Eklem ağrısı ile başvuran hastalarda adım adım romatolojik hastalığa yaklaşım
Step-by-step approach to rheumatologic disease in patients presenting with joint pain
  1. Tez No: 906259
  2. Yazar: HATİCE İVEDİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAFİZE EMİNE SÖNMEZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Eklem ağrısı, Çocuk hastalar, Romatizmal hastalıklar, Joint pain, Pediatric patients, Rheumatic diseases
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Romatoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Giriş-Amaç: Genel pediatri ya da çocuk acil polikliniğe başvuran hastaların yaklaşık %10' unu kas iskelet sistemi yakınmaları ile başvurmaktadır. Bu hastaların ayırıcı tanısı ve doğru tanılandırılmaları önemli bir sorun oluşturmaktadır. Bu çalışmada eklem yakınması olan çocukların verilerinin incelenmesi ve bu verilere dayanılarak klinisyenlere hastaları değerlendirirken yardımcı olabilecek bir karar ağacı oluşturulması hedeflenmiştir. Yöntem: Bu çalışmaya Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Romatoloji ve Çocuk Acil polikliniğine 1 yıl boyunca eklem ağrısı ile ilk defa başvuran 0-18 yaş arasındaki 463 hasta dahil edildi ve hasta verileri prospektif olarak incelendi. Her hasta aynı sorgulama formu ile sorgulandı. Elde edilen veriler doğrultusunda 2 tane karar ağacı oluşturuldu. Bulgular: Tüm hasta verilerinin incelendiği ilk modelde artrit varlığında oligoartiküler veya poliartiküler tutulum olması romatizmal hastalık tanısı için %95,3 oranında duyarlılığa sahipken monoartrit varlığı romatizmal hastalık içn %58,4, non romatizmal hastalık için %41, 6 duyarlı idi. Bu durumda ateş varlığı ve şikayet süresi ayırıcı tanıda önem kazanmaktaydı. Ateş varsa ve şikayet süresi 6 haftadan kısa ise romatizmal hastalık tanısı alma olasılığı %74,3 iken ateş yoksa non-romatizmal hastalık tanısı alma olasılığı %25,7 idi. İkinci modelde ise kronik eklem yakınması varlığında yardımcı olacak algoritmalar için karar ağacı modelleri kullanıldı. Bu durumda ateş varlığı romatizmal hastalık tanısı için %91,8 oranında duyarlılığa sahipken ateşin olmaması durumunda sabah tutukluğu varlığı ayrıcı tanıda önem kazanmaktaydı. Ateş yoksa ve sabah tutukluğu varsa romatizmal hastalık tanısı alma olasılığı %70,4 iken yoksa non-romatizmal hastalık tanısı alma olasılığı %29, 6 idi. Sonuç: Sonuçlara göre romatizmal olmayan durumlar polikliniklerin büyük bir bölümünü oluşturuyordu. Kas-iskelet sistemi şikayetlerinin ayırıcı tanısını yaparken klinisyenlerin bu durumların farkında olmalıdır. Tanıya yardımcı olacak algoritmaların geliştirilmesi bu nedenle önemlidir.
Özet (Çeviri)
Introduction-Purpose: Approximately 10% of patients presenting to general pediatrics or pediatric emergency outpatient clinics present with musculoskeletal complaints. Differential diagnosis and accurate diagnosis of these patients constitute an important problem. The aim of this study was to analyze the data of children with joint complaints and to create a decision tree based on these data to help clinicians in the evaluation of patients. Method: In this study, 463 patients aged 0-18 years who presented to Kocaeli University Faculty of Medicine, Pediatric Rheumatology and Pediatric Emergency outpatient clinics for the first time with joint pain for 1 year were included and patient data were prospectively analyzed. Each patient was questioned with the same questionnaire. Two decision trees were created in line with the data obtained. Results: In the first model in which all patient data were analyzed, the presence of oligoarticular or polyarticular involvement in the presence of arthritis had a sensitivity of 95.3% for the diagnosis of rheumatic disease, while the presence of monoarthritis was 58.4% sensitive for rheumatic disease and 41.6% sensitive for non-rheumatic disease. . In this case, the presence of fever and duration of complaints were important in the differential diagnosis. If fever was present and the duration of complaint was shorter than 6 weeks, the probability of diagnosis of rheumatic disease was 74.3%, whereas if fever was absent, the probability of diagnosis of non-rheumatic disease was 25.7%. In the second model, decision tree models were used for algorithms to help in the presence of chronic joint complaints. In this case, the presence of fever had a sensitivity of 91.8% for the diagnosis of rheumatic disease, while the presence of morning stiffness in the absence of fever was important in the differential diagnosis. In the absence of fever and the presence of morning stiffness, the probability of rheumatic disease diagnosis was 70.4%, while the probability of non-rheumatic disease diagnosis was 29.6%. Conclusion: According to the results, non-rheumatic conditions constituted a large proportion of outpatient clinics. Clinicians should be aware of these conditions when making the differential diagnosis of musculoskeletal complaints. The development of algorithms to aid diagnosis is therefore important.