Vajinal akıntı şikâyeti olan hastalarda vajinal enfeksiyon etkenlerinin sıklığının saptanması
Determination of bacterial vaginosis frequency in patients with vaginal discharge complaints
  1. Tez No: 907947
  2. Yazar: SERMİN KILIÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SENEM ARDA DÜZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Amsel kriteri, Bakteriyel vajinosis, cluecell, Candida, Gardnerella, Nugent skoru, Trikomonas, Amsel's criterion, Bacterial vaginosis, clue cell, Candida, Gardnerella, Nugent score, Trichomonas
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı vajinal akıntı şikâyeti ile kliniğimize başvuran hastalardan alınan vajinal akıntı örneklerinde bakteriyel vajinozis sıklığının belirlenmesidir. Gereç ve yöntem: Çalışmaya vajinal akıntı şikâyeti olan 163 hasta dahil edilmiştir. Hastalardan litotomi pozisyonunda vajinal bölgeden mikrobiyolojik inceleme için iki vajinal sürüntü örneği alındı. Örneklerden biri aerop kültür için, diğeri Trikomonas PCR çalışılmak üzere transport besiyerine (HC2 DNA collectiondevicespecimen transport medium QIAGEN, Germany) alındı ve çalışmanın yapılacağı zamana kadar -20°C de saklandı. Mikroskobik inceleme için iki sürüntü örneği alındı. Preparatlardan biri Gram boyama ile boyanarak incelendi, diğeri yedek olarak muhafaza edildi. Alınan örneklerde bakteriyel vajinozis sıklığı araştırıldı. Bulgular: Bu çalışmada direkt bakı inceleme ile 59 (%36,2) hastada orta ve bol polimorfonükleer lökosit (PNL) ve 27 (%16,5) hastada Candidaspp. tespit edildi. Direk bakıda cluecell varlığı 8 hastada (%4,9) saptandı.Yapılan kültürde 94 (%57,7) hastada laktobasil izlenmemiş olup, 11 hastada (%6,7) Gardnerella ve 39 (%23,9) hastada Candida spp. üremiştir. Trikomonas PCR ile 9 (%5,5) hastada trikomonas tespit edilmiştir. Amsel kriterlerine göre 62 (%38,0), Nugent skoruna göre ise 42 (%25,8) hastada, bakteriyel vajinozis (BV) tespit edilmiştir. Nugent skoruna göre 40 (%24,5) hasta intermediate olarak saptanmıştır. Amsel kriterlerine göre 62 hasta (%53,4) BV tanısı almış olup, 26 (%22,4) hastada sadece Candida enfeksiyonu ve 7 hastada (%6) sadece Trikomoniyazis saptanmıştır. Amsel kriterlerine göre BV tanısı alan hastalarda vajinal kötü koku semptomu istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulunmuş olup, geçirilmiş vajinit öyküsü olan hastalarda BV daha sık saptanmıştır. Erken doğum öyküsü açısından patojene göre dağılım incelendiğinde ise BV olan grupta erken doğum öyküsü, istatistiksel olarak anlamlı olmasa da herhangi bir patojen tespit edilmeyen hastalara göre daha yüksek bulunmuştur (p=0,051). Sonuçlar: Bu çalışmada BV açısından Nugent skorlamasının, Amsel kriterlerine kıyasla toplumda daha az kişiye tanı koyduğu görülmüştür. Amsel kriterleri, Nugent skorlamasında ara değer (intermediate) olarak nitelendirilen gruptaki bir kısım hastaya da BV tanısı koymaktadır. BV olan hastalarda diğer patojenler ile karşılaştırıldığında anlamlı olarak artan tek semptom kötü koku olarak bulunmuştur. BV tespit edilen hastalarda geçirilmiş vajinit daha sık bulunmuştur bu durum da BV'in tekrarlama riskinin yüksek olması ile açıklanabilir. Class I ve üzeri obezite de BV sıklığını artırmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objectıve: The goal of this study is to determine the frequency of bacterial vaginosis in vaginal discharge specimen taken from patients who applied to our clinic with the complaint of vaginal discharge. Material and Method: One hundred and sixty three patients with vaginal discharge complaints were included in this study. Two vaginal swap specimens were taken from the vagina for microbiological examination from the patients in the lithotomy position. One example was for aerobic culture, other one that for Trichomonas PCR was ransferred to transport medium (HC2 DNA collectiondevicespecimen transport medium QIAGEN, Germany). The samples were stored at -20°C unti the time of the study. Two swab specimen swere taken for microscopic examination. One of the preparatio was examined by Gram stain;other one was kept as a backup. The frequency of bacterial vaginosis in the specimen taken was investigated. Results: In this study, moderate and a bundant polymorpho nuclear leukocytes (PNL) in 59 (36.2%) patients and Candida spp. in 27 (16.5%) patients were detected by direct microscobic examination and clue cell was detected in 8 patients (4.9%).Lactobacillus was not observed in 94 (57.7%) patients in the culture, but Gardnerella was detected in 11 (6.7%) patients and Candidaspp. in 39 (23.9%) patients in the culture. Trichomonas was detected in 9 (5.5%) patients by Trichomonas PCR. Although, according to the Amsel criteria 62 (38%) patients was diagnosed as bacterial vaginosis, according to the Nugent score only 42 (25.8%) patients was diagnosed as bacterial vaginosis. Fourty (24.5%) patients were found to be intermediate for according to the Nugent score. According to Amsel criteria, 62 patients (53.4%) were diagnosed with BV, only Candida infection was detected in 26 (22.4%) patients and onlyTrichomonas in 7 (6%) patients. Vaginal malodor symptom was found to be statistically significantly higher in patients diagnosed with BV, and BV was found more frequently in patients with a previous vaginitis history according to Amsel criteria. Although the result did not reach the statistically significant level, the frequency of preterm birth history was found to be higher in patients with bacterial vaginosis than patients with no pathogen detected. Conclusion: In this study, Nugent scoring for BV in the population diagnoses fewer people than Amsel criteria. Amsel criteria also diagnose BV in some of the patients in the group defined as intermediate in the Nugent scoring. Malodor was the only symptom that increased significantly in patient swith BV compared toother pathogens. Previous vaginitis was found more frequently in patients with bacterial vaginosis. This can be explained by the high risk of recurrence of BV. Class I and above obesity also increases the frequency of BV.