Representation of disillusionment and frustration in John Osborne and Arnold Wesker's plays: A marxist reading of Look Back In Anger and The Kitchen
John Osborne ve Arnold Wesker'ın oyunlarında hayal kırıklığı ve öfkenin temsili: Öfkeyle Bak Geriye ve Mutfak Oyunlarına marksist bir bakış
  1. Tez No: 906688
  2. Yazar: MEHMET BURAK EV
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BAHADIR CAHİT TOSUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Sahne ve Görüntü Sanatları, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature, Performing and Visual Arts, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Öfkeli Genç Adamlar, Mutfak Lavabosu Gerçekçiliği, Savaş Sonrası Tiyatro, Yabancılaşma, Metalaştırma, Sınıf Çatışması, Angry Young Men, Kitchen Sink Realism, Post-War Drama, Alienation, Commodification, Class Conflict
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışmanın amacı Öfkeli Genç Adamlar olarak bilinen ve Savaş Sonrası İngiliz Tiyatrosu (1950-1960) oyun yazarlarından olan John Osborne ve Arnold Wesker'in Mutfak Lavabosu Gerçekçiliği akımı bağlamında yazmış oldukları Look Back in Anger ve The Kitchen oyunlarındaki Jimmy Porter ve Peter karakterlerinin sınıf çatışması temelli yaşamış oldukları hayal kırıklığı ve öfkelerinin nedenini incelemektir. Endüstriyel toplumların temel sorunlarından olan yabancılaşma ve metalaştırılma duyguları, İkinci Dünya Savaşı sonrasında İngiltere'de özellikle işçi sınıfında varlığını sürdürmeye devam etmiş ve dolayısıyla bu sınıfın üyeleri kendilerini hapsedilmiş, yalnız ve oldukça öfkeli bir halde bulmuşlardır. Bu durum, her ne kadar farklı hayat öykülerine sahip olsalar da aynı sınıfa mensup olduklarından dolayı Jimmy Porter ve Peter için bir kısır döngüye dönüşmüş ve her ikisi de etraflarına hayal kırıklıkları temelli yaşamış oldukları öfkelerini olabildiğince görünür bir şekilde yansıtmışlardır. İki karakterin karşılaştırılması yapılırken Marksist Edebi Eleştiriden yararlanılmış ve“Sınıf farklılıkları kişilerarası ilişkiler üzerinde ne derece etkilidir?”,“Aynı sınıfa mensup kişilerin farklı yaşam öykülerinin olması onların eşit derecede sömürülmesine neden olmakta mıdır?”ve“Üst-sınıf kendi gücünün devamını sağlayabilmek için ne gibi araçlar kullanmıştır?”gibi soruların cevabı aranmıştır. Bu sorunların, kapitalizmin giderek güçlenmesi yüzünden günümüz dünyasında da geçerliliğini koruduğunu savunan çalışmada, bu kahramanların günümüz dünyasında yaşamaları halinde ne tür sorunlarla karşılaşabilecekleri de ele alınmıştır. Sonuç olarak, işçi sınıfının yabancılaşma ve metalaşma duygularını sona erdirmek için ortak eylemde bulunması gerektiği vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the reasons behind the class conflict-based disillusionment and frustration felt by the protagonists Jimmy Porter and Peter in Look Back in Anger and The Kitchen, respectively, which were written by post-war British theatre (1950-1960) playwrights John Osborne and Arnold Wesker who were referred to as the“Angry Young Men”and whose works were written within the context of Kitchen Sink Realism. Being structural issues of industrial societies, alienation and commodification continued in post-war Britain, principally among the working class, because of which they found themselves blocked, detached, and profoundly outraged. This situation turned into a vicious circle for Jimmy Porter and Peter, as they belonged to the same class, despite having different biographies, and both reflected their disappointment- based anger to their surroundings in a rather visible manner. While comparing the two protagonists, Marxist Literary Criticism was used and answers to such questions as“To what extent do class differences affect interpersonal relationships?”,“Are people from the same class having different biographies exploited equally?”, and "What apparatuses did the upper-class use to maintain its power? were sought. Arguing that these problems are still valid in today's world thanks to the growing strength of capitalism, the study also discussed what type of problems these protagonists might encounter if they were to live in today's world. Consequently, it has been emphasized that the working class needs to take joint action to eradicate their feelings of alienation and commodification.