Kolorektal kanser tanılı hastalarda platelet/lenfosit ve nötrofil/lenfosit oranının sağlılklı bireylerle karşılaştırılması
  1. Tez No: 907384
  2. Yazar: ASLI SAYGI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN İLYAS ÖNER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, İç Hastalıkları, Gastroenterology, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Kolorektal kanserler, Nötrofil, Lenfosit, Trombosit, Colorectal cancers, Neutrophil, Lymphocyte, Platelet
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
Amaç: Kolorektal kanser dünya çapındatüm ırklar arasında en sık görülen üçüncü malignneoplazm çeşididir. Bu nedenle prognostik faktörlerin belirlenmesi ve bireysel tedavinin giderek yaygınlaşmasıyla yeni tedavi modalitelerinin geliştirilmesi önem kazanmıştır. Bu çalışmada, kolorektal kanser tanılı hastalarda nötrofil/lenfosit oranı (NLO), platelet/lenfosit oranı (PLO) oranının sağlıklı bireylerle karşılaştırılması amaçlanmıştır. Bu amaçla, Eylül 2019 ile Aralık 2023 yılları arasında Adıyaman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesine başvuvaran kolorektal kanser tanılı olan ve kolonoskopi yapılıp kolorektal kanser tanılı olmayan sağlıklı bireyler karşılaştırılmıştır. Kolorektal kanser tanısı olan 40 hasta ile sağlıklı olan 40 hasta retrospektif olarak karşılaştırılmıştır. Yöntem: Eylül 2019-31 Aralık 2023 tarihleri arasındaki dönemde Adıyaman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji polikliğine başvuran 40 tane kolorektal kanser tanılı ve kolonoskopi yapılan ve kolorektal kanser tanısı konulmayan 40 sağlıklı bireyin nötrofil/lenfosit oranı (NLO), platelet/lenfosit oranı (PLO) laboratuarda ölçülmüştür. Bulgular: Yapılan istatiksel çalışma sonucunda kolorektal malign neoplazmlarda NLO ve PLO oranın sağlıklı bireylerdeki NLO ve PLO oranı anlamlı olarak farklı bulunmuştur. Laboratuar parametleri olan NLO, PLO gibi değerler çok ucuz ve hızlı labaratuvar bulguları olsa da tümör tarafından ortaya çıkarılan kompleks immun cevaba sadece bir açıdan bakış sağlamaktadır. Haliyle NLO ve PLO tek başına bağımsız prognostik bir faktör olarak değerlendirilmesi uygun değildir ama fikir vermesi açısından değerlidir. Sonuç: Sağlıklı bireyler ile kolorektal kanser tanılı hastalar karşılaştırıldığında anlamlı NLO ve PLO oranı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Introductionand Aim: Colorectal cancer is the third most common type of cancer among women and men world wide. For this reason, it has become important to determine prognostic factors and develop new treatment modalities as individual treatmen tbecomes increasingly widespread. This study aimed to compare the neutrophil/lymphocyte ratio (NLR) and platelet/lymphocyte ratio (PLR) in patients diagnosed with colorecta lcancer with healthy individuals. For this purpose, healthy individuals diagnosed with colorectal cancer who applied to Adıyaman University Training and Research Hospital between September 2019 and December 2023 and those who were not diagnosed with colorectal cancer after undergoing colonoscopy were compared. 40 patients diagnosed with colorectal cancerand 40 healthy patients were compared retrospectively. Materials and methods: Neutrophil/lymphocyteratio (NLR), platelet/ lymphocyte ratio (PLR) of 40 colorectal cancer diagnosed and 40 healthy individuals who applied to Adıyaman University Training and Research Hospital Internal Medicine and Gastroenterologyclinics in the period between September 2019 and 31 December 2023 and who under went colonoscopyand were not diagnosed with colorectal cancer. Measured in the laboratory. Results: As a result of the statistical study, the NLR and PLR ratios in colorectal cancers were found to be significantly different from the NLR and PLR ratios in healthy individuals. Although laboratory parameters such as NLR and PLR are very cheap and fast laboratory findings, they onlyprovide a glimpse into the complex immüne response triggered by the tumor. There fore, NLR and PLR cannot be considered as independent prognostic factors alone, they can only give an idea and guide. Conclusion: Significant NLR and PLR ratios were found when healthy individuals were compared with patients diagnosed with colorectal cancer.