Kayseri ili Develi yöresinde Alevîlik
Alevism in the Develi region of Kayseri province
  1. Tez No: 906732
  2. Yazar: SEYYİD SERT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET YALÇIN, DOÇ. DR. YASİN İPEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Alevîlik, Bektaşîlik, Şîa, Kayseri, Develi, Alevism, Bektashi, Shia, Kayseri, Develi
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kayseri Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Hakkında birçok çalışma yapılmasına rağmen üzerinde herkesin ittifak ettiği bir tanımı olmayan, farklı yorumların yapıldığı Alevîliği ele aldığımız bu çalışmamızda; hareket noktamız Alevîliğin ortaya çıktığı İslâm'ın ilk yıllarından başlamak suretiyle geleneksel Alevîliğin oluşum sürecini ele almak olmuştur. Alevîliğin bugüne gelinceye kadar etkilendiği olaylar ve bu olaylar karşısındaki tepkiler, tarafsızlık ilkesine bağlı kalınarak ele alınmıştır. Türkiye genelinde her bölgede Alevîler bulunmaktadır. Alevîlerin kökenleri, nereden ve nasıl bu bölgelere gelip yerleştikleri, inanç ve ibadetleri, birlikte yaşadıkları kültürlerle etkileşimleri ve sosyal hayatlarındaki tutum ve davranışları ele alınmıştır. Bu çalışma; Kayseri İli Develi yöresinde yaşayan Alevîlerin tanınması maksadıyla, sahaya inilerek elde edilen veriler ışığında, geleneksel Alevîlik anlayışını bize aktaran klasik ve yakın dönem kaynaklarından yola çıkarak İslâm Mezhepleri Tarihi metodolojisine sadık kalınarak ele alınmıştır. Develi Yöresi Alevîleri incelendiğinde inanç, ibadet ve uygulamalarında kendilerine mahsus bir takım farklılıklar göstermesine karşın, Anadolu Alevîliğinden pek bir farkının olmadığı müşahede edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, in which we deal with Alevism, which does not have an unanimous definition despite the many studies on it, and in which different interpretations are made, our starting point has been to deal with the formation process of Traditional Alevism, starting from the first years of Islam, when Alevism emerged. The events that Alevism has been affected by until today and the reactions against these events have been handled by adhering to the principle of impartiality. There are Alevis in every region of Turkey. The origins of Alevis, where and how they came and settled in these regions, their beliefs and worship, their interactions with the cultures they live with, and their attitudes and behaviours in social life are discussed. This study; In the light of the data obtained by going to the field in order to recognise the Alevis living in the Develi region of Kayseri Province, it has been handled by adhering to the methodology of the History of Islamic Sects, based on classical and recent sources that convey the traditional Alevi understanding of Alevism. When the Alevis of Develi Region are examined, it has been observed that although they show some differences in their beliefs, worship and practices, there is not much difference from Anatolian Alevism.