Yoğun bakım ünitesinde sepsis/septik şok hastalarında ultrasonografi ile kas yüzey alanı ölçümlerinin hasta sonuç parametreleri üzerine etkileri
The effects of muscle surface area measurements with ultrasonography on pati̇ent outcome parameters in sepsis/septic shock patients in the intensive care unit
- Tez No: 907307
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT AKSUN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: sepsis, sarkopeni, kas ultrasonografisi, sepsis, sarcopenia, muscle ultrasound
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Amaç: Yoğun bakım ünitesinde kas ultrasonografi kullanırak sarkopeni tanısına yaklaşılabilir ve bu şekilde sarkopeninin olumsuz hasta sonuçlarından kaçınılabilir. Bu çalışma, yoğun bakım ünitesinde kas ultrasonografisi ile sarkopeniyi değerlendirebilmek, bunların hasta sonuçları üzerinde etkisini değerlendirmeyi ve kritik hastalarda kas ultrasonografisindeki kas kaybınıyla ilişkili klinik sonuçları araştırmayı amaçlamaktadır. Yöntem: Yoğun bakımda septik hasta grubunda aralıklı kas ultrasonografisi yapılarak prospektif, gözlemsel bir çalışma yürütülmüştür. Birincil sonuç, hastaların aralıklı ultrasonografi ile RFCSA ölçümü yaparak ölçüm günleri arasında %15 azalma olup olmadığına bakmaktır. Hastalar RFCSA kayıp yüzdesine göre (%15 eşik değer) iki grupta değerlendirilmiştir. Sekonder sonuçlar ise hasta gruplarının yoğun bakım ve hastanede kalış gün sayıları, mekanik ventilatör ve vazopressör bağımlı gün sayısı, steroid gerekliliği, hasta mobilizasyonunu kısıtlayabilen sedatize ajan ve nöromuskuler blokör infüzyonu gün sayıları, fizik tedavi ve mobilizasyon gün sayıları ile 28 ve 90 günlük mortalite oranlarını ve takip edilen diğer parametrelerle ilişkini kavramaktır. Bulgular: Hastaların 10. Ölçüm gününde RFCSA değerinde %15 anlamlı fark oluşturduğu saptanmıştır. Ayrıca hastaların günler arasında anlamlı şekilde RFCSA azalması yaşadıkları saptanmıştır. RFCSA kaybı %15'ten az olan grupta kortikosteroid gerekliliği ve albümin değeri yüksek bulunmuştur. Ancak mekanik ventilasyon ve vazopressör gerekliliği, sedatize ajan gerekliliği, nöromuskuler blokör ajan gerekliliği, yoğun bakım ve hastanede kalış süresi gibi klinik sonuçlar gruplar arasında fark oluşturmamıştır. Ayrıca 28 ve 90 günlük sağkalım oranları benzer saptanmıştır. Sonuç: Çalışmamız kas ultrasonografisinin başta RFCSA kayıp yüzdesi olmak üzere sarkopeni üzerindeki etkisine dair umut verici bilgiler ortaya çıkarsa da, bu değişikliklerin anlamlı klinik sonuçlara dönüşmediği görülmüştür. Bu nedenle çeşitli ultrasonografi belirteçleri kas kaybı araştırmasına entegre edilerek, hasta grupları çeşitlendirilerek ve çok merkezli çalışmalar yapılarak gelecekteki çalışmaların daha incelikli olması sağlanabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to approach the diagnosis of sarcopenia using muscle ultrasonography in the intensive care unit (ICU), thereby preventing the negative patient outcomes associated with sarcopenia. This study seeks to evaluate sarcopenia through muscle ultrasonography in the ICU, assess its impact on patient outcomes, and investigate the clinical outcomes related to muscle loss detected via ultrasonography in critically ill patients. Method: A prospective, observational study was conducted by performing intermittent muscle ultrasonography in a group of septic patients in the ICU. The primary outcome was to observe whether there was a 15% reduction in the rectus femoris cross-sectional area (RFCSA) between the measurement days through intermittent ultrasonography. Patients were classified into two groups based on the percentage of RFCSA loss (with a 15% threshold). Secondary outcomes included ICU and hospital length of stay, number of days dependent on mechanical ventilation and vasopressors, need for steroids, number of days receiving sedative agents and neuromuscular blockers that could limit patient mobilization, number of physical therapy and mobilization days, as well as 28- and 90-day mortality rates, and other monitored parameters. Results: A significant 15% difference in RFCSA values was observed on the 10th measurement day. Additionally, a significant reduction in RFCSA was noted between the measurement days. In the group with less than 15% RFCSA loss, the need for corticosteroids and albumin levels were found to be higher. However, clinical outcomes such as the need for mechanical ventilation and vasopressors, requirement for sedative agents, use of neuromuscular blocking agents, ICU and hospital length of stay did not differ between the groups. Moreover, the 28- and 90-day survival rates were similar. Conclusion: Although our study provided promising insights into the effect of muscle ultrasonography, particularly regarding RFCSA loss percentage in sarcopenia, it was observed that these changes did not translate into significant clinical outcomes. Therefore, future studies could be more refined by integrating various ultrasonography markers in the investigation of muscle loss, diversifying patient groups, and conducting multicenter studies.