İntravitreal uygulamalar sonrası glokomatöz ve nonglokomatöz gözlerdeki kısa dönem intraoküler basınç değişiklikleri ve kornea endotel hücrelerine etkisi
Short-term intraocular pressure changes in glaucomatous and nonglaucomatous eyes after intravitreal applications and their effect on corneal endothelial cells
- Tez No: 907260
- Danışmanlar: DR. ÖZEN AYRANCI OSMANBAŞOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Göz içi basıncı, İntravitreal enjeksiyonlar, Kornea, Intraocular pressure, Intravitreal injections, Cornea
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Amaç: İntravitreal enjeksiyon sonrası erken dönemde göz içi basınç (GİB) değişimlerinin, glokom hastalarında enjeksiyondan 1 yıl sonraki retina sinir lifi kalınlığı (RNFL) değişimleri ile enjeksiyonun ardından 30. dakikadaki speküler mikroskopi değişimlerinin incelenmesi. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza ilk kez intravitreal anti-VEGF enjeksiyonu olacak hastalar dahil edildi. Hastaların enjeksiyon öncesi blefarosta takılmadan önce ve takıldıktan sonra, enjeksiyonunun ardından 1., 5., ve 30. dakikalarda GİB ölçümleri yapıldı. Enjeksiyon öncesinde ve sonrasında 30. dakikadaki speküler mikroskopi verileri incelendi. Glokom tanısı olan hastalara ilk enjeksiyon öncesi ve sonrası 1. yılda RNFL ölçümü yapıldı. Bulgular: Çalışmaya 73 hastanın 75 gözü dahil edildi. Enjeksiyon öncesi blefarosta takılmadan önce GİB ortalaması 16.2±3.2 mmHg, blefarosta takılıyken 24.5±5.8 mmHg, enjeksiyon sonrası 1. dakikada 42.1±14.1 mmHg, 5. dakikada 26.6±7.4 mmHg, 30. dakikada 21.2±4.7 mmHg olarak ölçülmüştür. Enjeksiyon öncesi blefarosta takılıykenki GİB takılmadan öncesine göre anlamlı olarak yüksek bulunmuştur. Enjeksiyon sonrası 1. dakikadaki GİB, enjeksiyon öncesi blefarosta takılıykenki ve enjeksiyon sonrası 5., 30. dakikada GİB'e göre anlamlı olarak yüksek bulunmuştur. Enjeksiyon sonrası 5. dakikadaki GİB, enjeksiyon öncesi blefarosta takılı değilkenki ve enjeksiyon sonrası 30. dakikadaki GİB'e göre anlamlı olarak yüksek bulunmuştur. Speküler mikroskopi değerlendirmesinde enjeksiyon öncesinde santral kornea kalınlığı (SKK) 534.0±37.2 µm iken, enjeksiyon sonrasında SKK 546.6±35.2 µm olarak ölçülmüştür, aradaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Glokom tanısı olan ve olmayanlar arasında GİB ve SKK değişimleri açısından anlamlı fark izlenmemiştir. İlk enjeksiyondan 1 yıl sonra bakılan RNFL değerlerinde enjeksiyon öncesine göre anlamlı bir fark izlenmemiştir. Sonuç: İntravitreal enjeksiyonların ardından akut dönemde ciddi GİB artışları izlenmekte olup çoğu zaman 30. dakikada GİB, başlangıca göre yüksek olsa da normale dönmektedir. Enjeksiyonun ardından 30. dakikada SKK'da anlamlı artış görülmüştür. Glokom tanısı olan ve olmayanlar arasında GİB ve speküler mikroskopi verilerinin değişimi açısından anlamlı fark bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: Investigation of early intraocular pressure (IOP) changes after intravitreal injection, retinal nerve fiber thickness (RNFL) changes 1 year after injection and specular microscopy changes at 30 minutes after injection in glaucoma patients. Materials and Methods: Patients who were to receive intravitreal anti-VEGF injection for the first time were included in our study. IOP measurements were performed before and after blepharostat insertion and at 1, 5, and 30 minutes after injection. Specular microscopy data at 30 minutes before and 30 minutes after injection were analyzed. RNFL measurements were performed in patients with glaucoma before and 1 year after the first injection. Results: The study included 75 eyes of 73 patients. The mean IOP was 16.2 ± 3.2 mmHg without blepharostat in place, 24.5 ± 5.8 mmHg with blepharostat in place, 42.1 ± 14.1 mmHg at 1 minute, 26.6 ± 7.4 mmHg at 5 minutes, and 21.2 ± 4.7 mmHg at 30 minutes after injection. Pre-injection IOP with blepharostat was significantly higher than pre-injection IOP without blepharostat. IOP at 1 minute after injection was significantly higher than IOP with blepharostat in place before injection and IOP at 1, 5 and 30 minutes after injection. IOP at 5 minutes after injection was significantly higher than IOP without blepharostat before injection and IOP at 30 minutes after injection. In the specular microscopy evaluation, central corneal thickness (CCT) was 546.6 ± 35.2 µm before injection and 546.6 ± 35.2 µm after injection, the difference was statistically significant. There was no significant difference in IOP and CCT changes between patients with and without glaucoma diagnosis. There was no significant difference in RNFL values 1 year after the first injection compared to before injection. Conclusion: Significant IOP increases are observed in the acute period following intravitreal injections, and IOP returns to normal at 30 minutes, although it is often higher than baseline. There was a significant increase in CCT at 30 minutes after injection. There was no significant difference in the change in IOP and specular microscopy data between patients with and without glaucoma diagnosis.