Dijital hikayeleme yöntemi ile yapılan eğitimin 7. sınıf öğrencilerinin fen bilimleri dersindeki akademik başarısına, 21.yüzyıl becerilerine ve ders motivasyonuna etkisi
The effect of digital storytelling method on 7th grade students' science course academic achievement, 21st century skills and lesson motivation
- Tez No: 906056
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH SERDAR YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Akademik Başarı, Dijital Hikayeleme, 21.Yüzyıl Becerileri, Motivasyon, Academic Success, Digital Storytelling, 21st Century Skills, Motivation
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu çalışmanın amacı dijital hikayeleme yönteminin ortaokul fen bilimleri dersinde öğrencilerin akademik başarılarına, 21.yüzyıl becerilerine ve derse yönelik motivasyonuna olan etkisinin incelenmesidir. Araştırmada yöntem olarak nicel ve nitel veri toplama tekniklerinin bir arada kullanıldığı karma yöntem kullanılmıştır. Çalışmada ön test - son test kontrol gruplu yarı deneysel desen çerçevesinde nicel veriler toplanmıştır. Çalışma grubunu, 2022-2023 eğitim- öğretim yılında Antalya İli Kepez ilçesinde Millî Eğitim Bakanlığına bağlı bir resmi ortaokulda öğrenim görmekte olan 83 7.sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Deney grubu 1'de 27, deney grubu 2'de 28, kontrol grubunda 28 öğrenci bulunmaktadır. Çalışmanın verilerini toplamada“Akademik Başarı Testi'', ”21.Yüzyıl Becerileri Ölçeği“, ”Fen Bilimleri Dersi Motivasyon Ölçeği“ ve ”Yarı Yapılandırılmış Görüşme Soruları" kullanılmıştır. Çalışma tüm gruplarda 4 hafta sürmüştür. Çalışmanın başında tüm gruplarda ön testler uygulanmıştır. Deney grubu 1'de dersler dijital hikaye hazırlanarak, Deney grubu 2'de dersler dijital hikaye izletilerek, kontrol grubunda ise dersler uygulanan mevcut programa göre işlenmiştir. Çalışmanın son haftasında tüm gruplarda son testler uygulanmış ve Deney grubu 1 ile yarı yapılandırılmış görüşme yapılmıştır. Verilerin analizinde parametrik testlerden ilişkisiz örneklemler için tek yönlü ANOVA, yarı yapılandırılmış görüşme soruları için içerik analizi kullanılmıştır. Araştırmanın sonuçlarında, dijital hikaye hazırlayan öğrencilerin akademik başarılarını, 21.yüzyıl becerilerini ve derse yönelik motivasyonlarını arttırmada anlamlı etkiye sahip olduğu görülmüştür. Dijital hikaye hazırlama hakkında öğrencilerin olumlu görüş geliştirdikleri görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effect of digital storytelling method on students' academic achievement, 21st century skills and motivation towards the course at middle school science course. Mixed method, in which quantitative and qualitative data collection techniques were used together, was used as a method in the research. In the study, quantitative data were collected within the framework of a quasi-experimental design with pre-test - post-test control group. The study group consists of 83 7th grade students studying at an official secondary school affiliated to the Ministry of National Education in Kepez district of Antalya province in the 2022-2023 academic year. There are 27 students in experimental group 1, 28 students in experimental group 2, and 28 students in the control group.“Academic Achievement Test”,“21st Century Skills Scale”,“Science Course Motivation Scale”and“Semi-structured Interview Questions”were used to collect the data of the study. The study lasted 4 weeks in all groups. At the beginning of the study, pre-tests were applied in all groups. In Experimental Group 1, the lessons were taught by preparing a digital story, in Experimental Group 2, the lessons were taught by showing the digital story, and in the control group, the lessons were taught according to the current program. In the last week of the study, post-tests were administered at all groups and a semi-structured interview was conducted with Experimental Group 1. In the analysis of the data, one-way ANOVA was used for unrelated samples from parametric tests and content analysis was used for semi-structured interview questions. The results of the study showed that digital story preparation had a significant effect on increasing students' academic achievement, 21st century skills and motivation towards the course. It was seen that students developed positive opinions about digital story preparation.