Miyopi ve miyopik astigmatizmada küçük kesiden lentikül çıkartılması (KKLÇ) işleminin 10 yıllık görsel ve refraktif sonuçları
10-year visual and refractive outcomes of small incision lenticule extraction (smile) in myopia and myopic astigmatism
- Tez No: 906640
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET KIRGIZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: küçük kesiden lentikül çıkartılması, miyopi, miyopik astigmatizma, refraktif cerrahi, small incision lenticule extraction, myopia, myopic astigmatism, refractive surger
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Beyoğlu Göz Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Miyopi ve miyopik astigmatizmada Küçük Kesiden Lentikül Çıkartılması (KKLÇ) işleminin 10 yıllık görsel ve refraktif sonuçları inceleyerek uzun dönemdeki güvenilirlik, etkinlik ve öngörülebilirliğini bildirmek. Gereç ve Yöntem: Geriye dönük olarak planladığımız çalışmamızda 2014 yılı ve öncesinde miyopi ve miyopik astigmatizmanın cerrahi düzeltilmesi için KKLÇ işlemi uygulanan ve düzenli takiplerine gelen 30 hastanın 55 gözü incelendi. Tüm hastaların demografik verileri, işlem öncesi ve işlem sonrası 1. yıl, 5. yıl ve 10. yıllarda düzeltilmemiş görme keskinliği (DGK), en iyi düzeltilmiş görme keskinliği (EİDGK), manifest refraksiyon değerleri ve sferik eşdeğerleri, kornea topografisinden elde edilen merkezi kornea kalınlığı (MKK) ve keratometri (K) değerleri, 4 mm ve 6 mm'lik pupiller zonda korneal aberasyon ölçümleri değerlendirildi. Bulgular: Ameliyat sonrası 10. yılda DGK ve EİDGK ameliyat öncesi dönem ile karşılaştırıldığında istatiksel olarak anlamlı dercede artış izlendi (p=0,0001). Hastaların ameliyat öncesi -4,94 ± 1,95 diyoptri (D) olarak ölçülen sferik ekivalan (SE) değerlerinin, 10. yıl kontrollerinde -0,59 ± 0,98 D olduğu görüldü. Ameliyat sonrası 10. yılda ameliyat öncesi döneme göre EİDGK'da 7 gözde 1 sıra, 2 gözde 2 sıra, 6 gözde 3 sıra ve üzerinde artış saptanırken, 1 gözde 1 sıra düşüş olduğu saptandı. Bununla birlikte 10. yıl sonunda hedef düzeltemenin 35 (%65) gözde ± 0,50 D, 42 (%76) gözde ise ± 1,0 D aralığında olduğu belirlendi. Çalışmamızın güvenlik endeksi 1,06, etkinlik endeksi ise 0,87 olarak bulundu. Korneal aberasyonlara bakıldığında ise 10. yıl sonunda 4 mm'lik pupiller zonda sferik ve trefoil aberasyonların, ameliyat öncesine göre düşüş gösterdiği, koma ve toplam yüksek sıralı aberasyonlarda anlamlı bir değişikliğin olmadığı, 6 mm'lik pupiller zonda ise tüm aberasyonların ameliyat öncesine göre artış gösterdiği görüldü. Sonuç: Uzun dönem sonuçlarına bakıldığında, miyopi ve miyopik astigmatizmanın düzeltilmesinde KKLÇ işlemi, güvenli, etkili ve öngörülebilir bir tedavi yöntemidir.
Özet (Çeviri)
Purpose: To evaluate the long-term safety, efficacy and predictability of Small Incision Lenticule Extraction (SMILE) in myopia and myopic astigmatism by analysing 10-year visual and refractive outcomes. Material and Methods: In our retrospective study, 55 eyes of 30 patients who had SMILE for surgical correction of myopia and myopic astigmatism in 2014 and before and who attended regular follow-up visits were analysed. Demographic data, uncorrected visual acuity (UDVA), best corrected visual acuity (CDVA), manifest refraction values and spherical equivalents, central corneal thickness (CCT) and keratometry (K) values obtained from corneal topography, corneal aberration measurements in the 4 mm and 6 mm pupillary zone were evaluated before and 1 year, 5 years and 10 years after the procedure. Results: At the 10th year postoperatively, there was a statistically significant increase in UDVA and CDVA compared to the preoperative period (p=0,0001). The SE values of the patients were -4.94 ± 1.95 diopters (D) preoperatively and -0.59 ± 0.98 D at the 10th year follow-up. At the 10th year postoperatively, CDVA increased by 1 line in 7 eyes, 2 lines in 2 eyes, 3 lines or more in 6 eyes and decreased by 1 line in 1 eye compared to the preoperative period. However, at the end of the 10th year, target correction was within ± 0.50 D in 35 eyes (65%) and within ± 1.0 D in 42 eyes (76%). The safety index of our study was 1.06 and the efficacy index was 0.87. Regarding corneal aberrations, at the end of the 10th year, spherical and trefoil aberrations in the 4 mm pupillary zone decreased compared to the preoperative period, coma and total high order aberrations did not change significantly, and all aberrations in the 6 mm pupillary zone increased compared to the preoperative period. Conclusion: In terms of long-term results, SMILE procedure is a safe, effective and predictable treatment modality for the correction of myopia and myopic astigmatism.