Farklılaştırılmış öğretim yaklaşımının yedinci sınıf öğrencilerinin orantısal akıl yürütme becerilerine etkisi
The effect of differentiated insruction approach on seventh grade students' proportional reasoning skills
  1. Tez No: 906589
  2. Yazar: SULTAN YÜZBAŞIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYTEN PINAR BAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Farklılaştırılmış öğretim, orantısal akıl yürütme, oran orantı, Differentiated instruction, proportional reasoning, ratio and proportion
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Çalışmada farklılaştırılmış öğretim yaklaşımının yedinci sınıf öğrencilerinin orantısal akıl yürütme becerilerine etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Oran orantı konusu 7. sınıf düzeyindeki kazanımların tamamı dikkate alınarak her bir kazanıma uygun farklılaştırılmış öğretim planları hazırlanmıştır. Farklılaştırılmış öğretim uygulamalarına göre hazırlanan ders içi etkinlikler ve görevlerle zenginleştirilmiştir bir öğrenme ortamı oluşturulmuştur. Çalışmada nicel çalışma yöntemlerinden ön test ve son test kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. Çalışma Adana ilinde bulunan üç farklı devlet ortaokulunun yedinci sınıfında öğrenim gören 63 öğrenci ile 2023-2024 eğitim öğretim yılında gerçekleştirilmiştir. Öncelikle çalışmada kullanılacak olan orantısal akıl yürütme testi hazırlanmış, analizleri yapılmıştır. Daha sonra ders planları ve çalışma kâğıtları hazırlanmış ve uzman görüşleri alınmıştır. Uygun örnekleme yöntemi ile belirlenen deney gruplarına oran orantı konusu farklılaştırılmış öğretim tasarımı ile kontrol gruplarına ise mevcut öğretim yöntemleri kullanılarak ders kitabındaki etkinliklere bağlı olarak işlenmiştir. Uygulama sonucunda deney ve kontrol gruplarına orantısal akıl yürütme testi son test ve kalıcılık testleri olarak uygulanmıştır. Elde edilen bulgular istatistiksel analiz yöntemleri ile analiz edilmiştir. Çalışmanın bulguları farklılaştırılmış öğretimin yedinci sınıf öğrencilerinin orantısal akıl yürütme becerilerini olumlu yönde etkilediğini göstermiştir. Mevcut öğretim programı ve ders kitabındaki etkinliklerle ders yapılan kontrol gruplarındaki öğrencilerin de orantısal akıl yürütme testi puanlarının arttığı görülmüştür. Ancak farklılaştırılmış öğretimin uygulandığı deney grubunda orantısal akıl yürütme testi puanlarının artışının kontrol gruplarına göre daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Farklılaştırılmış öğretimin öğrencilerin orantısal akıl yürütme becerisi üzerine orta düzeyde istatistiksel olarak anlamlı farklılık oluşturduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study was to examine the effect of the differentiated teaching approach on the proportional reasoning skills of seventh grade students. Differentiated teaching plans were prepared for each achievement by considering all the achievements at the 7th grade level of the ratio and proportion subject. A learning environment was created by enriching the in-class activities and tasks prepared according to differentiated teaching practices. In the study, a quasi-experimental design with pre-test and post-test control groups was used as one of the quantitative study methods. The study was conducted with 63 students studying in the seventh grade of three different state secondary schools in Adana province in the 2023-2024 academic year. First, the proportional reasoning test to be used in the study was prepared and analyzed. Then, lesson plans and worksheets were prepared and expert opinions were obtained. The subject of ratio and proportion was processed in the experimental groups determined with the appropriate sampling method using a differentiated teaching design, and in the control groups using the current teaching methods and activities in the textbook. As a result of the application, the proportional reasoning test was applied to the experimental and control groups as a posttest and retention test. The findings obtained were analyzed with statistical analysis methods. The findings of the study showed that differentiated instruction positively affected the proportional reasoning skills of seventh grade students. It was observed that the proportional reasoning test scores of the students in the control groups, who were taught with the current curriculum and activities in the textbook, also increased. However, it was determined that the increase in proportional reasoning test scores in the experimental group where differentiated instruction was applied was higher than in the control groups. It was determined that differentiated instruction created a statistically significant difference at a moderate level on the students' proportional reasoning skills.