Hemşireler için toplum sağlığı yetkinlik ölçeğinin geliştirilmesi
Development of community health competency scale for nurses
- Tez No: 907652
- Danışmanlar: PROF. DR. ESRA YILDIZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Halk Sağlığı, Hemşirelik, Public Health, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Geçerlik, güvenirlik, hemşire, toplum sağlığı, yetkinlik, Community health, competence, nurse, reliability, validity
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Amaç: Bu araştırma; hemşirelerin toplum sağlığı alanında yetkinliklerini tespit etmek, bu alanda ulusal geçerliliği bulunan bir ölçüm aracı geliştirmek amacıyla yapıldı. Materyal ve Metot: Çalışma, Erzurum Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi, Erzurum Şehir Hastanesi ve Erzurum ili Aziziye, Palandöken ve Yakutiye İlçe Sağlık Müdürlüklerine bağlı Aile Sağlığı Merkezlerinde görevli 769 hemşire üzerinde yürütüldü. Veriler tanımlayıcı bilgi formu, Hemşireler İçin Toplum Sağlığı Yetkinlik Ölçeği kullanılarak toplandı. Verilerin değerlendirilmesinde SPSS 22.0 ve AMOS 24.0 programları kullanıldı. Ölçek geçerlik ve güvenirliğinin belirlenmesinde tanımlayıcı istatistikler, açımlayıcı ve doğrulayıcı faktör analizleri ile güvenirlik analizleri yapıldı. Bulgular: Ölçeğin Kaiser-Meyer-Olkin değerinin .912, açıklanan toplam varyansın % 63.007'sini açıkladığı saptandı. Faktör yüklerinin .495-.724 arasında değiştiği saptandı. Cronbach-alpha kat sayılarının hemşireler için toplum sağlığı yetkinlik ölçeğin tamamı için .973, alt boyutlar için .87 ile .95 arasında değiştiği saptandı. Sonuç: Hemşirelerin toplum sağlığı yetkinliğini ölçmek için geliştirilen bu araştırma sonucunda; Ölçeğin 4 alt boyut ve 38 maddeden oluşan ülkemizde geçerli ve güvenilir bir ölçek olduğu belirlendi.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was conducted to determine the competences of nurses in the field of community health and to develop a measurement tool with national validity in this field. Material and Method: The study was conducted on 769 nurses working in Erzurum Atatürk University Research Hospital, Erzurum City Hospital, and family health centres affiliated to Aziziye, Palandöken and Yakutiye District Health Directorates in Erzurum. Data were collected using the descriptive ınformation form and the Community Health Competency Scale for Nurses. SPSS 22.0 and AMOS 24.0 programmes were used to evaluate the data. Descriptive statistics, exploratory and confirmatory factor analyses and reliability analyses were performed to determine the validity and reliability of the scale. Results: The Kaiser-Meyer-Olkin value of the scale was found to be .912, explaining 63.007 % of the total variance explained. The factor loadings were found to vary between .495-.724. Cronbach-alpha coefficients were found to vary between .973 for the entire Community Health Competency Scale for Nurses and .87 for the sub-dimensions and .95. Conclusion: As a result of this research developed to measure the community health competence of nurses; it was determined that the scale was a valid and reliable scale in our country consisting of 4 sub-dimensions and 38 items.