Kamu yönetimi eğitim-öğretimi: Türkiye ve Pakistan karşılaştırması
Public administration and training: A comparison of Turkey and Pakistan
  1. Tez No: 908041
  2. Yazar: ŞULENUR ÖZKAN ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OZAN ZENGİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Education and Training, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Kamu Yönetimi, Kamu Yönetimi Disiplini, Türkiye Kamu Yönetimi Eğitim-Öğretimi, Pakistan Kamu Yönetimi Eğitim-Öğretimi, Public Administration, Public Administration Discipline, Public Administration Education and Training in Turkey, Public Administration Education and Training in Pakistan
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 372
Özet
Bu çalışma Türkiye ve Pakistan'daki kamu yönetimi eğitim-öğretimini karşılaştırmalı tarihsel yöntemle ele almaktadır. Çalışmanın temel amacı, Türkiye ve Pakistan'da aynı zaman diliminde ve aynı yöntemlerle başlatılan kamu yönetimi eğitim-öğretiminin kuruluş süreci ve günümüze kadarki gelişimini kendi tarihsel bağlamında çözümlemektir. Bunu yaparken, her iki ülkede de kamu yönetiminin ayrı bir disiplin olarak ortaya çıkışından evvelki kökenleri de göz önünde tutulmuştur. II. Dünya Savaşı sonrası dönemde ABD ile başta BM olmak üzere ABD yönelimli birtakım uluslararası örgütler, dünyanın pek çok ülkesine çeşitli teknik anlaşmalar ve işbirliği sözleşmeleri kapsamında yardım aktarmışlardır. Bu alanlardan en öne çıkanlarından biri de kamu yönetimi eğitim-öğretimidir. Çoğunlukla enstitüler ve üniversitelerde kurulan yeni bölümler üzerinden inşa edilen yapı, Türkiye ve Pakistan açısından da tarihsel ve yöntemsel olarak büyük ölçüde örtüşmektedir. Bununla beraber, söz konusu iki ülkedeki kamu yönetimi eğitim-öğretiminin beslendiği ayrı tarihsel kökenler ile ülkelerin sosyo-kültürel ve siyasi yapılarındaki kendilerine özgü gelişmeler bu alanın mevcut/bugünkü durumu üzerindeki farklılıklarına yol açmıştır. Bunun en açık göstergesi, özellikle 20. yüzyılın son on yıllarıyla birlikte değişen devlet anlayışının ve bunun akademik alana yansıyan boyutunun (YKİ), kamu yönetimi eğitim-öğretimi açısından başlangıç noktası aynı olan üniversiteleri farklı biçimlerde konumlandırmış olmasıdır. Ayrıca iki ülkedeki kamu yönetimi eğitim-öğretiminin örgütlenmesi, ders programları ve ders malzemeleri açısından da belirgin farklılıklar gösterdiği gözlemlenmektedir. Saptanan benzerliklerin ise büyük ölçüde dışsal kaynaklı olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
This study examines public administration education and training in Turkey and Pakistan through a comparative historical method. The primary aim of the research is to analyze the establishment process and development up to the present day of public administration education and training initiated in Turkey and Pakistan during the same period and with similar methods, within their respective historical contexts. In doing so, the study takes into account the origins of public administration before it emerged as a separate discipline in both countries, too. In the post-World War II era, the United States, along with international organizations such as the United Nations that were oriented towards the US, provided assistance to many countries around the world through various technical agreements and cooperation treaties. One of the most prominent areas of assistance was public administration education and training. The structure built through the establishment of new departments in institutes and universities largely overlaps historically and methodologically for Turkey and Pakistan. However, the different historical origins that have nurtured public administration education and training in the two countries, along with the unique developments in their socio-cultural and political structures, have led to differences in the current state of this field. The clearest indication of this is the different positioning of universities that had the same starting point in terms of public administration education and training, due to the changing understanding of the state, especially since the last decades of the 20th century, and its reflection in the academic field (NPM). Additionally, there are significant differences observed in the organization of public administration education and training, curriculum, and teaching materials in the two countries. The identified similarities can be said to be largely externally sourced.