Kuaförlerin akustik ses analizi özellikleri ve subjektif ses özelliklerinin değerlendirmesi ve kontrol grubu ile karşılaştırılması
Evaluation of acoustic sound analysis characteristics and subjective sound characteristics of hairdressers and comparison with control group
- Tez No: 907792
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GAMZE YEŞİLLİ PUZELLA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dil ve Konuşma Terapisi, Language and Speech Therapy
- Anahtar Kelimeler: kuaför, kimyasal maruziyet, akustik ses analizi, mesleki ses
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kapadokya Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, kuaförlerin ses özelliklerini akustik ses analizi ve sübjektif ses değerlendirmesi yöntemleri ile incelemek ve elde edilen ölçümleri benzer yaş grubu ve cinsiyet özellikleri taşıyan kontrol grubu ile karşılaştırmaktır. Bu çalışmanın sonucunda kuaförlerin ses özelliklerine ilişkin bilgi edilmesi ve mesleki ortamlarının ses özelliklerine etkisini incelemek amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntem: Çalışmanın katılımcılarını 44 kuaför (29 kadın, 15 erkek, yaş ortalaması; 37,43±9,23) ve kontrol grubunu oluşturan 44 normofonik birey (28 kadın, 16 erkek, yaş ortalaması; 35,02±9,51) oluşturmaktadır. Her iki grubun da ses kayıtları alınmış ve PRAAT programı kullanılarak akustik ses analizi gerçekleştirilmiş ve temel frekans, jitter (local), shimmer (local), harmonik gürültü oranı (HGO), metin okuma ve /a/ fonasyonu için düzleştirilmiş kepstral tepe çıkıntısı değerleri ve Akustik Ses Kalitesi İndeksi skorları elde edilmiştir. Sesin subjektif olarak değerlendirilmesi için; Sesle İlgili Yaşam Kalitesi Ölçeği (V-RQOL), Ses Handikap İndeksi-10 (SHİ-10), GRBAS 'G' skoru ve Reflü Semptom İndeksi (RSİ) uygulanmıştır. Bulgular: Çalışma grubu ve kontrol grubu katılımcıları arasında jitter (local) ve HGO değerlerinde anlamlı farklılık(p>0,05); her iki grubun kadın katılımcıları arasında temel frekans, jitter (local), shimmer (local) değerlerinde anlamlı farklılık bulunmuştur (p>0,05). Her iki grubun erkek katılımcıları arasında akustik parametrelerde anlamlı fark bulunmamıştır (p>0,05). Subjektif ses değerlendirilmesinde kadın katılımcılarda çalışma ve kontrol grubu arasında V-RQOL skorunda anlamlı fark bulunmuştur (p>0,05), diğer değerlendirmelerde anlamlı farklılık bulunmamıştır (p>0,05). Sonuç: Çalışmanın sonucunda, kuaför katılımcıların jitter (local) ve HGO değerlerinin kontrol grubuna göre daha yüksek olduğu görülmüştür. Kadın katılımcılarda kuaförlerin jitter (local), shimmer (local) ve temel frekans değerlerinin kontrol grubuna kıyasla daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Erkek katılımcılarda her iki grup arasında akustik ve subjektif veri analizlerinde istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to investigate the voice characteristics of the coiffeurs by means of acoustic voice analysis and subjective voice evaluation techniques and to compare the results with those of a age and gender matched control group. This study aims to provide information about the voice characteristics of hairdressers and to examine the effect of their occupational environment on their voice characteristics. Materials and Methods: The participants of the study consisted of 44 hairdressers (29 females, 15 males, mean age; 37.43±9.23) and 44 normophonic individuals (28 females, 16 males, mean age; 35.02±9.51) as control group. Voice recordings of both groups were taken and acoustic voice analysis was performed using the PRAAT software, and fundamental frequency, jitter (local), shimmer (local), harmonic to noise ratio (HNR), smoothed cepstral peak prominence for text reading, and for sustained /a/ phonation, and Acoustic Voice Quality Index scores were obtained. Voice Related Quality of Life Scale (V-RQOL), Voice Handicap Index-10 (VHI-10), GRBAS 'G' score and Reflux Symptom Index (RSI) were applied for subjective evaluation of voice. Results: Significant differences were found in jitter (local) and HNR values between the study group and control group participants (p>0.05); significant differences were found in fundamental frequency, jitter (local), shimmer (local) values between the female participants of both groups (p>0.05). No significant difference was found in acoustic parameters between male participants of both groups (p>0,05). In subjective voice evaluation, a significant difference was found in V-RQOL score between the study and control groups in female participants (p>0.05), while no significant difference was found in other evaluations (p>0.05). Conclusion: As a result of the study, it was found that the jitter (local) and HNR values of the coiffeur participants were higher than the control group. In female participants, jitter (local), shimmer (local) and fundamental frequency values of coiffeurs were found to be higher than the control group. In male participants, no statistically significant difference was found between both groups in acoustic and subjective analyses. Keywords coiffeur, chemical exposure, acoustic voice analysis, occupational voice