Şizofrenili erkeklerde serum yüksek dansiteli lipoprotein 2 (HDL2), östradiol (E2), testosteron ve cinsiyet hormon bağlayıcı globulin (SHBG) seviyeleri arasındaki ilişki
Relationship between plasma high density lipoprotein 2, estradiol, testosterone and sex hormone binding globulin levels in male schizophrenic patients
- Tez No: 906473
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA CEYLA ERALDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Şizofreni, HDL2, östradiol, testosteron, SHBG, Schizophrenia, HDL2, estrogen, estradiol, testosterone, SHBG
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyokimya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: Bu çalışmada hedefimiz, şizofrenili erkeklerde, cinsiyet streoidleri olan östradiol (E2), testosteron seviyeleri, vücutta kolesterolü periferik dokulardan alıp karaciğere getiren yüksek dansiteli lipoprotein (HDL2) ve cinsiyet hormon bağlayıcı globulin (SHGB) ilişkisini irdelemektir. Yöntem: DSM-V kriterlerine göre kesin tanı almış ve düzenli olarak takip edilen 18-65 yaş arası 15 şizofrenili erkek hasta ile onların birinci dereceden yakınları (12 kişi) ve 15 sağlıklı erkek kontrol grubu çalışmaya dahil edildi. Bulgular: Hasta grubu ile sağlıklı kontrol grubundaki bireylerin HDL2, E2, TG, total kolesterol, HDL, LDL, VLDL, testosteron ve SHBG seviyeleri karşılaştırıldığında iki grup arasında anlamlı farklılık saptanmamıştır (sırasıyla p=0.436, p=0.126, p=0,098, p=0,624, p=0,202, p=0,217, p=0,098, p=0,089, p=0,567). Sağlıklı kontrol grubu ile hasta yakınları grubundaki bireylerin HDL2 ve östradiol seviyeleri karşılaştırıldığında iki grup arasında anlamlı farklılık saptanmamıştır (sırasıyla p=0.347, p=648, p=0,614, p=0,867, p=0,486, p=0,905, p=0,614, p=0,028, p=0,075). Hasta grubu ile hasta yakınları grubundaki bireylerin HDL2, E2, TG, total kolesterol, HDL, LDL, VLDL, testosteron ve SHBG seviyeleri karşılaştırıldığında iki grup arasında anlamlı farklılık saptanmamıştır (sırasıyla p=0,683, p=0,139, p=0,548, p=0,719, p=0,719, p=0,581, p=0,548, p=0,347, p=0,300). Sağlıklı, hasta yakını ve hastalar arasında bu parametreleri karşılaştırdığımızda HDL2 (p=0,518) ve östradiol (p=0,142), testosteron (p=0,053) ve SHBG seviyelerinde (p=0,213) gruplar arasında anlamlı bir farklılık saptanmamıştır. Sonuç: Sağlıklı kontroller ile hastalar arasında, sağlıklı kontroller ile hasta yakınları arasında ve hastalar ile hasta yakınları arasında HDL2, E2, TG, total kolesterol, HDL, LDL, VLDL, testosteron ve SHBG seviyeleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: We aimed to study the relationship between high-density lipoprotein (HDL2), sex hormone-binding globülin (SHBG) and cholestherol derivated sex steroids such as estradiol and testosterone. Method: 18-65 age 15 schizophrenic patients whom got diagnosed with DSM-V criteria and their 12 healthy relatives and 15 healthy controls are included in the study. Results: We compared HDL2, E2, TG, total cholesterol, HDL, LDL, VLDL, testosterone and SHBG levels between healthy controls and patients and no significant difference found between two groups (respectively p=0.436, p=0.126, p=0,098, p=0,624, p=0,202, p=0,217, p=0,098, p=0,089, p=0,567). Results were also similar between healthy controls and patient relatives (respectively p=0.347, p=648, p=0,614, p=0,867, p=0,486, p=0,905, p=0,614, p=0,028, p=0,075) and between patients and their relatives (respectively p=0,683, p=0,139, p=0,548, p=0,719, p=0,719, p=0,581, p=0,548, p=0,347, p=0,300). We also compared all three groups and found no significant difference in HDL2 (p=0.518), estradiol levels (p=0.142), testosterone levels (p=0,053) and SHBG levels (p=0,213) among three groups. Conclusions: There were no significant differences between healthy controls and patients, between healthy controls and relatives and between patients and their relatives.