The effect of cigarette pack designs on implicit attitudes
Sigara paket tasarımının örtük tutumlar üzerinde etkisi
  1. Tez No: 907183
  2. Yazar: SAADET MERİH ÇENGEL KAYAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HİLMİYE NESRİN DİLBAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: örtük tutumlar, düz sigara paketi, sigara paketleme, implicit attitudes, plain packaging, cigarette packaging
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Gerekçe. Olumlu örtük tutumların sigara içme davranışını arttırdığı bilinmektedir. Örtük tutumların bağımlılık davranışını tetikleyebileceği yönünde birçok araştırma yapılmıştır ancak sigara paketlerinin örtük tutumlar üzerinde bir etkisinin olup olmadığı konusunda yeterince araştırma yoktur. Amaç. Bu çalışmanın amacı, düz sigara paketleri ve tasarlanmış / logolu sigara paketlerinin örtük tutumlar üzerindeki etkisini incelemektir. Yöntem. Sigara paketlerine yönelik örtük tutumlar Brief Implicit Assosiation Test (BIAT) aracılığıyla değerlendirildi. Sosyodemografik veriler ve sigara içme davranışını değerlendirmek için anket yapıldı. Bağımlılık düzeyini değerlendirmek için Fagerström Nikotin Bağımlılığı Testi (FTND) kullanıldı. Örneklem 264 katılımcıdan oluşmuştur. Bulgular. BIAT, tasarlanmış / logolu sigara ambalajı ile pozitif örtük tutumlar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğunu göstermektedir (Ortalama d> .15). Sigara paket tasarımının örtük tutumlar üzerindeki etkisi olumludur (Ort. D = .22), tasarlanmış / logolu paketler ile olumlu örtük tutumlar arasında hafif düzeyde bir ilişki bulunmuştur. Sonuç. Düz ambalaj ile karşılaştırıldığında, tasarlanmış / logolu sigara ambalajı olumlu örtük tutumlara yol açmaktadır. Bu bulgular, sigara ambalajından renk, tasarım ve logonun çıkarılmasının sigara ambalajının oluşturduğu pozitif örtük tutumları azaltacağı yönünde veri sunmaktadır. Bu bulgular düz ambalaj düzenlemelerinin etkinliğini desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Rationale. The significance of this research stems from the impact implicit attitudes have on smoking behavior, where positive implicit attitudes can result in a greater likelihood of smoking behavior. Even though it has previously been argued that implicit attitudes can drive addictive behavior there is a lack of research on whether cigarette packaging has an influence on implicit attitudes. Objectives. The purpose of this study was to examine the effect of plain cigarette packaging and designed/logo cigarette packaging on implicit attitudes. Methods. Implicit attitudes towards cigarette packaging were assessed by means of the Brief Implicit Association Test (BIAT). A questionnaire was conducted to assess sociodemographic and smoking behavior. The Fagerström Test for Nicotine Dependence (FTND) was used to assess level of dependence. The sample consisted of 264 participants. Results. BIAT indicate a statistically significant association between designed/logo cigarette packaging and positive implicit attitudes (Mean d > .15). Cigarette packaging design's influence on implicit attitudes is positive (Mean d = .22), where there is a slight association between designed/logo packaging and positive implicit attitudes. Conclusions. When compared with plain packaging, designed/logo cigarette packaging leads to positive implicit attitudes. These findings support the effectiveness of plain packaging regulations where the removal of color, design and logo from cigarette packaging will decrease positive implicit attitudes formed by cigarette packaging.