Anne sütünü artırdığı düşünülen alternatif yöntemler ve bu yöntemlerin kullanım nedenlerinin belirlenmesi
Alternative methods thought to increase breast milk and determination of the reasons for the use of these methods
- Tez No: 907143
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA MÜMTAZ MAZICIOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Emzirme, anne sütü, geleneksel uygulamalar, doğum sonrası dönem, Breastfeeding, breast milk, traditional practices, postpartum period
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
ÖZET Amaç: Çalışmamızın amacı, emziren annelerin anne sütünün arttırılması ile ilgili kendi görüş ve yaklaşımlarının belirlenmesi, emzirmeyi teşvik etmek için neden alternatif yöntemlere başvurdukları ve karar verme sürecinde hangi faktörlerin etkili olduğununu ortaya koymaktır. Yöntem: Çalışmamızda annelerin anne sütünü artırmaya yönelik görüş ve yaklaşımları retrospektif olarak, nitel çalışma yöntemlerinden olan fenomenolojik yaklaşım kullanılarak irdelendi. Çalışmanın evrenini Kayseri ilinde bulunan ASM'lere herhangi bir nedenle başvuran anneler oluşturdu. Seçim kriterlerine uyan 22 anne içerisinden katılmayı kabul eden 20 anne ile görüşüldü. Nitel verilerin toplanmasında yüz yüze görüşme tekniği kullanıldı. Görüşme süresince annelere sosyodemografik veri anketi, yetersiz süt algısı ölçeği uygulandı ve açık uçlu sorular yöneltildi. Görüşmedeki tutanaklar ve ses kayıtları çözümlenerek elde edilen veriler amaca uygun olarak irdelendi. Sosyodemografik anket ve yetersiz süt algısı ölçeğinden elde edilen bilgiler ise tanımlayıcı istatistikler kullanılarak analiz edildi. Bulgular: Yapılan görüşmelerde, anneler anne sütünün birçok faydası olduğunu kabul etmişler ve bu nedenle anne sütünün devamlılığını sağlamak, artırmak veya daha kaliteli hale getirmek için farklı yöntemlere başvurdukları görülmüştür. Bu konuda her anne araştırdığı ve fikir aldığı kişiler sonucunda edindikleri bilgilerle kendi tercihlerini şekillendirmişlerdi. Annelerin başvurdukları yöntemler; yeşil yapraklı sebzeler, bulgur gibi yiyecekler tüketmek, su, süt artırıcı çaylar, çorbalar, şerbetler gibi içecekler tüketmek, ılık duş almak, sık emzirmek gibi diğer yöntemler olmuştur. Sonuç: Çalışmamızdaki emziren annelerin deneyimlerinden elde edilen bilgiler; annelerin emzirme konusunda istekli olduklarını ortaya koymaktadır. Çalışmamızda annelerin uyguladığı belli tutumların emzirme sürecini etkilediği sonucuna ulaşıldı. Annelerin emzirmek ve süt tedarikini artırmak için kararlı bir mücadele sergilediği tespit edildi. Çeşitli kaynaklardan bilgi arayan anneler, genellikle süt üretimini artırmak için bireyselleştirilmiş bir yaklaşım kullanarak, çoklu galaktagogların ve davranış stratejilerinin kombinasyonunu tekrarlayarak denediği görüldü.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of our study was to determine the views and approaches of breastfeeding mothers regarding breastfeeding promotion, why they use alternative methods to promote breastfeeding and which factors are effective in the decision-making process. Methods: In our study, the views and approaches of mothers towards increasing breast milk were examined retrospectively using a phenomenological approach, which is one of the qualitative study methods. The population of the study consisted of mothers who applied to ASMs in Kayseri province for any reason. Among the 22 mothers who met the selection criteria, 20 mothers who agreed to participate were interviewed. Face-to-face interview technique was used to collect qualitative data. During the interview, a sociodemographic data questionnaire, the perception of inadequate milk scale and open-ended questions were asked to the mothers. di. The minutes and audio recordings of the interview were analysed and the data obtained were analysed in accordance with the purpose. The information obtained from the sociodemographic questionnaire and inadequate milk perception scale were analysed using descriptive statistics. traced. Results: In the interviews, mothers acknowledged that breastmilk has many benefits and therefore used different methods to maintain, increase or improve the quality of breastmilk. In this regard, each mother shaped their own preferences with the information they obtained as a result of the people they researched and received opinions from. The methods used by the mothers were consuming foods such as green leafy vegetables and bulgur, consuming beverages such as water, milk-enhancing teas, soups, sherbets, taking warm showers, and frequent breastfeeding. Conclusion: The information obtained from the experiences of the breastfeeding mothers in our study reveals that mothers are willing to breastfeed. In our study, it was concluded that certain attitudes applied by the mothers affected the breastfeeding process. Mothers showed a determined struggle to breastfeed and increase milk supply. Mothers who sought information from a variety of sources often repeatedly tried a combination of multiple galactagogues and behavioural strategies, often using an individualised approach to increase milk production.