İlköğretim 7. sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinde 'Yardımseverlik' değerinin etkinlik temelli öğretimi ve öğrencilerin tutumlarına etkisi
Activity-based teaching of the value of 'Helpfulness' in 7th Grade Religious Culture and Ethics course and its impact on students' attitudes
  1. Tez No: 908162
  2. Yazar: MERVE GÜRBÜZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMET FATİH GENÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi, Değerler Eğitimi, Yardımseverlik, Etkinlik Temelli Öğretim, Religious Culture and Ethics Course, Values Education, Charity, Activity-Based Teaching
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu çalışmada ilköğretim 7. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinde“yardımseverlik”değerinin etkinlik odaklı öğretimi ve öğrenci tutumlarına etkisi incelenmiştir. Çalışmamızda ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel desen tercih edilmiştir. Bu çalışmada Aktepe (2010) tarafından hazırlanan“Yardımseverlik Tutum Ölçeğinin yanı sıra ”Öğrenci Tanıma Formu" da veri toplama araçları olarak kullanılmıştır. Çalışma 2023-2024 eğitim-öğretim yılında Kocaeli'nin Gebze ilçesinde 7. Sınıfta öğrenim gören deney grubu 32, kontrol grubu 32, toplam 64 öğrenci ile yapılmıştır. Çalışmanın kontrol grubunda, öğretim programının belirlediği müfredat doğrultusunda dersler işlenmiştir. Deney grubunda ise, yardımseverlik değerlerini güçlendirmeye yönelik çeşitli etkinlikler uygulanmıştır. Bu etkinliklerin her biri sonrasında öğrencilere, etkinliklerle ilgili sorular yöneltilerek etkileşimli bir öğrenme ortamı sağlanmıştır. Uygulama tamamlandıktan sonra ölçekler deney ve kontrol grubuna tekrar uygulanmıştır. Araştırmanın amacı kapsamında ölçeklerden elde edilen bilgiler içerik analizi yöntemiyle analiz edilmiştir. Araştırmanın sonucunda deney grubu ile gerçekleştirilen etkinlik odaklı öğretimin öğrencilerin yardımseverlik değerine yönelik tutum ve görüşlerini olumlu yönde etkilediği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study examined the effectiveness of activity-based teaching on the value of“helpfulness”in the 7th Grade Religious Culture and Ethics course and its impact on student attitudes. A pre-test post-test control group semi-experimental design was preferred for this study. In addition to the“Helpfulness Attitude Scale”prepared by Aktepe (2010), a“Student Recognition Form”was used as data collection tools. The study was conducted with a total of 64 students, 32 in the experimental group and 32 in the control group, who were studying in the 7th grade in Gebze district of Kocaeli during the 2023-2024 academic year. In the control group, lessons were taught in accordance with the curriculum determined by the teaching program. In the experimental group, various activities aimed at strengthening the value of helpfulness were implemented. After each of these activities, students were provided with interactive learning environments by asking them questions related to the activities. After the implementation was completed, the scales were re-applied to both the experimental and control groups. The information obtained from the scales was analyzed using content analysis method within the scope of the research objective. As a result of the study, it was determined that activity-based teaching conducted with the experimental group positively affected students' attitudes and opinions towards the value of helpfulness.