Evaluating the effectiveness of gamified mobile apps for vocabulary acquisition in adolescent EFL students
Ergen EFL öğrencilerinde kelime edinimi için oyunlaştırılmış mobil uygulamaların etkinliğinin değerlendirilmesi
- Tez No: 906423
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ Eyyüp Yaşar KÜRÜM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Anahtar Kelimeler: Oyunlaştırma, Mobil Öğrenme, Kelime Edinme, Yabancı Dil Öğrenenler, Eğitim Teknolojisi, Eğitimsel Uygulama Geliştirme, Gamification, Mobile Learning, Vocabulary Acquisition, EFL Learners, Educational Technology, Educational App Development
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışma, ergen İngilizce Yabancı Dil (EFL) öğrencileri arasında kelime dağarcığı edinimini artırma aracı olarak oyunlaştırılmış mobil uygulamaların etkinliğini araştırmaktadır. Dijital öğrenme araçlarının eğitimin giderek daha da ayrılmaz bir parçası haline geldiği bir dünyada, bu araştırma puanlar, rozetler ve liderlik tabloları gibi oyun tasarımı öğelerinin eğitim uygulamalarına entegre edilmesinin İngilizce öğrencileri için öğrenme deneyimlerini ve sonuçlarını nasıl iyileştirebileceğini araştırmaktadır. Yarı deneysel bir tasarım kullanılan çalışma iki katılımcı grubunu içermektedir: özel olarak tasarlanmış oyunlaştırılmış kelime dağarcığı uygulaması kullanan bir deney grubu ve geleneksel kelime dağarcığı öğrenme yöntemlerini izleyen bir kontrol grubu. Her iki grup da kelime dağarcığı edinimlerini ölçmek için ön testler ve son testler yoluyla değerlendirildi ve oyunlaştırılmış öğelerin etkisini değerlendirmek için katılım ve motivasyon anketleri yoluyla ek veriler toplandı. Bulgular, oyunlaştırılmış mobil uygulamaların kullanımının İngilizce öğrencileri arasında kelime dağarcığı edinimini önemli ölçüde artırdığını ortaya koymaktadır. Deney grubu, kontrol grubuna kıyasla kelime dağarcığı test puanlarında önemli bir iyileşme göstererek, etkileşimli ve ilgi çekici öğrenme araçlarının eğitim sonuçlarını iyileştirmede oynadığı kritik rolü vurgulamaktadır. Çalışma ayrıca, deney grubundaki öğrencilerin daha motive, ilgili ve uygulamalarında daha tutarlı olduklarını ve bunun da kelime dağarcığının daha iyi akılda tutulması ve ustalaşılması anlamına geldiğini bulmuştur. Sonuç olarak, bu tez, ergen İngilizce öğrencileri arasında kelime dağarcığı edinimini geliştirmek için değerli bir strateji olarak oyunlaştırılmış unsurların dil öğrenme araçlarına entegre edilmesini destekleyen deneysel kanıtlar sunmaktadır. Bulgular eğitimciler, uygulama geliştiricileri ve politika geliştiriciler için önemli içgörüler sunarak, dikkatlice tasarlanmış oyunlaştırılmış uygulamaların dil eğitiminde öğrenci katılımını, motivasyonunu ve öğrenme sonuçlarını önemli ölçüde iyileştirebileceğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study investigates the effectiveness of gamified mobile applications as tools for enhancing vocabulary acquisition among adolescent learners of English as a Foreign Language (EFL). In a world where digital learning tools are becoming increasingly integral to education, this research explores how the integration of game design elements—such as points, badges, and leaderboards—into educational apps can improve the learning experiences and outcomes for EFL students. Utilizing a quasi-experimental design, the study involved two groups of participants: an experimental group that used a specially designed gamified vocabulary app and a control group that followed traditional vocabulary learning methods. Both groups were assessed through pre-tests and post-tests to measure their vocabulary acquisition, with additional data collected via engagement and motivation surveys to evaluate the impact of the gamified elements. The findings reveal that the use of gamified mobile apps significantly enhances vocabulary acquisition among EFL learners. The experimental group demonstrated a notable improvement in vocabulary test scores compared to the control group, highlighting the critical role that interactive and engaging learning tools play in improving educational outcomes. The study also found that students in the experimental group were more motivated, engaged, and consistent in their practice, which translated into better retention and mastery of vocabulary. In conclusion, this thesis provides empirical evidence supporting the integration of gamified elements into language learning tools as a valuable strategy for enhancing vocabulary acquisition among adolescent EFL learners. The findings offer important insights for educators, app developers, and policymakers, suggesting that thoughtfully designed gamified apps can significantly improve student engagement, motivation, and learning outcomes in language education.