Akne vulgaris hastalarında FGF-21 düzeyinin değerlendirilmesi
Evaluation of FGF-21 levels in patients with acne vulgaris
- Tez No: 907593
- Danışmanlar: PROF. DR. DİDEM DİNÇER ROTA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Akne vulgaris, FGF-21, İnsülin direnci, Acne vulgaris, FGF-21, Insulin resistance
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ufuk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Akne vulgaris, pilosebase üniteyi etkileyen kronik inflamatuar bir deri hastalığıdır ve patofizyolojisinde foliküler hiperkeratinizasyon, sebum üretiminde artış, Cutibacterium acnes kolonizasyonu ve inflamatuar yanıtlar rol oynamaktadır. Endokrin mekanizmalar sebosit fonksiyonunun bileşenlerini, lipid sentezini, proliferasyonunu ve farklılaşmasını kontrol eder. İnsülin ve İnsülin büyüme faktörü-1 (IGF-1)'in düzeyindeki artış sebum üretiminde artışa neden olur ve derideki androjen etkisini arttırır. FGF-21, endokrin bir hormon ve enerji metabolizmasının önemli bir düzenleyicisidir. FGF-21'in, insülin duyarlılığını artırarak ve inflamasyonu azaltarak metabolik bozukluklarda yararlı etkiye sahip olduğu gösterilmiştir. Bu çalışmada akne vulgaris tanılı hastalarda serum FGF-21 düzeyinin değerlendirilmesi, FGF-21 düzeyi ile insülin direnci ve akne vulgaris arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem: Çalışmamız, Ufuk Üniversitesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı polikliniğine başvuran ve akne vulgaris tanısı almış 18-65 yaş arası 86 hasta ile 86 sağlıklı bireyi kapsamaktadır. Katılımcıların demografik bilgileri, vücut kitle indeksi (VKİ), ve akne şiddetleri Global Akne Derecelendirme Sistemi (GADS) ile değerlendirilmiştir. Serum FGF-21 düzeyleri ve açlık insülin, açlık kan şekeri ve HOMA-IR, 12 saatlik açlık sonrası alınan kan örneklerinden biyokimyasal analizler ile incelenmiştir. Bulgular: Çalışmaya 86 akne vulgaris hastası ve 86 sağlıklı kontrol olmak üzere toplam 172 kişi dahil edildi. Hasta grubu 53 kadın ve 33 erkek, kontrol grubu ise 47 kadın, 39 erkekten oluşmaktaydı. Ortanca yaş hasta grubunda 25 (19-42), kontrol grubunda 27 (18-49) idi. Hasta grubunda ortanca serum FGF-21 düzeyi 86,43 pg/mL, kontrol grubunda ortanca serum FGF-21 düzeyi 65,36 pg/mL olarak bulundu. Her iki grupta serum FGF-21 düzeyleri arasında istatistiksel olarak yüksek derecede anlamlı fark saptandı (p< 0,001). Serum FGF-21 düzeyleri ile hastalık şiddeti arasında istatistiksel olarak anlamlıya yakın bir ilişki mevcuttu (p=0,053). Sonuç: Çalışmamız, FGF-21'in akne vulgaris patofizyolojisindeki etkilerini ve insülin direnci ile ilişkisini ortaya koymayı amaçlayarak bu molekülün akne vulgariste, metabolik ve inflamatuar süreçlerde etkili bir biyobelirteç olabileceğini vurgulamaktadır. İleri çalışmalar, bu biyobelirtecin klinik uygulamalarını ve tedavi süreçlerindeki potansiyel rolünü daha iyi anlamayı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Acne vulgaris is a chronic inflammatory skin disease affecting the pilosebaceous unit, with a pathophysiology involving follicular hyperkeratinization, increased sebum production, Cutibacterium acnes colonization, and inflammatory responses. Endocrine mechanisms regulate sebocyte function, including lipid synthesis, proliferation, and differentiation. Elevated levels of insulin and insulin-like growth factor-1 (IGF-1) increase sebum production and enhance androgenic effects in the skin. Fibroblast growth factor-21 (FGF-21) is an endocrine hormone and a key regulator of energy metabolism. It has been shown to have beneficial effects in metabolic disorders by increasing insulin sensitivity and reducing inflammation. This study aimed to evaluate serum FGF-21 levels in patients with acne vulgaris and investigate the relationship between FGF-21 levels, insulin resistance, and acne vulgaris. Materials and Methods: Our study included 86 patients aged 18-65 diagnosed with acne vulgaris and 86 healthy individuals who attended the dermatology outpatient clinic of Ufuk University. Participants demographic data, body mass index (BMI), and acne severity were assessed using the Global Acne Grading System (GAGS). Serum FGF-21 levels, fasting insulin, fasting blood glucose, and HOMA-IR were analyzed biochemically from blood samples collected after a 12-hour fasting period. Results: A total of 172 participants were included in the study, comprising 86 patients with acne vulgaris and 86 healthy controls. The patient group included 53 women and 33 men, while the control group consisted of 47 women and 39 men. The median age was 25 (19-42) in the patient group and 27 (18-49) in the control group. The median serum FGF-21 level in the patient group was 86.43 pg/mL, compared to 65.36 pg/mL in the control group. A highly significant difference was found between the serum FGF-21 levels of the two groups (p < 0.001). A borderline significant relationship was observed between serum FGF-21 levels and disease severity (p = 0.053). Conclusion: Our study highlights the potential effects of FGF-21 in the pathophysiology of acne vulgaris and its association with insulin resistance, suggesting that this molecule could be an effective biomarker in the metabolic and inflammatory processes of acne vulgaris. Further studies are needed to better understand the clinical applications of this biomarker and its potential role in treatment strategies.