Kuaternionların dinamiğe uygulanması
Application of quaternions to dynamics
  1. Tez No: 90612
  2. Yazar: SÜLEYMAN DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. KUDRET ÖZTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kuaternion, Dual Kuaternion, Dönme, Öteleme, quaternion, dual quaternion, rotation, translation
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KUATERNIONLARIN DİNAMİĞE UYGULANMASI SÜLEYMAN DEMİR Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Kudret ÖZDAŞ 1999, Sayfa 62 Bu çalışmada kuaternionlann genel tanımı yapıldıktan sonra kuaternion- vektör ilişkisi incelenmiş ve kuaternion çarpımına ilişkin birçok yararlı eşitlik tanımlanmıştır. Daha sonra, kuaternionlann matrislerle temsili gösterilmiştir. Dönme ve öteleme hareketi yapan koordinat sistemlerini tanımlamada kullanılan yöntemler tartışılmış ve bunlarla kuaternion yaklaşımı arasındaki ilişki incelenmiştir. Kuaternionlann fiziksel uygulamalan analiz edilmiş ve son olarak, dual kuaternion kavramı tanımlanmış ve dual kuaternionlann fiziksel uygulamalan verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis APPLICATION OF QUATERNIONS TO DYNAMICS SÜLEYMAN DEMİR Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Physics Program Supervisor: Prof. Dr. Kudret ÖZDAŞ 1999, Page 62 In this thesis; after general definition of quaternions, quaternion algebra and quaternion-vector relation have been investigated and many useful identities pertaining to quaternion multiplications have been generalized. Then, the matrix representations of quaternions have been showed. The methods which are used to describe the coordinate systems which make rotational and translational motion have been discussed and the relation between them and quaternion approach have been investigated. Physical applications of quaternions have been analysed and finally, dual quaternion concept has been defined and the applications of dual quaternions have been given.