Çocuk dostu mekanlar: Kafe ve restoranlardaki çocuk oyun alanlarının incelenmesi
Child-friendly spaces: investigation of children's playgrounds in cafes and restaurants
- Tez No: 906642
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERHAN ALABAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, İç Mimari ve Dekorasyon, Education and Training, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Çocuk Oyun Alanı, Kafe, Oyun Alanı Görüşleri, Restoran, Cafe, Children's Playground, Playground Reviews, Restaurant
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Amaç: Bu çalışmada, kafe ve restoranlarda bulunan ve çocuklar için oluşturulmuş oyun alanlarının çocuk gelişimi açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışma, nitel araştırma yöntemi kullanılarak yapılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 20 kafe ve restoran işletmecisi, 10 ebeveyn, 10 çocuk ve 10 çocuk gelişimi alan uzmanı oluşturmaktadır. Çalışmanın verileri, araştırmacı tarafından oluşturulan yarı yapılandırılmış görüşme formları ve oyun alanı gözlem formu kullanılarak toplanmıştır. Görüşme kayıtları elektronik ortamda dokümanlara çevrilerek içerik analizi yapılmıştır. Bulgular: Kafe ve restoran işletmecilerinin çocuk oyun alanlarının oluşturulmasında çoğunlukla ailenin rahatlığını esas aldıkları ve öncelikli olarak fiziksel büyüklüğe dikkat ettikleri sonucuna ulaşılmıştır. Aynı zamanda işletmelerin büyük bir kısmının çocuk oyun alanı oluştururken uzmandan destek almadığı sonucuna ulaşılmıştır. Çocuk gelişimi alan uzmanlarının oyun alanlarının çocukların gelişimine uymayan yerler olduğunu, oyun alanında gelişime uygun oyuncak seçimi ve profesyonel yönetimle daha iyi çocuk oyun alanı oluşturulabileceği sonucuna ulaşılmıştır. Ebeveynlerin oyun alanının yeterli büyüklükte olmadığını, temiz ve güvenli olursa mekânı tercih edeceklerini, oyun alanı için eğitmen olmasıyla daha iyi olacağını düşündükleri görülmüştür. Çocukların oyun alanını sevdikleri, en çok top havuzunu sevdiklerini ve salıncak olmasını istediklerini söylemişlerdir. Oyun alanlarına en çok 3-8 yaş aralığında çocukların alındığı ve çoğu mekânın plastik malzeme kullandığı görülmüştür. Aynı zamanda bütün oyun alanlarında sosyal gelişimi destekleyen alanın olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Sonuç: Sonuç olarak oyun alanlarının restoranlarda olması gerektiği, çocuğa ve aileye iyi geldiği görülmüştür. İşletmecilerin istek ve şikayetler doğrultusunda yapacakları düzeltmelerle daha iyi oyun alanlarının oluşacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aims to examine the playgrounds created for children in cafes and restaurants in terms of child development. Materials and Methods: The study was conducted using qualitative research methods. The study group consisted of 20 cafe and restaurant operators, 10 parents, 10 children and 10 child development experts. Data for the study were collected using semi-structured interview forms and playground observation forms developed by the researcher. The interview records were converted into documents in electronic format and content analysis was conducted. Results: It has been concluded that cafe and restaurant operators mostly take the comfort of the family as a basis in creating children's playgrounds and pay priority to physical size. It has also been concluded that most of the businesses do not receive support from experts when creating children's playgrounds. It has been concluded that child development experts say that playgrounds are places that do not suit children's development, and that better children's playgrounds can be created with developmentally appropriate toy selection and professional management. It was observed that parents thought that the playground was not large enough, that they would prefer the place if it was clean and safe, and that it would be better if there was an instructor for the playground. They said that the children liked the playground, that they liked the ball pool the most and that they wanted a swing. It was observed that children between the ages of 3 and 8 were mostly taken to the playgrounds and that most of the places used plastic materials. It was also concluded that all playgrounds had an area that supported social development. Conclusion: As a result, it has been seen that playgrounds should be in restaurants and that they are good for children and families. It is thought that better playgrounds will be created with the corrections that the operators will make in line with the requests and complaints.