LGBTİ+ bireylerin psikolojik dayanıklılıklarının sosyal dışlanma ve özgecilik düzeyleri tarafından yordanması
The prediction of the psychological resilience of LGBTİ+ individuals by the levels of social exclusion and altruism
- Tez No: 906945
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF ULU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: LGBTİ+, Özgecilik, Psikolojik dayanıklılık, Sosyal dışlanma, Altruism, LGBTI+, Psychological resilience, Social exclusion
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 218
Özet
Bu araştırmada LGBTİ+ bireylerin psikolojik dayanıklılıklarının sosyal dışlanma ve özgecilik düzeyleri tarafından yordanma gücü incelenmiştir. Araştırmanın evrenini Türkiye'de yaşayan ve 18 yaş üzeri LGBTİ+ bireyler oluşturmuştur. Araştırmanın örneklemini araştırmaya gönüllü bir şekilde katılan 300 kişi oluşturmaktadır. Araştırmada Yetişkinler için Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği, Sosyal Dışlanma Ölçeği, Özgecilik Ölçeği ve Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Elde edilen veriler, çoklu doğrusal regresyon analizi ile analiz edilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre LGBTİ+ bireylerin psikolojik dayanıklılıkları; sosyal dışlanma düzeyleri tarafından negatif yönde ve anlamlı düzeyde, özgecilik düzeyleri tarafından pozitif yönde ve anlamlı düzeyde yordanmaktadır. Araştırmada elde edilen bu bulgular, ilgili literatür ışığında tartışılmış ve yorumlanmıştır. Bu bağlamda araştırmacılara, psikolojik danışmanlara ve psikolojik danışman adaylarına önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the predictive power of LGBTI+ individuals' psychological resilience by social exclusion and altruism levels was examined. The population of the study consisted of LGBTI+ individuals over the age of 18 living in Turkey. The sample of the research consists of 300 people who voluntarily participated in the research. Psychological Resilience Scale for Adults, Social Exclusion Scale, Altruism Scale and Personal Information Form were used in the study. The data obtained were analysed by multiple linear regression analysis. According to the findings obtained from the study, psychological resilience of LGBTI+ individuals is predicted negatively and significantly by social exclusion levels and positively and significantly by altruism levels. These findings obtained in the study were discussed and interpreted in the light of the relevant literature. In this context, suggestions were made to researchers, psychological counsellors and psychological counsellor candidates.