Farklı dentofasiyal paternlere sahip bireylerde yumuşak doku profili ve vücut kitle indeksi arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between soft tissue profile and body mass index in individuals with different dentofacial patterns
  1. Tez No: 907310
  2. Yazar: SELİN BİÇEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ECE BAŞAL
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Cinsiyet, VKİ, Sınıf 1, Sınıf 2, Sınıf 3, 3D stereofotogrametri, Gender, BMI, Class 1, Class 2, Class 3, 3D stereophotogrametry
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, lateral sefalometrik radyografilerle teşhis edilen iskeletsel maloklüzyonlar ile 3dMD Face sistemiyle elde edilen üç boyutlu yüz modeli üzerindeki yumuşak doku noktaları arasındaki lineer ve açısal ölçümler, hastaların VKİ'si ve sagital maloklüzyonları arasındaki korelasyonların incelenmesidir. Bireyler ve Yöntem: Marmara Üniversitesi Ortodonti Anabilim Dalı'nda tedavi gören, yaş ortalaması 19 ± 3 olan 99 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Hastaların boy, ağırlık ve yaş bilgileri arşivden alınarak VKİ hesaplanmış, hastalar düşük kilolu (DK), normal kilolu (NK) ve yüksek kilolu (YK) olmak üzere üç gruba ayrılmıştır. Lateral sefalometrik radyografiler Nemoceph yazılımında çizilip Steiner analizi ile değerlendirilmiştir. Elde edilen görüntüler, 3dMD Vultus yazılımında analiz edilmiş; 23 lineer ve 14 açısal ölçüm yapılmıştır. Veriler Kruskal Wallis testi ile analiz edilmiştir. Bulgular: Sınıf 1'lerde bigonial mesafe ve alt dudak-çene mesafesi, Sınıf 2'lerde bigonial mesafe ve alt yüz uzunluğu, Sınıf 3'lerde interlabial mesafe, üst yüz mesafesi ve korpus boyu farklı VKİ grupları arasında anlamlı farklılık göstermiştir. Sınıf 1'lerde GO_R-PG-GO_L açısı ve servikal açı, Sınıf 2'lerde GO_R-PG-GO_L açısı ve nazolabial açı anlamlı farklılık gösterirken, Sınıf 3'lerde farklı VKİ gruplarındaki anguler ölçümlerde anlamlı fark bulunmamıştır. DK'lerde interlabial mesafe ve total yüz uzunluğu, NK'lerde total yüz, ön yüz, korpus boyu, alt dudak-çene mesafesi Sınıf 3'lerde en yüksek bulunmuştur. FK'lerde üst dudak kalınlığı, interlabial mesafe ve alt dudak-GDÇ farklı sagital maloklüzyonlarda anlamlı farklılık göstermiştir. Tüm VKİ gruplarında NA-SN-PG açısı, NA-PRN-PG açısı, NA-SN-SL açısı, alt dudak-çene açısı, NA-A'-PG açısı ve fasiyal konveksite açısı Sınıf 2'lerde en düşük değeri alırken Sınıf 3'lerde en yüksek değeri, H açısı Sınıf 2'lerde en yüksek değeri almıştır. Sonuç: VKİ'nin yumuşak doku profilini etkilediği ve bu durumun ortodontik tedavi sürecinde göz önünde bulundurulması gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to investigate the correlations between skeletal malocclusions diagnosed using lateral cephalometric radiographs and the linear and angular measurements of soft tissue points on the 3D facial models obtained using the 3dMD Face system, as well as the patients' body mass index (BMI) and sagital malocclusions. Materials and Methods: A total of 99 patients with a mean age of 19 ± 3, treated at Marmara University, Department of Orthodontics, were included in the study. The patients' height, weight, and age information were obtained from the archives, and BMI was calculated. Based on their BMI, the patients were divided into three groups: underweight (UW), normal weight (NW), overweight (OW). Lateral cephalometric radiographs were analyzed using Nemoceph with Steiner analysis. The 3D images were analyzed with 3dMD Vultus, 23 linear and 14 angular measurements were done. The data were analyzed with Kruskal Wallis test. Results: Significant differences were found in various measurements across different BMI groups: in Class 1, the bigonial distance and lower lip-chin distance; in Class 2, the bigonial distance and lower face height; in Class 3, the interlabial distance, upper face height, and corpus length. In angular measurements, significant differences were found in GO_R-PG-GO_L angle, cervical angle in Class 1, GO_R-PG-GO_L, nasolabial angles in Class 2, while no significant angular differences were observed in Class 3. In UW group, interlabial distance, total face height, in NW group, total face height, anterior face height, corpus length, lower lip-chin distance were highest in Class 3. Upper lip thickness, interlabial distance, lower lip-TVL showed significant differences among different sagital malocclusions. Among all BMI groups, NA-SN-PG, NA-PRN-PG, SN-NA-SL, lower lip-chin, NA-A'-PG, facial convexity angles were the lowest in Class 2 and highest in Class 3, while H angle was contrary. Conclusion: It was concluded that BMI affects soft tissue profiles and that this should be considered during the orthodontic treatment process.