Sürdürülebilir kalkınma ve sağlık
Sustainable development and health
  1. Tez No: 906940
  2. Yazar: EMRE TOPUZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NADİDE SEVİL TÜLÜCE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Sağlık Yönetimi, Public Administration, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, Sağlık, Çevre, Sürdürülebilir Kalkınma, Sustainability, Health, Environment, Sustainable Development
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kayseri Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 231
Özet
Sürdürülebilir kalkınma, bugünün ihtiyaçlarını, gelecek nesillerin kendi ihtiyaçlarını karşılama yeteneğinden ödün vermeden karşılamaktır. Ekonomik faktörler, sosyo-kültürel faktörler ve çevresel faktörler sürdürülebilir kalkınmanın temel unsurları arasındadır. Açlığın önlenmesi, kaliteli eğitim, cinsiyet eşitliği, temiz su ve sanitasyon, insana yakışır iş ve ekonomik büyüme, endüstri-inovasyon ve altyapı, eşitsizliklerin azaltılması, sorumlu harcama ve üretim, suda yaşam, karada yaşam, barış ve adalet, yoksulluğun azaltılması, uygun fiyatlı temiz enerji, sürdürülebilir şehirler, yaşam alanları ve sağlıklı bireyler, sürdürülebilir kalkınmanın temel hedeflerinden bazılarıdır. Sağlık, bu hedeflere ulaşmada önemli göstergelerden biri olarak kabul edilmektedir. Çalışma genel olarak literatür tarama tekniği ile sürdürülmüştür. Bu kapsamda konu ile ilgili dokümanlar çeşitli kitap, süreli yayın ve internet kaynağından derlenmiş; konu ile ilgili yabancı kaynaklardan da yararlanılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Sustainable development is meeting the needs of today without compromising the ability of future generations to meet their own needs. Economic factors, socio-cultural factors and environmental factors are among the basic elements of sustainable development. Hunger prevention, quality education, gender equality, clean water and sanitation, decent work and economic growth, industry-innovation and infrastructure, reducing inequalities, responsible spending and production, life on water, life on land, peace and justice, poverty reduction, affordable clean energy, sustainable cities, living spaces and healthy individuals, sustainable development are some of its main goals. Health is considered one of the important indicators in achieving these goals. The study was generally carried out with the literature review technique. In this context, documents related to the subject have been compiled from various books, periodicals and internet sources; An attempt was made to benefit from foreign sources on the subject.