The changing roles of government on income distribution
Devletin gelir dağılımında değişen rolleri
  1. Tez No: 908115
  2. Yazar: MUHAMMET FATİH ELÇİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YEŞİM ÜÇDOĞRUK GÜREL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Ekonomik Eşitsizlik, Devletin Boyutu, Finansal Gelişme, Genel Denge Modelleri, Ampirik Analiz, Economic Inequality, Government Size, Financial Development, General Equilibrium Models, Empirical Analysis
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat (İngilizce) Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 207
Özet
Ekonomik eşitsizlik, sadece gelir eşitsizliklerini değil, sosyal ve politik boyutları kapsayan çok yönlü bir sorundur. Bu olgu, birçok toplumsal soruna yol açan ve onları kötüleştiren bir kısır döngü yaratır. Sonuçlarının ciddiyeti göz önüne alındığında, ekonomik eşitsizliği ele almanın aciliyeti açıkça ortaya çıkar. Bu tez, ekonomik eşitsizliğin nedenlerini araştırmayı ve zararlı etkilerini azaltmak için çözümler önermeyi amaçlamaktadır. Bu çalışma, devletin çoğulcu toplumsal talepler ve sermayeye olan bağımlılığını modelleyerek literatüre özgün bir katkı sağlamaktadır; bu güçler, devlet üzerinde zıt yönde etkiler göstermektedir. Ekonomik eşitsizliğin dinamiklerini anlamak için, toplumsal taleplerin devleti nasıl etkilediğini ve sermayenin devletin rolünü nasıl şekillendirdiğini değerlendirmek gerekmektedir. Tez üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölüm, ekonomik eşitsizliğin neden bir sorun olarak tanımlanması gerektiğini sorgulayarak başlar. Ekonomik eşitsizliğin son 40 yıldaki seyrini ve mevcut durumunu ele alır, ardından mevcut literatürde önerilen çözümleri inceler. Bu bölüm ayrıca, ekonomik eşitsizlik sorununu, kurumsalcılık ve piyasa arasındaki karşıtlık perspektifinden ele alarak, daha fazlasına sahip olma dürtüsünün mü yoksa adalet kavramının mı daha önemli olduğunu sorgular. İkinci bölüm, birinci bölümde tartışılan piyasa ve kurumsal ikiliği temel alarak finansal aracıları ve devleti içeren teorik bir model sunar ve finansal sistemin ekonomik eşitsizlik üzerindeki potansiyel etkisini vurgular. Modele göre, finansal sistem, devletin boyutunu küçültmediği takdirde gelir dağılımını olumlu yönde etkileyebilir. Üçüncü bölüm, ikinci bölümde sunulan teorik modeli temel alarak, finansal gelişme, gelir eşitsizliği ve devlet politikaları arasındaki ilişkiyi ampirik olarak incelemektedir. İlk olarak, ülkeye özgü etkilerin kontrol edildiği 63 ülkeyi kapsayan bir analiz, 1980-2019 yılları arasında finansal gelişme ile gelir eşitsizliği arasında pozitif bir ilişki olduğunu ortaya koymaktadır. Bu analizlerin ardından, 168 ülkeyi kapsayan daha kapsamlı bir analiz, sabit etkiler ve fark Genelleştirilmiş Momentler Yöntemi gibi statik ve dinamik panel veri yöntemleri kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Sonrasında, 168 ülkelik örneklem gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler olarak ikiye ayrılmış ve her iki grubun kendine özgü dinamiklerini anlayabilmek için analizler ayrı ayrı da uygulanmıştır. Tüm ülkeleri ve gelişmiş ülkeleri kapsayan örneklemlerde, devletin boyutu kontrol edildiğinde, finansal gelişmenin gelir eşitsizliğini olumsuz etkilediği görülmektedir. Ancak, gelişmekte olan ülkeler için finansal gelişme, devlet ve gelir eşitsizliği üçgeninde anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Gelişmekte olan ülkeler dışarıda bırakıldığında, ampirik sonuçlar teorik model ile örtüşmekte ve benzer bir dinamiği işaret ederek, finansal sistem ile devlet arasındaki etkileşimin gelir dağılımını şekillendirmede kritik bir rol oynadığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Economic inequality is a multifaceted issue encompassing income disparities and social and political dimensions. It creates a vicious cycle, leading to and worsening many societal problems. Given the severity of its consequences, the urgency of addressing economic inequality becomes clear. This thesis aims to explore the causes of economic inequality and propose potential solutions to mitigate its harmful effects. It makes a unique contribution to the literature by modeling the state's dependency on pluralistic societal demands and capital, where these forces exert opposing influences on the state. To understand the dynamics of economic inequality, it is crucial to evaluate how societal demands affect the state and how capital shapes the state's role. The thesis is composed of three chapters. The first chapter begins by questioning why economic inequality is a problem. It examines the trajectory and current state of economic inequality over the past 40 years, followed by a review of solutions proposed in the existing literature. This chapter also addresses economic inequality from institutionalism and market opposition perspective, questioning whether the drive to have more or the concept of justice that matters most. The second chapter builds on the market and institutional dichotomy discussed in the first chapter by presenting a theoretical model that includes financial intermediaries and the state, highlighting the potential impact of the financial system on economic inequality. According to the model, the financial system can positively affect income distribution only if it does not reduce the size of the state. The third chapter empirically investigates the relationship between financial development, income inequality, and government policies by building on the theoretical model presented in the second chapter. Initially, an analysis of 63 countries where country-specific effects are controlled reveals a positive relationship between financial development and income inequality from 1980-2019. Following this, a more comprehensive analysis for 168 countries is conducted using static and dynamic panel data methods such as fixed effects and the difference Generalized Method of Moments. Subsequently, the 168-country sample is divided into developed and developing economies, and separate analyses are applied to capture the distinct dynamics of each group. In the samples covering all countries and developed countries, financial development negatively impacts income inequality when the size of the government is controlled. However, no significant relationship exists between financial development, government, and income inequality in developing countries. When developing countries are excluded, the empirical results align with the theoretical model, suggesting that the interaction between the financial system and the state is critical in shaping income distribution.