İnguinal herni onarımlarında lichtenstein, TAPP ve etep tekniklerinin prospektif randomize karşılaştırılması
Prospective randomized comparison of lichtenstein, TAPP and eTEP techniques in inguinal hernia repairs
- Tez No: 906633
- Danışmanlar: PROF. DR. NURETTİN AY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: İnguinal, Herni, TAPP, eTEP, Lichtenstein, SF-36, İnguinal, Hernia, TAPP, eTEP, Lichtenstein, Quality of Life
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cerrahi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Literatürde kasık fıtıkları üzerine pek çok çalışma mevcut olup, en uygun cerrahi tekniği bulmaya yönelik araştırmalar halen devam etmektedir. Bu çalışmada, Lichtenstein, TAPP ve yeni bir teknik olan eTEP yöntemini karşılaştırılarak operasyon süresi, ameliyat sonrası yaşam kalitesi, postoperatif VAS skorları, maliyet-etkinlik, komplikasyon ve erken dönem nüks oranı açısından incelemeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem Klinik çalışmamız prospektif, randomize olacak şekilde planlandı. Ameliyat edilmek üzere toplam 120 hasta çalışmaya dahil edildi. 18 yaşından büyük, tek taraflı kasık fıtığı olan, genel anestezi almasına engel bulunmayan hastalar çalışmaya dahil edildi. Bilateral ve nüks inguinal herniler çalışma dışı bırakıldı. Bulgular Hastalar TAPP, eTEP ve Lichtenstein tekniği uygulanmak üzere 3 gruba ayrıldı. Gruplar arasında ameliyat süresi açısından anlamlı farklılık gözlendi. Lichtenstein grubunun ameliyat süresi daha kısa saptandı (p=0,003). TAPP grubunda olanların Tacker sayısı eTEP grubunun sayısından anlamlı şekilde yüksek idi (p0,05). Sonuç Bu çalışma, farklı cerrahi tekniklerin hastalar üzerindeki kısa dönem etkilerini ve avantajlarını karşılaştırarak, her bir tekniğin kendi içinde avantaj ve dezavantajlarının olduğunu ortaya koymaktadır. Lichtenstein tekniği, daha kısa ameliyat süresi ve daha düşük maliyet ile dikkat çekerken, eTEP tekniği ameliyat sonrası ağrı açısından avantaj sağlamaktadır. TAPP tekniği ise daha yüksek maliyetli olmasına rağmen, cerrahlar için kontralateral fıtık değerlendirilmesi, intraperitoneal değerlendirme gibi belirli avantajlar sunabilir. Sonuç olarak, her cerrahi teknik, hastaların özel durumlarına göre seçilmeli ve hastanın genel durumu, fıtığın tipi ve cerrahın tecrübesi dikkate alınarak uygulanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Numerous studies have focused on hernia repair techniques, and research continues to find the most optimal method. We aimed to compare the Lichtenstein, TAPP and eTEP techniques in terms of operation time, postoperative quality of life, VAS scores, cost-effectiveness, pain, complication rates, and early recurrence. Materials and Methods Our clinical study was planned as a prospective, randomized trial, with 120 patients included. Patients were over 18 years of age, had unilateral inguinal hernias, and were eligible for general anesthesia. Bilateral and recurrent inguinal hernias were excluded. Patients were divided into three groups: TAPP, eTEP, and Lichtenstein. Results A significant difference in operation time was observed, with the Lichtenstein group having shorter operation times (p=0.003). The number of tackers used in the TAPP group was significantly higher than in the eTEP group (p0.05). Conclusion This study compared the short-term effects and advantages of different surgical techniques. The Lichtenstein technique stood out for its shorter operation time and lower cost, while the eTEP technique offered advantages in terms of postoperative pain. Ultimately, the choice of technique should be tailored to the patient's condition, hernia type, and the surgeon's experience.