Turizm sektöründe kadın girişimcilerin deneyimlerinin ulusal perspektifte incelenmesi
  1. Tez No: 906337
  2. Yazar: GÜLSÜM ASLI PEKTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA KURGUN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Fark yaratan kadın girişimciler, düşünümsel değişim, toplumsal cinsiyet eşitsizliği, Women entrepreneurs making a difference, reflexive change, gender inequality
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 214
Özet
Bu çalışma, kadın girişimcilerin“değişim ajanı”olarak toplumsal cinsiyet eşitsizliği ve kültürel normlar üzerinde nasıl bir etki yarattığı sorusundan hareket etmektedir. Çalışmanın amacı, ülkelerin özellikle ekonomik kalkınmasında çok önemli yere sahip olan ancak girişimcilik ekosisteminde mevcut erkek egemen söylem ve ataerkil yapı nedeniyle kendilerinden beklenen ve istenen istihdamı sağlayamayan kadın girişimcilerin güçlendirme yaklaşımı bakış açısıyla ekonomik çıktıların yanı sıra toplumsal ve kültürel normlar üzerinde yarattıkları değişimdeki önemli rollerini ortaya koymaktır. Bunu yaparken de ataerkil yapı ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin girişimcilik eğilimdeki gözlenen cinsiyet farklılıklarıyla sistematik ilişkisini ortaya koyarak ve doğru bir şekilde anlayarak şu ana kadar beklenen başarıyı sağlayamayan destek programlarının ve değerli ve kıt kaynakların daha işlevsel ve verimli kullanımına yönelik öneriler sunmak amaçlanmiştir. Ayrıca tüm bu engellere rağmen mücadele vererek başarılı olmuş kadınların hem rol model olarak önemlerini hem de yarattıkları değişimleri göstermek amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda çalışma nitel araştırma desenlerinden fenomelojik araştırma deseni kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmada örneklem yöntemi olarak amaçlı örneklem yöntemi, veri toplama aracı olarakda yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Görüşme formlarından elde edilen veriler MaxQda Analytic Pro 2022 programı ile analiz edilmiştir. Çalışma yedi kadın girişimci ile gerçekleştirilmiştir. Çalışma sonucunda kadın girişimcilerin bir değişim ajanı rolü üstlendikleri ve ekonomik kalkınmanın yanı sıra toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin giderilmesinde toplum üzerinde zihinsel bir dönüşüm gerçekleştirdikleri sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study starts from the question of what impact women entrepreneurs have on gender inequality and cultural norms as“change agents”. The aim of the study is to reveal the important role of women entrepreneurs, who have a very important place in the economic development of countries, but who cannot provide the employment expected and desired from them due to the male-dominated discourse and patriarchal structure in the entrepreneurship ecosystem, in the change they create on social and cultural norms as well as economic outputs from the perspective of empowerment approach. In doing so, it is aimed to present and accurately understand the systematic relationship of patriarchal structure and gender inequality with the observed gender differences in entrepreneurial tendencies, and to offer suggestions for more functional and efficient use of valuable and scarce resources and support programs that have not achieved the expected success so far. In addition, it is aimed to show the importance of women who have struggled and succeeded despite all these obstacles, both as role models and the changes they have created. For this purpose, the study was carried out using the phenomenological research design, one of the qualitative research designs. In the research, purposeful sampling method was used as the sampling method and semi-structured interview form was used as the data collection tool. The data obtained from the interview forms were analyzed with the MaxQda Analytic Pro 2022 program. The study was conducted with seven female entrepreneurs. As a result of the study, it was concluded that women entrepreneurs took on the role of change agents and carried out a mental transformation on society in eliminating gender inequality as well as economic development.