Diyabetik hastalarda D vitamini düzeylerinin kırılganlık ölçekleri ile ilişkisi
Association between vitamin D levels and frailty scales in diabetic patients
  1. Tez No: 907031
  2. Yazar: SAMET KAHVECİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TUBA TASLAMACIOĞLU DUMAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Kırılganlık, D vitamini, Diyabetes Mellitus, Tilburg Kırılganlık Ölçeği, Frailty, Vitamin D, Diabetes Mellitus, Tilburg Frailty Scale
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Amaç: Yaşlı nüfus tıbbi teknolojideki ilerlemenin de etkisi ile giderek artmaktadır. Yaşlanmanın bir parçası olan kırılganlık da aynı şekilde artmaktadır. Kırılganlık yol açabileceği morbidite, hospitalizasyon, sağlık maliyeti artışı ve mortalite nedeni ile erken tespit edilmesi gereken ve önlem alınıp tedavi edilmesi gereken önemli bir halk sağlığı sorunudur. Biz de bu çalışmamızda diyabetik hastalarda D vitamini düzeyinin kırılganlıkla ilişkisini değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve yöntem: Çalışmamıza Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç hastalıkları polikliniğine Eylül-Aralık 2021 tarihleri arasında başvuran 65 yaş üzeri, diyabet tanılı hastalar dahil edildi. Hastaların sosyodemografik özellikleri, laboratuvar parametreleri ve antropometrik ölçümleri kaydedildi. Tilburg kırılganlık ölçeği (TKÖ) kullanılarak hastaların kırılganlıkları belirlendi. Kırılgan ve kırılgan olmayan gruplar arasında çalışma parametreleri karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmaya 28'i kadın 40'ı erkek olmak üzere toplam 68 hasta alındı. Hastaların 36'sı (%52.9) TKÖ ye göre kırılganken 32'si (%47.1) kırılgan değildi. Yaşla kırılganlığın anlamlı şekilde artığı görüldü (p= 0.001). Kırılgan olan grupta D vitamini düzeyi anlamlı derecede düşük saptandı (p=0.05). Hastaların Tilburg Kırılganlık Ölçeğine göre diğer demografik, antropometrik ve laboratuvar ölçümlerinde kırılgan olan ve olmayanlar arasında anlamlı bir fark saptanmadı (hepsi için p>0.05). Sonuç: Yaşla birlikte kırılganlık düzeyi belirgin şekilde artmaktadır. Düşük D vitamini düzeyi kırılganlık için risk faktörüdür. Yaşlı diyabetik hastalarda D vitamini düzeylerinin aralıklı takibi ve tedavisi kırılganlığı azaltabilir.
Özet (Çeviri)
Backgrounds: Geriatric population is increasing with progress in medical technology. The frailty that a part of aging is also increasing. Frailty is an important public health problem that needs to be detected and treated early due to the morbidity, hospitalization, increase in health costs and mortality it may cause. In this study, we aimed to evaluate the relationship between vitamin D level and frailty in diabetic patients. Materials and Methods: We enrolled to our study geriatric Type 2 DM patients who applied to Bolu Abant İzzet Baysal University Medical Faculty Hospital Internal Medicine outpatient clinic between September and December 2021. Sociodemographic characteristics, laboratory parameters and anthropometric measurements of the patients were recorded. Frailities of patients were determined using the Tilburg frailty scale. Study parameters were compared between frail and non-frail goups. Results: A total of 68 patients, 28 female and 40 male, were enrolled to our study. While 36 (52.9%) of the patients were frail and 32 (47.1%) were not frail according to Tilburg Frailty Scale. Frailty increased significantly with the age (p= 0.001). Vitamin D levels were founded significantly lower in the frail group (p=0.05). There was no significant difference between frail and non-frail patients in other sociodemographic, anthropometric and laboratory measurements according to Tilburg Frailty Scale (p>0.05 for all). Conclusion: The level of frailty increases markedly with age. Low vitamin D level is a risk factor for frailty. Intermittent monitoring and treatment of vitamin D levels in elderly diabetic patients may reduce frailty.