Evli bireylerin duygularını yönetme becerileri ile mutluluk düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between married individuals' ability to manage their emotions and their happiness levels
- Tez No: 906378
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YASEMİN OZAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Ability to Manage Emotions, Happiness, Emotional Intelligence, Romantic Relationship
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu araştırmanın amacı, 18-35 yaş aralığındaki İzmir ve İstanbul illerinde yaşayan ilk yetişkinlik döneminde bulunan kadın ve erkek evli bireylerin duygularını yönetme becerileri ile mutluluk düzeyleri arasındaki ilişkiyi analiz etmektir. Yapılan bu araştırmanın çalışma grubu, İzmir ve İstanbul'da yaşayan 216 kadın ve 155 erkek olmak üzere toplam 371 evli bireyden meydana gelmektedir. Araştırmanın verileri, Google Forms aracılığı ile dijital platformda gönüllü evli bireyler tarafından doldurularak toplanmıştır. Bu tez çalışmasından elde edilmiş olan veriler, SPSS-27 programı ile incelenip analiz edilmiştir. Araştırmada katılımcılara ait, cinsiyet, yaş, eğitim seviyesi, evlilik tipi, evlilik yılı, çocuk sayısı ve gelir düzeyi değişkenleri ile Duyguları Yönetme Becerileri Ölçeği (DYBÖ) ve İlişkilerde Mutluluk Ölçeği (İMÖ) arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Kolmogorov Smirnov Analizi incelendiğinde Duyguları Yönetme Becerileri Ölçeği'nin normal bir dağılım gösterdiği görülmüştür (p>0.05). Diğer ölçeklerin çarpıklık ve basıklık değerleri -2; +2 sınırını geçmediğinden dolayı yapılan analizlerde parametrik testler kullanılması uygun görülmüştür (George ve Mallery, 2010). Araştırmanın ilk hipotezi incelendiğinde, 18-35 yaş arası evli bireylerin duygularını yönetme becerileri ile mutluluk düzeyleri arasında pozitif yönlü ve zayıf düzeyde anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir (r=,309; p=,000). Araştırmanın ikinci hipotezi incelendiğinde ise katılımcıların cinsiyet değişkenine göre, Duyguları Yönetme Becerileri Ölçeği (p=,344>0,05) ve İlişkilerde Mutluluk Ölçeği (p=,513>0,05) puanları istatistiksel olarak anlamlı biçimde farklılık göstermemektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to analyze the relationship between emotional management skills and happiness levels of married individuals between the ages of 18-35 years who are in their first adulthood and living in Izmir and Istanbul provinces. The study group of this research consists of 371 married individuals, 216 women and 155 men, living in Izmir and Istanbul. The data of the study were collected by digital platform via Google Forms. The data obtained from this thesis study were examined and analyzed with the SPSS-27 program In the study, the relationships between the variables of gender, age, education level, type of marriage, years of marriage, number of children and income level of the participants and the Skills for Managing Emotions Scale (SMEMS) and Happiness in Relationships Scale (HSRS) were examined. When Kolmogorov Smirnov Analysis was analyzed, it was seen that the Skills for Managing Emotions Scale showed a normal distribution (p>0.05). Since the skewness and kurtosis values of the other scales do not exceed the -2; +2 limits, it was deemed appropriate to use parametric tests in the analyzes (George and Mallery, 2010). When the first hypothesis of the study was examined, it was found that there was a positive and weakly significant relationship between the ability to manage emotions and happiness levels of married individuals aged 18-35 (r=,309; p=,000). When the second hypothesis of the study is examined, according to the gender variable of the participants, the scores of the Skills for Managing Emotions Scale (p=,344>0,05) and Happiness in Relationships Scale (p=,513>0,05) do not differ statistically significantly.