Türkiye'de 2023 depreminden doğrudan etkilenen bir anaokulu çocuğunun duygu düzenleme süreçleri ve sosyal etkileşimdeneyimlerinin incelenmesi
Investigation of emotion regulation processes and social interaction experiences of a kindergarten child directly affected by the 2023 eartquake in Turkey
- Tez No: 907604
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YUNUS PINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: duygu düzenleme, Tavistock modeline göre gözlem, depremzede, emotion regulation, observation according to Tavistock model, earthquake victim
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Bilimler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ TÜRKİYE'DE 2023 DEPREMİNDEN DOĞRUDAN ETKİLENEN BİR ANAOKULU ÇOCUĞUNUN DUYGU DÜZENLEME SÜREÇLERİ VE SOSYAL ETKİLEŞİM DENEYİMLERİNİN İNCELENMESİ Aslıhan ERTUNÇ (Danışman) Doç. Dr. Yunus PINAR Haziran 2024 Büyük çaplı depremlerin çocukların psikolojik işlevleri üzerinde potansiyel olarak oldukça travmatik bir etkisi olduğu bilinmektedir. Bununla birlikte, çocuklar üzerinde yapılan birçok çalışma ruh sağlığı ve psikiyatrik bozukluklar açısından olumsuz sonuçları tanımlarken, afetlere maruz kalmanın ardından duygusal gelişim ve duygu düzenleme süreçlerinin nasıl etkilenebileceğine ilişkin çok az şey bilinmektedir. Tek denekli durum çalışması olarak tasarlanan bu çalışmanın merkezinde 4 yaş 10 aylık depremzede bir kız çocuğu yer almaktadır. Araştırmada yer alan ve odak çocuk olarak nitelendirilen kız çocuğu“Ece”ismiyle kimliği gizlenerek anonim hale getirilmiştir. Bu çalışmada araştırma aracı olarak Tavistock modeline göre çocuk gözlemi ve yarı yapılandırılmış yüz yüze görüşmelere başvurulmuş, veri toplama aracı olarak demografik form aracı kullanılmıştır. Araştırma ile amaçlanan odak çocuğun bir anaokulu yılı boyunca çevresiyle ne tür sosyal etkileşim deneyimleri yaşadığını ve duygu düzenleme süreçlerini nasıl deneyimlediğini ayrıntılı bir biçimde incelemektir. Araştırma sonuçları 2023 Kahramanmaraş Depremlerinden doğrudan etkilenen odak çocuk Ece'nin anaokulu yaşantısında; sosyal etkileşim deneyimleri kurmaktan kaçındığı, saldırgan davranışlar sergilediği, bireysel oyunlarında deprem ile ilişkili oyunlar oynadığı, babasıyla zorlu ayrılma deneyimleri yaşadığı görülmüştür. Deprem anını oyunlar aracılığıyla yeniden yaşadığı ve duygusal hissizlik belirtileri gösterdiği görülmüştür. Ece'nin deneyimlediği travmanın sarsıcı etkileri, okula uyum sürecini zorlaştırmış, pürüzsüz bir geçiş süreci (smooth transition) deneyimlemediği görülmüştür. Bununla birlikte yürütülen yüz yüze görüşmelerden elde edilen bulgulara bakıldığında öğretmenin ve babanın odak çocuğa ilişkin görüşlerinin ortak olduğu noktalar dikkat çekmiştir. Öğretmenin ve babanın; Ece'nin her ne kadar anaokuluna uyum sağlamakta ve ebeveyninden ayrılmakta zorluklar yaşasa da bu durumun üstesinden gelmeyi başardığı, yaşadığı travmayı büyük ölçüde atlattığı ve psikolojik desteğe gereksinim duymadığı yönünde hemfikir oldukları anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MASTER'S THESIS INVESTIGATION OF EMOTION REGULATION PROCESSES AND SOCIAL INTERACTION EXPERIENCES OF A KINDERGARTEN CHILD DIRECTLY AFFECTED BY THE 2023 EARTQUAKE IN TURKEY Aslıhan ERTUNÇ (Advisor) Doç. Dr. Yunus PINAR June, 2024 Large-scale earthquakes are known to have a potentially highly traumatic impact on children's psychological functioning. At the same time, while many studies on children describe negative outcomes in terms of mental health and psychiatric disorders, little is known about how emotional development and emotion regulation processes may be affected following exposure to disasters. In the center of this study, which was designed as a single-subject case study, was a girl aged 4 years and 10 months who was a victim of the earthquake. The identity of the girl child in the study, who was identified as the focus child, was anonymized by hiding her name as“Ece”. Child observation and semi-structured interviews according to the Tavistock model were used as research tools, and a demographic form tool was used as a data collection tool. The aim of the research is to examine in detail what kind of social interaction experiences the focus child has with her environment during a kindergarten year and how she experiences emotion regulation processes. The results of the study showed that Ece, the focus child who was directly affected by the 2023 Kahramanmaraş Earthquakes, avoided social interaction experiences, exhibited aggressive behaviors, and played earthquake-related plays in her individual plays in kindergarten and had difficult separation experiences with his father. It was observed that she relived the event through plays and showed signs of emotional numbness. The traumatic effects of the trauma Ece experienced made her adaptation to school difficult and it was observed that she did not experience a smooth transition. On the other hand, when the findings obtained from semi-structured interviews were analyzed, it was noteworthy that the views of the teacher and the father about the focus child were common. It was understood that the teacher and the father agreed that although Ece had difficulties in adapting to kindergarten and separating from her parents, she managed to overcome this situation, overcame the trauma she experienced to a great extent and did not need psychological support.