Sürdürülebilir kalkınma amaçlarından sağlık ve kaliteli yaşam göstergelerinin Türkiye için zaman serileri analizi ile değerlendirilmesi ve gelecek tahmini
Assessment and forecasting of good health and well-being indicators in Turkey within the framework of the sustainable development goals using time series analysis
  1. Tez No: 981535
  2. Yazar: AYTÜL FİLİZ ÖRMECİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TUĞBA ALTINTAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Sağlık Kurumları Yönetimi, Healthcare Management, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Resmi istatistikler, Sürdürülebilir kalkınma, Veri yorumlama-istatistiksel, Official statistics, Sustainable development, Data interpretation-statistical
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sanat Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Çalışmada, sağlık sektörü ile ilgili genel bilgiler kapsamlı olarak yazılmış olup sürdürülebilir kalkınma anlayışının oluşumu detaylı olarak açıklanmıştır. Birleşmiş Milletler tarafından belirlenen Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA) çerçevesinde yer alan“Sağlık ve Kaliteli Yaşam”(SKA-3) hedefi kapsamında Türkiye'nin performansı zaman serileri analizi yöntemiyle incelenmiş, ülkemize ait sağlık ve yaşam kalitesi göstergeleri yıllara göre analiz edilerek eğilimler ortaya konulmuş ve geleceğe yönelik tahminler yapılmıştır. Sağlık ve kaliteli yaşam amacının küresel bağlamdaki yeri ve önemi tartışılmış, Türkiye'nin bu hedef doğrultusunda mevcut durumu değerlendirilmiştir. Kullanılan göstergelerin tanımları, veri kaynakları (TÜİK, Dünya Bankası, WHO, Sağlık Bakanlığı vb.) ve zaman serileri modelleme yöntemleri detaylandırılmıştır. Çalışma, Türkiye'nin SKA-3 performansını nicel verilere dayalı olarak analiz etmekte ve sağlık politikalarına veri temelli bir katkı sunmayı amaçlamaktadır. Gelecekte yapılacak politika planlamalarına ışık tutacak şekilde, sağlık sisteminde öncelikli müdahale alanları belirlenmiş ve sürdürülebilir kalkınma bağlamında yol haritası önerilmiştir. Elde edilen bulgular, Türkiye'nin son yıllarda sağlık göstergelerinde genel bir iyileşme eğiliminde olduğunu, ancak bazı alanlarda sürdürülebilirlik açısından risklerin devam ettiğini göstermektedir. Ayrıca, zaman serileri tahmin modelleri yardımıyla 2030 yılına kadar bazı göstergelerde hedeflenen seviyelere ulaşılmasının mümkün olduğu bazı göstergelerde ise daha fazla politika müdahalesine ihtiyaç duyulduğu öngörülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study offers a comprehensive examination of the health sector and provides a detailed account of the development of the sustainable development comprehention. Within the framework of the United Nations' Sustainable Development Goals (SDGs), the study focuses on Goal 3:“Good Health and Well-Being,”and evaluates Turkey's performance using time series analysis methods. Health and quality of life indicators specific to Turkey have been analyzed across years to identify trends and to make future projections. The global significance and relevance of Goal 3 have been discussed, and Turkey's current position in achieving this target has been assessed. The definitions of the selected indicators, data sources (Turkish Statistical Institute, World Bank, WHO, Ministry of Health, etc.), and the time series modeling methods are explained in detail. The study aims to quantitatively analyze Turkey's performance regarding SDG-3 and provide data-driven contributions to national health policy development. It also identifies priority areas for intervention in the healthcare system and offers a roadmap within the context of sustainable development to guide future policy planning. The findings indicate a general trend of improvement in Turkey's health indicators over recent years. However, certain areas still present risks in terms of sustainability. With the aid of time series forecasting models, it is estimated that some indicators may reach their 2030 targets, while others will require further policy intervention.