Russian order and justice perspectives in Libya and Syria during the Arab Spring
Arap Baharı sürecinde Libya ve Suriye'de Rus düzeni ve adalet perspektifleri
- Tez No: 906212
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVİLAY ZEHRA AKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Rusya, Suriye, Libya, BMGK, İngiliz Okulu, Hedley Bull, Düzen, Adalet, Russia, Syria, Libya, UNSC, English School, Hedley Bull, Order, Justice
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler (İngilizce) Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 229
Özet
İngiliz Okulu, uluslararası sistem, uluslararası toplum ve dünya toplumunu tarihsel analizin farklı düzeyleri olarak ele alır. Okul, uluslararası ilişkilerde üç ana geleneği (realizm, rasyonalizm ve devrimcilik) birleştiren ve açıklayan tek yaklaşımdır. Okul'un önde gelen öğrencilerinden biri olan Hedley Bull, çoğulcu-dayanışmacı ve bununla ilişkili olan düzen-adalet tartışmasını başlatmanın yanı sıra, uluslararası toplumda düzenin korunması ve güçlendirilmesinde, güç dengesi, başat güçler, savaş, diplomasi ve uluslararası hukuk gibi birincil uluslararası kurumların rollerini sistematik olarak incelemiştir. Bu kavramlar ve tartışmalar çerçevesinde, bu tez, birincil ve ikincil kaynakları ve nitel araştırma yöntemini kullanarak, Arap Baharı sırasında Libya ve Suriye çatışmalarına yönelik Rusya'nın düzen ve adalet perspektiflerini anlamayı amaçlamaktadır. Bu iki ülke, rejimlerinin sivillere karşı güç kullanması ve uluslararası toplumun (gerçekleşmiş veya niyet edilmiş) askeri müdahalede bulunmuş olması nedeniyle önem taşımaktadır. Ayrıca, siyasi, askeri ve ekonomik ilişkiler bu iki ülkeyi Rusya'nın gözünde önemli kılmaktadır. Bu tez, bu dönemde de Rusya'nın İngiliz Okulu'nun tanımladığı çoğulcu uluslararası topluma ve onun egemenlik, büyük güçler ve diplomasi gibi birincil kurumlarına olan bağlılığını göstermektedir. Rusya, Libya vakasında çekimser kalmasının NATO'nun tartışmalı askeri müdahalesine yol açtığını gördükten sonra Suriye'de daha güçlü bir müdahale karşıtı duruş sergilemiştir. Rusya'nın insani adalete dair kaygıları Libya ve Suriye'de sınırlı kalırken, uluslararası düzene yönelik kaygıları ise öncelikli yerini korumuştur.
Özet (Çeviri)
The English School treats the international system, international society, and world society as different levels of historical analysis. The School is the only approach in international relations that combines and accounts for the three main traditions (realism, rationalism, and revolutionism). Hedley Bull, one of the leading students of the School, in addition to introducing the pluralist-solidarity debate and the related order vs. justice debate, systematically examined the roles of primary international institutions such as balance of power, great powers, war, diplomacy, and international law in preserving and reinforcing order within the international society. Within the framework of these concepts and debates, this thesis, by using primary and secondary resources and qualitative research method, seeks to understand Russian order and justice perspectives towards the conflicts in Libya and Syria during the Arab Spring. The importance of these two countries stemmed from their regimes' use of force against the civilians and the (actual or intended) military intervention by the international community, while political, military, and economic factors have also made them critical for Russia. This thesis shows Russia's commitment to pluralist international society and its primary institutions such as sovereignty, great powers and diplomacy as defined by the English School also in that period. Russia took a stronger non-interventionist stance in Syria after seeing that its abstention in the Libyan case had led to a dubious military intervention by NATO. While Russian concerns for human justice were limited in Libya and Syria, its concerns for international order remained as a priority.