İklim krizinin orman yangınları üzerindeki etkilerinin nöropsikofizyolojik açıdan nöropazarlama teknikleriyle incelenmesi: Orman Genel Müdürlüğü yangın kampanyaları özelinde nöropolitik bir çalışma
  1. Tez No: 906381
  2. Yazar: AYDIN BARAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SELAMİ VAROL ÜLKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Reklamcılık, Advertising
  6. Anahtar Kelimeler: İklim Krizi, Orman Yangınları, Nöropsikofizyoloji, Nöropolitik Nöropazarlama, Climate Crisis, Forest Fires, Neuropsychophysiology, Neuropolitics, Neuromarketing
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Nöropazarlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Dünya, hassas dengeleri olan karmaşık bir ekosistem içinde yer alan ve üzerinde yaşayan tüm canlıları etkileyen bir dizi doğal olaya sahip gezegen olarak bilinir. Ancak, son yıllarda iklim krizi olarak adlandırılan bir tehditle karşı karşıya kalmıştır. Artan sıcaklık, kuraklık ve doğal dengelerdeki değişimler, özellikle orman yangınları gibi doğal felaketlerin sıklığını ve şiddetini artırmıştır. 2021 yılında Türkiye, ciddi bir orman yangını dalgasıyla karşı karşıya kalmıştır. Bu yangınlar, ekosistemlere zarar verirken, insan yerleşimlerini tehdit etmiş ve biyoçeşitliliği olumsuz etkilemiştir. Bu felaketlerle mücadelede Türkiye'de Orman Genel Müdürlüğü (OGM), etkili bir şekilde sahaya müdahale ederek yangınları kontrol altına almaya ve zarar gören alanları yeniden ağaçlandırmaya yönelik önemli çalışmalar yapmıştır. Orman Genel Müdürlüğü'nün hızlı ve koordineli tepkisi, orman yangınlarının etkilerini en aza indirme ve doğal dengeyi yeniden kurma konusunda stratejik konumda yer almıştır. Bu çalışma, iklim krizinin orman yangınlarına etkilerini nöropsikofizyolojik bir perspektiften ele alarak, Orman Genel Müdürlüğü'nün yangın kampanyaları çerçevesinde hazırladığı ulusal ve küresel temalı iki videoyu nöropolitik açıdan incelemiştir. Araştırmanın birinci bölümünde iklim krizi ve orman yangınları dünyada ve Türkiye'de iklim değişikliği politikaları, Akdeniz iklim kuşağındaki ülkelerin orman yangınları ile mücadelesi ve iklim krizinin Türkiye'ye etkilerine yer verilmiştir. İkinci bölümde Nörobilim, nöropsikoloji ve nöropolitik kavramları ile nöropsikofizyolojik çalışmalarında kullanılan ölçüm tekniklerine değinilmiştir. Üçüncü bölümde ise nöropsikofizyolojik çalışmalarda iklim krizi ve orman yangınlarına karşı politik düşünceleri oluşturan merkez sağ ve merkez sol kavramları incelenmiştir. Araştırmanın devamında yapılan laboratuvar deneylerinde 21 merkez sağ ve 21 merkez sol görüşlü farklı politik görüşlere sahip yaş cinsiyet, eğitim ve gelir seviyesi düzeyleri gibi demografik özelliklerde toplam 42 katılımcının iç görülerini anlamak için Orman Genel Müdürlüğü'nün orman yangınlarına müdahalesini anlatan“Orman Vatandır”(1. Video) ile“Küresel İklim Krizi”temasıyla hazırlanan (2. Video) iki video izlettirilmiştir. Katılımcılara deney sırasında Nöropsikofizyolojik ölçüm tekniklerinden Eye Tracking ve Facial Coding'i birleştiren bir deneysel model uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
The Earth is known as a planet within a complex ecosystem with delicate balances, hosting and affecting all living beings. However, in recent years, it has faced a threat known as the climate crisis. Increasing temperatures, droughts, and changes in natural balances, particularly the frequency and intensity of natural disasters such as forest fires, have risen. In 2021, Turkey experienced a significant wave of forest fires. These fires not only damaged ecosystems but also posed threats to human settlements and negatively impacted biodiversity. In coping with these disasters, the General Directorate of Forestry (OGM) in Turkey has undertaken significant efforts to effectively intervene in the field, control the fires, and reforest the affected areas. The swift and coordinated response of the General Directorate of Forestry played a strategic role in minimizing the effects of forest fires and restoring the natural balance. This study examines the impact of the climate crisis on forest fires from a neuropsychophysiological perspective, focusing on two videos prepared by the General Directorate of Forestry within the framework of its fire campaigns, with national and global themes. The first part of the research includes discussions on climate crisis and forest fires globally and in Turkey, climate change policies worldwide, the struggle of Mediterranean countries against forest fires, and the effects of the climate crisis on Turkey. The second part delves into neuroscience, neuropsychology, and the concepts of neuropolitics, along with measurement techniques used in neuropsychophysiological studies. The third part explores central-right and central-left concepts shaping political thoughts in neuropsychophysiological studies related to the climate crisis and forest fires. In the continuation of the research, laboratory experiments were conducted, where 21 participants with central-right and 21 participants with central-left political views, with diverse demographic characteristics such as age, gender, education, and income levels, watched two videos:“Orman Vatandır”(1st Video), narrating the General Directorate of Forestry's intervention in forest fires, and the second video themed“Global Climate Crisis.”During the experiment, a hybrid experimental model combining neuropsychophysiological measurement techniques of Eye Tracking and Facial Coding was applied.