Çocuklara uygulanan statik ve dinamik core egzersizlerin kuvvet ve denge üzerine etkisinin incelenmesi
Examining the effects of static and dynamic core exercises applied to children on strength and balance
  1. Tez No: 908161
  2. Yazar: DUYGU ÇİMEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZCAN SAYGIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Eğitimi, Health Education
  6. Anahtar Kelimeler: Core Egzersiz, Denge, Kuvvet, Core Exercise, Balance, Strength
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
Bu çalışmanın amacı, altyapı düzeyindeki voleybol sporcularına uygulanacak olan statik ve dinamik core egzersizlerinin sporculardaki kuvvet ve denge becerileri üzerine etkisinin incelenmesidir. Yapılan çalışmada core egzersizlerinin kuvvet ve denge becerisi üzerine etkisinin vurgulanması amaçlanmıştır. Literatürü incelendiğinde, 11-13 yaş voleybolculara uygulanan birçok çalışma olmasına rağmen bu yaş grubunda statik ve dinamik core egzersizleri ile yapılan çalışmaların sınırlı olduğu görülmüştür. Tüm spor branşlarında olduğu gibi voleybol branşında da denge ve kuvvetin önemi bilinmektedir. Çalışma sonucunda core egzersizlerinin bu parametrelere hangi yönde ve ne kadar katkı sağlayabileceği konusunda bazı verilere ulaşılması planlanmıştır. Çalışmaya, Muğla Gazi Anadolu Lisesi Spor Kulübü voleybol takımında lisanslı olarak oynayan ve sağlıklı olan 11-13 yaş aralığında toplam 48 sporcunun (24 deney ve 24 kontrol) gönüllü olarak katılmışlardır. Katılımcılar; basit rastgele örnekleme yöntemi ile 2 farklı gruba (deney ve kontrol) ayrılmıştır. Deney grubuna statik ve dinamik core egzersizleri her hafta antrenmanlar içerisinde haftada 3 gün her bir antrenmanda üçer set olarak araştırmacı tarafından uygulanmıştır. Araştırmanın verileri core egzersizlerinden önce ve sonra olmak üzere iki ayrı zamanda toplanmıştır. Gerçekleştirilen core çalışmaları altı (6) hafta boyunca uygulanmıştır. Elde edilen verilerin analizi için SPSS 22.0 paket programı kullanılmıştır. İlk önce verilerin normal dağılım gösterip göstermediği kontrol edilmiş ve dağılıma göre uygun testler seçilmiştir. Verilerin normal dağıldığının tespiti sonucunda ön test ve son test karşılaştırmaları için ilişkili gruplar t-testi ve gruplar arası karşılaştırmalar için bağımsız gruplar t-testi kullanılmıştır. Sonuç olarak; sporculara uygulanan statik ve dinamik core egzersizlerinin denge ve kuvvet özelliklerine olumlu katkılarda bulunduğu tespit edilmiştir. Sonuçlara göre, iki grup arasında anlamlı fark bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effects of static and dynamic core exercises on the strength and balance skills of volleyball players at the developmental level. The study emphasizes the impact of core exercises on strength and balance skills. A review of the literature reveals that although numerous studies have been conducted on volleyball players aged 11-13, research focusing on static and dynamic core exercises within this age group is limited. As in all sports disciplines, the importance of balance and strength in volleyball is well recognized. The study aims to provide insights into how and to what extent core exercises can contribute to these parameters. The research involved 48 healthy, licensed volleyball players aged 11-13 (24 experimental and 24 control) who volunteered from the Muğla Gazi Anatolian High School Sports Club volleyball team. Participants were randomly assigned to two groups (experimental and control) using a simple random sampling method. The experimental group performed static and dynamic core exercises during training sessions three days a week for six weeks, with each session consisting of three sets per exercise. The exercises were supervised by the researcher. Data collection occurred at two time points: before and after the core exercise intervention. The SPSS 22.0 software package was used for data analysis. Initially, the normal distribution of the data was tested to determine appropriate statistical methods. For normally distributed data, paired sample t-tests were used for pre-test and post-test comparisons within groups, and independent sample t-tests were used for between-group comparisons. Results indicate that static and dynamic core exercises positively impacted the balance and strength parameters of the participants. A significant difference was found between the experimental and control groups, highlighting the beneficial effects of the core exercise program.