The Impacts of telecommunication technologies on urban space
İletişim teknolojilerinin kentsel mekana etkileri
  1. Tez No: 90705
  2. Yazar: NESLİHAN ARTAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖNÜL TANKUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: İletişim Teknolojisi, Kentsel Mekan, Yüz Yüze iletişim vı, Telecommunication Technology, Urban Space, Face-to-face Contact IV
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİNİN KENTSEL MEKANA ETKİLERİ Artar, Neslihan Yüksek Lisans, Kentsel Tasarım Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Gönül Tankut Aralık 1999, 92 sayfa Bu tezin amacı, iletişim teknolojilerindeki gelişmelerin kentlerin mekansal ve sosyal yapılanmasındaki etkilerini, insanların birbirleri ile olan yüz yüze görüşmelerindeki değişimleri vurgulayarak, kentlerin sosyal, fiziksel ve ekonomik gelişimlerini de göz önüne alarak ve Ortadoğu Teknik Üniversitesi Yerleşkesi'nde yapılan örnek çalışma ile araştırmaktır. Bu amaçla, iletişim teknolojilerine neden ihtiyaç duyduğumuz ve güvenilir bilgiye zamanında erişmenin önemi incelenmiştir. Ardından, hangi teknolojilerin kentleri etkilediği araştırılmıştır. Konunun kentle ilgili çalışmalarda günümüze dek gözardı edilmiş olmasının nedenleri belirlenmeye çalışılmıştır. Teorik yaklaşımlar incelendikten sonra, gelişmiş iletişim teknolojilerinin insanların sosyal hayatı ve kentsel mekan üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Konuyla ilgili daha önce yapılmış olan örnek bir çalışmaya rastlanmamıştır. Bu nedenle Ortadoğu Teknik Üniversitesi Yerleşkesi örnek çalışma alanı olarak belirlenip, iletişim teknolojilerinin insanların yüz yüze görüşmelerini nasıl etkilediği araştırılmaya çalışılmıştır.görüşmelerinde olan değişikleri ve tek bir mekana bağlı kalıp kalmadıklarını araştırmak üzere dağıtılmıştır. Sonuç olarak, iletişim teknolojilerinin kentlerin sosyal ve mekansal yapılanması üzerindeki etkileri, yapılan örnek çalışma ile beraber değerlendirilerek sonuçlar ve öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE IMPACTS OF TELECOMMUNICATION TECHNOLOGIES ON URBAN SPACE Artar, Neslihan Master of Science, Urban Design Supervisor: Prof. Dr. Gönül Tankut December 1999, 92 pages The purpose of this thesis is to explore the impacts of advanced telecommunication technologies on spatial and social structuring of cities, with a special emphasize on changes in face-to-face contact of people, taking into account cities' social, physical, economic developments and with a case study in Middle East Technical University campus to explore these impacts. In order to achieve these aims, why do we need telecommunication technologies and what is the importance of having reliable information on time was explored. Then, which technologies have impacted cities, is searched. Since the subject has been neglected in urban studies, the reasons were tried to be determined. Having analyzed theoretical approaches, impacts of advanced communication technologies on social life of people and urban space were explored. It was realized that there is no case study related to the subject. Therefore, impacts of telecommunication technologies on people's face-to- face contact at METU campus is tried to be determined. It is assumed that, iiiMETU benefits from the opportunities, presented by telecommunication technologies than any other society in Turkey. Therefore, a questionnaire was prepared and distributed to the academic staff of METU in order to find out the impacts of telecommunication technologies on people's face- to-face contact and to determine whether the academic staff became more tie to a specific place as a result of using telecommunication technologies or not, were tried to be analyzed. As a conclusion, the basic impacts of telecommunication technologies both on social and spatial structuring of cities are evaluated together with the case study, then results and proposals are presented.