate, Gluma, KF, Shield Force Plus) were first applied on dentin. Then, 2 mm high resin cement (Panavia SA, Kuraray Notrike, Japan) was applied. A 1 mm2 sample was obtained with a universal cutting device (Micracut 152, Metkon, Turkey), and microtensile bond strenght (μTBS) was applied to the bond surfaces of the samples using a universal microtensile testing device (Bisco, Schaumburg, USA) at a speed of 1 mm/min. Data analysis was evaluated with Kruskal Wallis-H, Mann Whitney-U, and Bonferroni tests (p=0.001). Results: A statistically significant difference between the groups treated with Biflorid, Teethmate, Gluma, KF, Shield Force Plus and the control group was observed only in Shield Force Plus (p0.001). There was no significant difference in μTBS values among Gluma, Teethmate, Biflorid, and KF (p>0.001). Conclusions: According to the results of the study, the application of a resin-containing desensitiser before cementation significantly increases the bond of self-adhesive resin cement. However, HEMA, calcium phosphate, potassium nitrate and fluoride-containing desensitisation agents do not affect the bonding of resin cement to dentin.